באוקראינה ובמערב ממתינים בדריכות למצעד הניצחון של רוסיה על גרמניה הנאצית, שיתקיים הבוקר (שני) - בעיצומה של המלחמה באוקראינה. בימים האחרונים אמרו גורמים מערביים שבמהלך "יום הניצחון" עשוי נשיא רוסיה ולדימיר פוטין להכריז רשמית על מלחמה נגד אוקראינה - במטרה להגדיל את מספר הלוחמים הלוקחים חלק במערכה. הקרמלין הכחיש את הדיווחים האלה.
מצעד הניצחון על הנאצים הוא אירוע שנערך מדי שנה לציון הישגי הסובייטים במלחמת העולם השנייה. בשנים האחרונות הפך המצעד למפגן כוח פטריוטי, שבאמצעותו מנסה הנשיא פוטין ללכד את הרוסים ולבצר את הנהגתו. באוקראינה ובמערב הזהירו כי בצל המפלות שספג הצבא הרוסי במלחמה באוקראינה, את השעות שנותרו עד לתחילת המצעד עלול פוטין להקדיש לכתישה מסיבית במיוחד של מטרות אוקראיניות, גם אזרחיות, בניסיון להציג הישג של הרגע האחרון.
נשיא רוסיה צפוי לנצל את המצעד כדי לשלוח מסר מאיים למערב. בין השאר יוצגו במצעד במוסקבה טילים בין-יבשתיים ומטוס שאמור להיכנס לפעולה בזמן מלחמה גרעינית – וייתכן שגם יוצעדו בו אסירי מלחמה מערביים שנלחמו נגד הרוסים באוקראינה ונפלו בשבי. בלילה שבו פוטין הכריז על פלישה לאוקראינה הוא הצהיר שמטרת המבצע היא "דה-נאציפיקציה לאוקראינה".
"אין להם מה לחגוג מחר", אמרה לינדה תומאס-גרינפלד, שגרירת ארה"ב באו"ם. בראיון לרשת CNN אמרה השגרירה האמריקנית על פוטין ואנשיו: "הם לא הצליחו לנצח את האוקראינים. הם לא הצליחו לפלג את העולם או לפלג את נאט"ו. הם רק הצליחו לבודד את עצמם בעולם ולהפוך למדינה מנודה".
לקראת מצעד הניצחון בכיכר האדומה ערכו אתמול נשיא ארה"ב ג'ו ביידן ושאר מנהיגי מדינות ה-G-7 שיחת וידאו עם נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי. בהצהרת ה-G-7 הם הבטיחו להמשיך בסנקציות על מוסקבה, ובתהליך שיפסיק את התלות באנרגיה הרוסית. המנהיגים גינו את פוטין, תוך התייחסות לחלקה המשמעותי של ברית המועצות בניצחון על הנאצים במלחמת העולם השנייה. "המעשים שלו ממיטים בושה על רוסיה ועל ההקרבה ההיסטורית של אזרחיה", נמסר בהצהרה של מנהיגי שבע הכלכלות הגדולות בעולם.
"אנחנו עדיין מאוחדים בעמדה שלנו שאסור לתת לנשיא פוטין לנצח במלחמה נגד אוקראינה. אנחנו חייבים את זה לזכרם של כל מי שנלחמו למען החירות במלחמת העולם השנייה, להמשיך להיאבק למענה היום, למען אזרחי אוקראינה, אירופה והקהילה הבינלאומית", נמסר בהצהרת ה-G-7 אמש.
החשש: 60 הרוגים בהריסות בית הספר שהופצץ
לקראת מצעד הניצחון בכיכר האדומה דיווח סרהי היידאי, מושל מחוז לוהנסק במזרח אוקראינה, על הפצצה קטלנית בבית ספר בכפר במחוז. לדבריו, עשרות אזרחים נהרגו בהפצצה שהייתה שלשום.
במרתף של בית הספר שהופצץ הסתתרו כ-90 אזרחים, ועד כה איתרו צוותי החילוץ שני הרוגים בין ההריסות. 27 בני אדם חולצו מהריסות בית הספר. המושל היידאי אמר שסביר להניח ש-60 האזרחים שעדיין נעדרים בהריסות נהרגו בהפצצה. גם נשיא אוקראינה זלנסקי דיווח למנהיגי ה-G-7 על 60 הרוגים בהפצצת בית הספר בלוהנסק.
"פצצה פגעה בבית הספר, שנהרס לחלוטין", אמר המושל היידאי. המושל הוסיף שבהפגזות רוסיות ביישוב סמוך נהרגו שני ילדים אוקראינים, בני 11 ו-14.
התקיפה אירעה שלשום אחר הצהריים בכפר בילוהורבקה, ורק במהלך הלילה, אחרי שכובתה שריפה במקום, החלו להתברר התוצאות הקטלניות שלה. הכפר שוכן קרוב לעיר סברודונייצק, שנמצאת בשליטת הכוחות האוקראיניים ושבפרבריה דווחו שלשום על קרבות עזים. היידאי אמר שכמעט כל התושבים שנותרו בכפר תפסו מחסה במרתף של בית הספר שהופצץ, ומכאן מספר הקורבנות הצפוי.
אזרחים שחולצו מההריסות סיפרו ל-CNN על רגעי האימה. "לא הצלחנו להבין מה קורה. היינו בפנים, ובבת אחת הכול התמוטט. היה חושך", אמר סרהי, שהיה במרתף של בית הספר בזמן ההפצצה. הוא סיפר ששלוש הדלתות של בית הספר קרסו. "תחשבו מה הם הפציצו. כפר רגיל, שבו יש רק גמלאים וילדים".
"היה פיצוץ, לאחר מכן נפלו עלינו אבנים קטנות, ואז היה חושך", סיפר גבר עם תחבושת על פניו, שסירב למסור את שמו. על הפעולות של צוותי החילוץ אמר: "הייתה בחדר שלנו אישה שצעקה כל הזמן. היא חולצה והמשיכה לצרוח. אמרתי לה 'אל תצרחי'. לא יכולנו לשמוע שום דבר. הם התחילו לחפור. יצאתי משם. הייתי אבוד, כמו איש שיכור".
"הייתי הראשון שהתחיל לטפס החוצה", צוטט ברשת CNN אזרח בשם יבגן, גם הוא שרד את ההפצצה של בית הספר בכפר בילוהורבקה. "אספתי לבנים והשלכתי אותן החוצה. היו קרשים ולוחות עץ. מקומיים שלא היו במקלט עזרו לנו, והשתמשו בצינור כדי לקרוע לגזרים את הלוחות האלה".
אמש, לקראת "יום הניצחון", הודיע משרד ההגנה הרוסי שטילים מדויקים וארוכי טווח השמידו נשק וציוד שקיבלה אוקראינה מארה"ב ומדינות נוספות במערב. המתקפה הייתה בתחנת רכבת בעיירה סולדאר במחוז דונייצק. במהלך המלחמה תקפה רוסיה כמה תחנות ומסילות רכבת ברחבי אוקראינה, וטענה שיעדי התקיפות הם משלוחי נשק לאוקראינה ממדינות זרות.
לפי משרד ההגנה הרוסי, כוחותיו השמידו בנוסף שישה מחסני נשק שבהם אוחסנו טילים ונשק ארטילרי במחוזות לוהנסק, דונייצק וקייב, וכן יירטו מטוס קרב אוקראיני.
הצבא הרוסי קיווה להשלים את כיבוש העיר האסטרטגית מריופול עד "יום הניצחון". הלוחמים האוקראינים שמתבצרים במפעל "אזובסטל" במריופול – מעוז ההתנגדות האחרון בעיר ההרוסה – הצהירו אתמול שבכוונתם להמשיך להילחם עד המוות. ההערכות הן שבמפעל מתבצרים כאלפיים חיילים ולוחמים אוקראינים.
סביאטוסלב פלמר, סגן מפקד גדוד אזוב - המיליציה שנלחמת לצד הצבא האוקראיני - מסר בהצהרה מהבונקר במפעל המתכות במריופול: "כל עוד אנחנו בחיים אנחנו נמשיך להילחם כדי להדוף את הכובשים הרוסים. אין לנו הרבה זמן, אנחנו עומדים תחת הפגזות אינטנסיביות". לדבריו, יש בשטח המפעל "המוני נפגעים" – אזרחים ולוחמים.
פלמר קרא לקהילה הבינלאומית לסייע בפינוי מהמפעל של לוחמים אוקראינים שנפצעו. בסוף השבוע דווח שפינוי האזרחים שהסתתרו בבונקרים של "אזובסטל" הושלם. פלמר אמר שהוא לא יכול לאשר את הדיווח, מכיוון שללוחמים אין גישה לכל האזורים במפעל.
לוחם נוסף בגדוד אזוב אמר שללוחמים עדיין יש נשק, תחמושת ומים. "אנחנו יכולים למות בכל רגע. המסר שלנו הוא – אל תבזבזו את המאמצים שלנו", אמר איליה סמוילנקו. בזכות ההתנגדות העזה של הלוחמים האוקראינים במפעל "אזובסטל" קיבל האתר את הכינוי "המצודה של מריופול".
בכלי התקשורת הבינלאומיים ממשיכים בינתיים להתפרסם סיפורי גבורה של אוקראינים שמתגברים על הצבא הרוסי. אתמול פרסמה רשת CNN את סיפורה של אנסטסיה, נערה בת 15, שנהגה במכונית עם עוד ארבעה בני אדם ונמלטה מהחזית. מורה של הנערה אישר את זהותה.
אנסטסיה נמלטה מהעיר פופסנה במחוז לוהנסק - שספגה נזק גדול בשבועות האחרונים. הרשויות האזוריות מסרו שהצבא האוקראיני נסוג מפופסנה, ובכיר ב"רפובליקה העממית" של המורדים הפרו-רוסים בלוהנסק אמר שהכוחות הרוסיים כבשו את רוב העיר אחרי חודשיים של לחימה עזה.
אנסטסיה סיפרה שהיא רצתה לעזור בפינוי של שני גברים שנפצעו, והסיעה אותם מהעיר יחד עם שני אנשים נוספים שהיו ברכב. לדבריה, היא נהגה לעיירה בחמוט - שנמצאת במרחק של יותר מ-30 ק"מ. בעבר אמה המנוחה של אנסטסיה לימדה אותה כיצד לנהוג. הנערה בת ה-15 לא תיארה לעצמה שיכולות הנהיגה שלה יעמדו למבחן בסיטואציה קשה כל כך. באוקראינה ניתן להוציא רישיון מגיל 18.
המכונית נסעה בין מוקשים וגופות בפופסנה. במהלך ההימלטות חיילים רוסים פתחו באש על הרכב, ואנסטסיה נפצעה ברגליה. הרכב נעצר, אך לאחר מכן אנסטסיה המשיכה לנסוע ונמלטה מהמקום, עד שהמכונית שבקה חיים. חיילים אוקראינים פינו אותה ואת שאר הנוסעים לבית חולים בבחמוט.
אתמול אחר הצהריים הגיעה לאוקראינה במפתיע ג'יל ביידן, הגברת הראשונה של ארה"ב. ביומיים האחרונים ביקרה ביידן ברומניה ובסלובקיה, שם נפגשה עם נציגים מארגוני סיוע הומניטרי ואנשי ציבור, וכן עם פליטים אוקראינים בשתי המדינות. אתמול, ללא הודעה מוקדמת לתקשורת, חצו ביידן ואנשיה את הגבול מסלובקיה לאוקראינה, שציינה אתמול את "יום האם".
ביידן הגיעה לעיירת הגבולות האוקראינית אוז'הורוד במערב אוקראינה, ושם נפגשה עם אולנה זלנסקה – רעייתו של נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי, שזו הייתה הופעתה הפומבית הראשונה מתחילת המלחמה ב-24 בפברואר. ביידן העניקה לזלנסקה זר פרחים, ואמרה לה שהיא רצתה להגיע לאוקראינה ביום האם. אחרי הפגישה בעיירת הגבול חזרה ביידן לסלובקיה.
ביידן וזלנסקה נפגשו בבית ספר בעיירת הגבול, שמשמש כעת מקלט לפליטים. בבית הספר נמצאים 163 פליטים, בהם 63 ילדים. ביידן אמרה בביקור שהיא רוצה להראות שאזרחי ארה"ב תומכים באזרחי אוקראינה, ושהמלחמה, האכזרית כהגדרתה, חייבת להסתיים. זלנסקה שיבחה את האומץ של הגברת הראשונה של ארה"ב. "אנחנו מבינים במה כרוך ביקור של הגברת הראשונה של ארה"ב במהלך מלחמה, כשיש פעולות צבאיות ואזעקות מדי יום – אפילו היום".
הנשיא ג'ו ביידן ביקר בחודש מרץ חיילים ופליטים בפולין, כ-100 ק"מ מגבול אוקראינה, אך לא חצה את הגבול. במהלך המלחמה ביקרו באוקראינה מזכיר המדינה אנתוני בלינקן ושר ההגנה לויד אוסטין, שנפגשו עם זלנסקי, וכן ננסי פלוסי, יו"ר בית הנבחרים של ארה"ב.
במקביל, לעיר אירפין שפרברי קייב הגיע ראש ממשלת קנדה, ג'סטין טרודו. ראש העיר הודיע על ביקורו של טרודו באירפין – שספגה נזק גדול בראשית המלחמה, כשהצבא הרוסי ניסה לכבוש את קייב וסביבותיה. ראש העיר פרסם תמונות של טרודו ברחובות אירפין, וציין שהוא הזדעזע מההרס. אירפין שוחררה מהכיבוש הרוסי בסוף חודש מרץ – אז החלו הרוסים לסגת מאזור קייב. לשכתו של טרודו מסרה שהוא הגיע לאוקראינה כדי להיפגש עם הנשיא זלנסקי, ולהביע תמיכה בעם האוקראיני.
פורסם לראשונה: 22:55, 08.05.22