כשמטוסי הקרב כבר היו באוויר כדי לתקוף 2,000 ק"מ מישראל ולשים סוף לשבועות של הבלגה על המתקפות החוזרות ונשנות של החות'ים, שוב הגיעה התזכורת שהמלחמה כלל לא נעלמה, ומיליוני ישראלים במרכז הארץ התעוררו באמצע הלילה לאזעקות בעקבות שיגור טיל מתימן – שיירוטו נכשל בפועל וראש הקרב שלו התפוצץ על בית ספר ברמת אפעל. שעה אחר כך כבר הפציץ חיל האוויר שורת יעדים אסטרטגיים של החות'ים – לראשונה גם במעוזם בבירה צנעא – אבל עדות לקושי בפגיעה קשה בהם ממרחק כה רב, כזו שתוכל לשים סוף למתקפותיהם, הגיעה בשעות אחר הצהריים – אז יורט מול חופי תל אביב כטב"ם ששוגר גם הוא מתימן.
8 צפייה בגלריה
תומכי ה חות'ים ב צנעא תימן 18 בדצמבר
תומכי ה חות'ים ב צנעא תימן 18 בדצמבר
החות'ים בצנעא, ספינה שנפגעה בנמל חודיידה ושיגור הטיל מתימן
(צילום: רויטרס/REUTERS/Khaled Abdullah)
"הכול התפוצץ, יפה מאוד": תיעוד התקיפות בתימן, וקולות הקשר של הטייסים
(צילום: דובר צה"ל)

בשבועות האחרונים, מאז הפסקת האש מול חיזבאללה שנכתש בלבנון ובהמשך קריסת משטר אסד בסוריה, הפכו למעשה החות'ים לאחת מזרועותיה הבודדות של איראן שטרם נפגעו משמעותית – ובמידה מסוימת אף הגבירו את מתקפותיהם נגד ישראל. התקיפה בלילה שעבר הייתה השלישית במספר של צה"ל נגדם, חודשיים וחצי אחרי התקיפה הקודמת – וכמו אז גם כעת טענו בישראל שנגרם להם נזק אסטרטגי משמעותי, אבל בפועל השיגורים לא פסקו. בצה"ל אמרו אתמול כי מטרת התקיפות החדשות הייתה לשתק את הנמלים שבשליטת החות'ים, עם הפצצת שמונה ספינות גוררות. מנגד, גורמים בנמל המרכזי בחודיידה טענו כי יש להם ספינות נוספות שמסוגלות לאפשר גרירת כלי שיט.
מנהיג החות'ים, עבד אל-מלכ בדר א-דין אל-חות'י, הבטיח בנאום שנשא אמש כי פעילותם לא תיפסק – כחלק ממה שהם מכנים קמפיין התמיכה בעזה. "הם ממשיכים להסלים ולא אכפת לנו מהתוקפנות שלהם", אמר אל-חות'י – שמנהיג ארגון טרור שסבלו של עמו כלל לא מטריד אותו, ולא נכנע גם במשך שנים של הפצצות סעודיות שהביאו להרג המוני אזרחים בשנים עברו. אל-חות'י הצהיר כי התקיפות לא ישפיעו על "ההסלמה במסגרת השלב החמישי של התמיכה בעזה".
שיגור הטיל החות'י לעבר ישראל, שעה לפני התקיפות של חיל האוויר

8 צפייה בגלריה
עבד אל־מלכ אל־חות'י
עבד אל־מלכ אל־חות'י
העם התימני סובל? למנהיג החות'ים "לא אכפת מהתוקפנות"
(צילום: צילום מסך מהיוטיוב)
אל-חות'י טען עוד כי לאורך המלחמה כוחותיו שיגרו 1,147 טילים בליסטיים, טילי שיוט או כטב"מים – שרבים מהם כוונו גם לספינות מסחר ופגעו משמעותית בנתיב הסחר החשוב לכלכלה העולמית בים האדום. התקיפות נגד ספינות הביאו גם להשבתתו בפועל של נמל אילת, עם הפחתה דרמטית של כמות כלי השיט המגיעים אליו ואף הוצאה של חלק מהעובדים לחל"ת. לישראל עצמה, כך לפי צה"ל, שיגרו החות'ים יותר מ-200 טילים ו-170 כטב"מים מאז 7 באוקטובר אשתקד – שרובם יורטו או לא חדרו לשטח הארץ.
פרשננו לענייני צבא וביטחון רון בן ישי העריך, עוד לפני שיגור הכטב"ם הנוסף לתל אביב, כי מבצע התקיפות לא ירתיע את החות'ים ולא יפגע ביכולתם ובכוונותיהם להמשיך לשגר טילים וכטב"מים לעבר מדינת ישראל. גרוע מכך, לדבריו, הם ימשיכו גם לפגוע בשיט המסחרי והצבאי העולמי בים האדום ובפגיעה הכלכלית העצומה בתובלת האנרגיה שהם גורמים כבר למעלה משנה.
בן ישי הסביר כי החות'ים, שהם קבוצה אתנית ודתית ג'יהאדיסטית-שיעית, נחושים להוכיח לעולם שבניגוד לחיזבאללה, חמאס והאיראנים, הם נשארו על הרגליים וממשיכים להילחם כדי לסייע לעזה המותקפת על ידי ישראל. הם, יחד עם המיליציות השיעיות בעיראק, בונים כנראה על כך שהפסקת האש בעזה קרובה, במסגרת עסקת חטופים שמתהווה כעת. הוא הוסיף שהקושי לפגוע בהם נובע גם ממחסור ביכולות מודיעיניות, וכי לישראל יש משאבים מוגבלים שהיא יכולה להקדיש לאיסוף מודיעין במרחק שבו נמצאת תימן.
גרפיקה של המטרות שהותקפו ברצועת החוף המערבית ובעומק תימן על ידי מטוסי חיל האוויר

8 צפייה בגלריה
תקיפות צה"ל בתימן
תקיפות צה"ל בתימן
אש בוערת בעקבות אחת מתקיפות צה"ל בתימן
(צילום: Social Media/via REUTERS)
8 צפייה בגלריה
הנזק בתימן
הנזק בתימן
(צילום: Mohammed HUWAIS / AFP)
גם ארה"ב קיוותה לאורך השנה האחרונה להרתיע את החות'ים בשל הפגיעה הקשה בנתיב הסחר בים האדום, אבל ממשלו של הנשיא היוצא ג'ו ביידן הקפיד להימנע מתקיפות נגד יעדים אסטרטגיים שלהם כפי שישראל עשתה. האמריקנים וגם הבריטים ערכו אמנם תקיפות רבות נגדם, אבל אלו היו מצומצמות יחסית ונועדו בין היתר לפגוע בטילים וכטב"מים שעמדו להיות משוגרים, כשברקע חשש בוושינגטון מהסלמה משמעותית שאולי תצית מלחמה אזורית. גם התקיפה שערכו האמריקנים ביום שני השבוע, בצנעא, הייתה למעשה נגד מפקדות ריקות של החות'ים.

הרחוב יפנה נגד השלטון החות'י? "הכניסו אותנו למערבולת"

ועדיין, חרף הקושי הרב בפגיעה בהם, תקיפות חיל האוויר היו נרחבות בהיקפן, ומקור בצנעא העיד בשיחה עם ynet שהן עוררו שם בהלה. בתקיפות נפגעו לראשונה תחנות כוח בבירה התימנית, ולפי הדיווחים אלפי משפחות נותקו מחשמל. "האנשים התעוררו להלם גדול. בירת תימן התעוררה להלם. הלכתי לשכנים שלי, שהבניינים שלהם תלויים בחשמל הממשלתי, ולא היה להם חשמל", אמר הגורם. הוא ציין שבעבר הייתה הסתמכות גדולה יותר על גנרטורים פרטיים, שהם יקרים יותר, אבל לאחרונה הורחבה הגישה לזרם החשמל הממשלתי-חות'י – וכ-50% מהתושבים שם תלויים בו.
"אנחנו מפחדים ממה שעתיד לבוא כי זו פעם ראשונה שהותקפו תחנות החשמל (בצנעא ולא בכל תימן – ליאור בן ארי). התרגלנו לעובדה שהרים ואתרים צבאיים תמיד מותקפים, בין אם הם ריקים, או שיש בהם חיילים וציוד צבאי, אבל הפעם זה כוון למתקנים חיוניים עבור אזרחים. זה יכול להסית את הרחוב נגד השלטון בצנעא שהכניס את העם למערבולת ומלחמה עם ישראל. רבים חוששים שיחזור התרחיש של סוריה ולבנון", הוא הוסיף, על רקע הפלת משטר אסד וכתישת חיזבאללה.
8 צפייה בגלריה
הנזק בתימן
הנזק בתימן
כבאים בתימן מכבים את האש שפרצה באחד ממתקני האנרגיה שנפגעו בתקיפות הישראליות
(צילום: AP Photo/Osamah Abdulrahman)
8 צפייה בגלריה
הנזק בתימן
הנזק בתימן
(צילום: AP Photo/Osamah Abdulrahman)
8 צפייה בגלריה
הנזק בתימן
הנזק בתימן
(צילום: REUTERS/Khaled Abdullah)
"יחד עם זאת", הדגיש אותו מקור מצנעא, "יש גם כאלה שלא אכפת להם מהאירועים – והם אומרים שזו מלחמה אידיאולוגית ודתית עם ישראל ושזה כבוד גדול". בצנעא, נזכיר, יש המוני תומכים של החות'ים שמתאספים מדי יום שישי לעצרת ענק כחלק מאותו "קמפיין תמיכה בעזה", ובשיחה שערכה סוכנות הידיעות רויטרס עם אחד התושבים שתומכים בחות'ים הוא טען שאינו מפחד.
"התרגלנו להילחם בזנבות שלהם במשך יותר מ-10 שנים", אמר – והסביר שב"זנבות" כוונתו לסעודיה ולאיחוד האמירויות. "אז מה עכשיו, כשאנחנו נלחמים פנים אל פנים מול הציונים והאמריקנים? אנחנו לא מפחדים בכלל", הוסיף האיש, בשם זכאריה נאסר. תושב אחר, עלי מוחמד אל-עקבי, התרברב וטען כי בתקיפות "לא נפגעה שערה אחת" – אם כי לפי החות'ים עצמם תשעה נהרגו: "אנחנו מופצצים כבר 10 שנים, וזה לא גרם לנו לשום נזק".

האיום הישראלי לפגוע גם בבכירים

בתקיפות חיל האוויר, שזכו לכינוי "מבצע העיר הלבנה", השתתפו 14 מטוסי קרב, לצד מטוסים נוספים כמו מטוסי תדלוק. אתמול ב-3:15 לפנות בוקר החל גל התקיפה הראשון במרחב החוף בתימן, והגל השני החל ב-4:30 באזור צנעא. הם תקפו בין היתר את הנמלים ראס עיסא, חודיידה וא-סאליף, ובצנעא הותקפו מכלי דלק ונפט ותחנת כוח. מצה"ל נמסר כי הם השתמשו ביותר מ-60 פצצות ו"פגעו קשות בפעולותיהם הצבאיות של הכוחות החות'יים". המטרה המרכזית הייתה שיתוק פעילות הנמלים של החות'ים, ובצבא אמרו כי "מדובר בפגיעה כלכלית קשה ביותר" – והדגישו כי הנמלים משמשים את החות'ים כדי להתחמש.
8 צפייה בגלריה
חות'ים מפגינים בתימן
חות'ים מפגינים בתימן
החות'ים. גם האמריקנים תוקפים, אבל ביידן זהיר מאוד
( צילום: MOHAMMED HUWAIS / AFP)
נתניהו: "החות'ים ילמדו בדרך הקשה"
(צילום: עומר מירון, לע"מ )

שר הביטחון ישראל כ"ץ איים אחרי התקיפות לפגוע גם במנהיגי החות'ים עצמם: "אני מזהיר את ראשי ארגון הטרור החות'י – ידה הארוכה של ישראל תגיע גם אליכם. מי שמרים יד על מדינת ישראל – ידו תיגדע. מי שיפגע בנו – ייפגע שבעתיים". בהמשך מסר ראש הממשלה בנימין נתניהו: "הם לא תוקפים רק אותנו – הם תוקפים את העולם כולו. תוקפים את נתיבי השיט והסחר הבינלאומיים. כך, כשישראל פועלת נגד החות'ים, היא פועלת למען הקהילה הבינלאומית כולה. האמריקנים מבינים זאת היטב, וגם רבים אחרים. אחרי חמאס, חיזבאללה ומשטר אסד בסוריה, החות'ים הם כמעט הזרוע האחרונה שנשארה לציר הרשע של איראן. החות'ים לומדים וילמדו בדרך הקשה, שמי שפוגע בישראל – משלם על כך מחיר כבד מאוד".
פורסם לראשונה: 22:05, 19.12.24