ולדימיר פוטין הגיע הערב (שני) לכיכר האדומה במוסקבה, יום אחרי הניצחון הצפוי בבחירות לנשיאות – שיאפשר לו להישאר בשלטון לפחות עד 2030. בכיכר התקיימו חגיגות לציון 10 שנים לסיפוח חצי האי קרים מאוקראינה, שהשתלבו עם ניצחונו של הנשיא. כשפוטין עלה לבמה הוא התקבל בתשואות. "אנחנו נצעד יד ביד ונהיה חזקים יותר, יחי רוסיה!", אמר לקהל המשולהב.
"קרים הוא לא רק שטח אסטרטגי חשוב, ההיסטוריה והמסורת שלנו וגאוותה של רוסיה. קרים, יותר מהכול, הוא התושבים שלו – והם הגאווה שלנו", אמר פוטין ונענה בקריאות "רוסיה, רוסיה" של ההמונים בכיכר. פוטין הוסיף כי חבל דונבאס במזרח אוקראינה, ואזורים נוספים שנכבשו במהלך המלחמה, הם כעת חלק מ"רוסיה החדשה".
אמש, בתום שלושה ימי הצבעה, הודיעה רוסיה שפוטין גרף 87% מקולות הבוחרים. הניצחון הבטיח לפוטין, ששולט בארצו מאז שנת 2000, שש שנות כהונה נוספות, ואם ישלים אותן הוא יעקוף את משך הכהונה של יוזף סטלין, מנהיג ברית המועצות מ-1924 עד 1953, ויוכתר למנהיג ששלט ברוסיה הכי הרבה זמן זה יותר מ-200 שנה.
בנאום הניצחון שלו אמש אמר פוטין כי ניצחונו מוכיח שרוסיה צדקה כשבחרה בדרך הנוכחית שבה היא צועדת, וכי הוא בטוח שמטרותיה יושגו ותוכניותיה יוגשמו. הנשיא אמר כי הניצחון בבחירות הוא הבעת אמון מצד הרוסים, והודה להם, ובמיוחד ללוחמים, על שהצביעו: "הניצחון הזה יאפשר לרוסיה להתחזק. איש לעולם לא ינצח אותה כשהיא מאוחדת. אנחנו משפחה אחת ומאוחדת".
ההצבעה בבחירות התקיימה חודש אחרי שאלכסיי נבלני, יריבו הגדול ביותר של פוטין בעשור האחרון, מת מוות מסתורי בבית הכלא שבו הוחזק. נבלני, שלאורך השנים פרסם שלל תחקירים שבהם חשף לטענתו את מעשי השחיתות של פוטין ואנשיו, נעצר ב-2021 עם שובו למוסקבה מגרמניה, שם החלים מניסיון של פוטין לחסלו באמצעות רעל. תומכיו בטוחים שגם מותו בכלא בחודש שעבר היה מעשה חיסול.
בדברי הניצחון שלו בלילה, אחרי היוודע התוצאות, התייחס פוטין לראשונה בקולו למותו של נבלני. "הוא מת, וזה תמיד עצוב", אמר. הוא אישר כי כמה ימים לפני מות נבלני הועלה בפניו (בפני פוטין) הרעיון למסור אותו במסגרת עסקת חילופי אסירים עם המערב, והצהיר לראשונה כי הביע את הסכמתו לכלול את נבלני בעסקה שכזו. פוטין הדגיש עוד כי אמר אז שכל עסקה חייבת לכלול התחייבות שנבלני לא יחזור לעולם לרוסיה.
כדי להבטיח את ניצחונו פסלה רוסיה מועמדים שמתנגדים לפוטין, בראשם בוריס נדז'דין, המועמד שהצליח עד לחודש שעבר לאסוף עשרות אלפי חתימות של מתנגדי פוטין כדי לרוץ בבחירות ואז נפסל בטענות ל"אי-סדרים". אנשי אופוזיציה אחרים שמתנגדים לנשיא הרוסי נשלחו לכלא, או נמלטו ממולדתם. בסופו של דבר מי שהתמודדו מול פוטין נחשבו ליריבים נוחים למדי, והיו בעלי ברית של הנשיא ומפלגת השלטון. שלושת המועמדים שהפסידו לפוטין הופיעו איתו הערב על הבמה במוסקבה.
הבית הלבן מסר כי ברור שהבחירות ברוסיה לא היו חופשיות והוגנות, בהתחשב בכך שפוטין השליך את מתנגדיו לכלא ומנע מאחרים להתמודד מולו. פוטין השיב לו בדברי הניצחון שלו כי "אין דמוקרטיה במערב, גם לא בארה"ב".
במחלקת המדינה האמריקנית מסרו הערב כי מדובר ב"הליך לא דמוקרטי בצורה יוצאת דופן". בבריטניה אמר שר החוץ דיוויד קמרון: "הבחירות הרוסיות מדגישות באופן בוטה את עומק הדיכוי תחת שלטונו של פוטין, שרוצה להשתיק כל התנגדות למלחמה הבלתי חוקית שלו. פוטין מדיח את היריבים הפוליטיים שלו, שולט בתקשורת ואז מכתיר את עצמו למנצח. זו לא דמוקרטיה".
דובר ממשלת גרמניה אמר שרוסיה היא דיקטטורה, ושהקנצלר אולף שולץ לא יברך את פוטין על ניצחונו מכיוון שתוצאות הבחירות "נקבעו מראש". ג'וזפ בורל, שר החוץ של האיחוד האירופי, אמר כי "הבחירות האלה מבוססות על דיכוי והפחדה".
דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב דחה את הטענות שניצחונו של הנשיא הושג בדרך לא דמוקרטית ואמר על התוצאות: "זה האישור הברור ביותר לרמת התמיכה של אוכלוסיית המדינה בנשיא שלה, ולהתאחדות שלה מסביבו".
בזמן שבמערב מבקרים את שלטונו של פוטין, בעלי בריתו מברכים אותו על הניצחון. איראן, שמספקת סיוע צבאי לפוטין במהלך המלחמה באוקראינה, מסרה היום כי הנשיא איברהים ראיסי בירך את פוטין על ניצחונו החד-משמעי בבחירות. נשיא סין שי ג'ינפינג בירך גם הוא את פוטין, ומסר כי "בחירתך לכהונה נוספת היא הוכחה לתמיכה המוחלטת של העם הרוסי". משרד החוץ בבייג'ינג אמר כי הוא משוכנע שיחסי המדינות "ימשיכו להתפתח", וששיתוף הפעולה האסטרטגי בין השתיים ילך ויתעצם.
נשיא סוריה בשאר אסד - שמקבל סיוע מרוסיה במהלך מלחמת האזרחים בארצו - אמר כי הניצחון שלו בבחירות, "בפער גדול, מאשרר את האמון הגדול שרוחש לו העם הרוסי". כמו הנשיא הסיני, גם אסד ייחל להמשך שיתוף הפעולה עם מוסקבה. "התוצאות הן, כמובן, מדהימות", אמר נשיא בלארוס אלכסנדר לוקשנקו. "מדובר במסר חשוב למערב, שניסה לערער את היציבות ברוסיה".
ברכה הגיעה גם משליט צפון קוריאה קים ג'ונג און, שמסר היום שהמצביעים הרוסים הראו "תמיכה בלתי מעורערת" בנשיאם. לפי קים, בחירתו של פוטין לכהונה נוספת מעידה על "ההערכה של העם הרוסי למנהיגות יוצאת הדופן שלך". לפוטין הגיעו ברכות גם מהודו ומאיחוד האמירויות - שעד למלחמה באוקראינה העדיפו את בעלות הברית במערב, אך בשנתיים האחרונות רוסיה מחזקת את היחסים איתן.