המשטרה בעיר אלמטי שבקזחסטן – העיר הגדולה ביותר במדינה המרכז-אסייתית שהפכה למוקד הראשי של המהומות חסרות התקדים נגד השלטון שם – הודיעה הבוקר (ה') כי "חיסלה" במהלך הלילה עשרות מפגינים, שלדבריה ניסו להשתלט על מבני ממשל שונים בעיר. בצהריים הרשויות באלמטי עדכנו כי 2,000 מהמפגינים בעיר נעצרו. במקביל, הלילה הודיעה ברית צבאית של מדינות סובייטיות לשעבר, שאותה מובילה רוסיה, כי נענתה לבקשתו של הנשיא הקזחי קסים-ג'ומרט טוקאייב – וכי שלחה למדינה כוח ל"שמירת שלום", הכולל גם צנחנים רוסיים.
בהודעה שפרסמה הבוקר המשטרה באלמטי, וצוטטה בסוכנויות הידיעות הרוסיות שלהן פריסה רחבה בקזחסטן, נטען כי "כוחות קיצוניים" ניסו להסתער על כמה מבנים ממשלתיים בעיר – כולל מטה המשטרה ותחנות מקומיות שלה. נטען כי זהות המפגינים שנהרגו ידועה לשלטונות. במשטרה מסרו עוד כי ממשיך להתנהל מבצע "אנטי-טרוריסטי" באחת משכונותיה של אלמטי, הבירה הכלכלית של קזחסטן השוכנת בדרום-מזרחה, ושעד התפרקות ברית המועצות שימשה גם כבירתה הממשלתית.
ההודעה על הרג המפגינים מגיעה אחרי שאתמול הנשיא טוקאייב הבטיח דיכוי נוקשה של המחאה, ואחרי שהשלטונות מסרו כי כמה מאנשי כוחות הביטחון נהרגו במהומות. בצהריים הם מסרו כי בסך הכול 13 מאנשי הכוחות נהרגו, וכי גופותיהם של שניים נמצאו כשראשם כרות. עוד נמסר כי כ-1,000 מפגינים נפצעו בעימותים בימים האחרונים, וכ-400 מהם פונו לטיפול בבתי החולים.
העימותים נמשכו גם בבוקר, לפי השעון המקומי, ועשרות רכבים משוריינים של כוחות הביטחון נצפו נכנסים לכיכר הראשית באלמטי, שם התאספו מאות מהמפגינים נגד הממשלה זה היום השלישי ברציפות. עדי ראייה סיפרו לסוכנות רויטרס כי שמעו קולות ירי כאשר הכוחות התקרבו לקהל, אולם בהמשך נראה שהרוחות בכיכר נרגעו. שעות אחדות לאחר מכן דווח כי העימותים התחדשו, וכי עדי ראייה שמעו קולות של פיצוץ וירי באזור הכיכר. בסוכנות הידיעות הרוסית TASS דווח על פצועים בעקבות הירי שם.
בדיווחים מקזחסטן, שמצוטטים בתקשורת הרוסית, נטען הבוקר כי כוחות הביטחון השיגו גם שליטה על נמל התעופה באלמטי, שעליו הצליחו המפגינים להשתלט אתמול. לפי הדיווחים הללו, במבצע שם נהרגו שני חיילים. ברויטרס הדגישו כי אינם יכולים לאשש את הדיווחים הללו.
ההשתלטות על נמל התעופה הייתה מכה קשה עבור השלטונות, ואמש מיהר הנשיא טוקאייב לשאת נאום שני לאומה, בתוך יום אחד, ובו ציין בין היתר כי "טרוריסטים" השתלטו על הנמל ועל חמישה מטוסים בו, כולל מטוסים של חברות תעופה זרות. ההשתלטות על הנמל הגיעה אחרי דיווחים שגם ארמון הנשיאות בעיר נפל לידי המפגינים – והוצת על ידם, כמו גם לשכת ראש העיר. טוקאייב לא שהה שם באותה עת באלמטי – אלא במעונו בבירה נורסולטן.
בנאומו אמש קרא טוקאייב לרוסיה, בלארוס ושאר בעלות בריתה האזוריות של קזחסטן, שחברות ב"ארגון האמנה לביטחון משותף" (CSTO), לעזור לה להתמודד עם "איום טרור". התגובה מצד הארגון הזה, שב"ניו יורק טיימס" כינו אותו הגרסה הרוסית לברית נאט"ו, הגיעה תוך שעות אחדות: נשיא הארגון, ראש ממשלת ארמניה ניקול פשיניאן, הודיע כי חברות הברית ישלחו "כוח שמירת שלום" לתקופה "מוגבלת", כלשונו, על מנת לייצב את המצב בקזחסטן. בהמשך מסרה הברית הצבאית כי יחידות ראשונות כבר פועלות כעת בקזחסטן, וכי משימת הכוחות תהיה לשמור על מתקנים צבאיים במדינה, לצד סיוע לכוחות הביטחון ואכיפת החוק הקזחיים.
קזחסטן העשירה בנפט היא רפובליקה סובייטית לשעבר השוכנת במרכז אסיה. גודלה ענקי – פי חמישה מזה של צרפת – אולם מתגוררים בה רק 19 מיליון תושבים. מאז צאתה לעצמאות, עם התפרקות ברית המועצות, מתקיים בה משטר אוטוריטרי למדי, ובמשך 28 שנה, עד ל-2019, היא הונהגה על-ידי השליט הכול יכול נורסולטן נזרבייב. לפני פרישתו מתפקיד הנשיא סימן נזרבייב את טוקאייב כיורשו, ואחר כך מונה זה לתפקיד. הוא נהנה מפרלמנט ללא אופוזיציה.
החוק בקזחסטן אוסר לקיים הפגנות, אלא אם כן השלטונות מאשרים אותן מראש, ומחאה ציבורית כמו זו שנרשמת כעת היא דבר נדיר ביותר בה. ההפגנות שהחלו ביום ראשון פרצו אמנם על רקע עלייה חדה במחירי הדלק, אולם הן הפכו במהרה למחאה בעלת סממנים פוליטיים – שמכוונת בעיקרה נגד הנשיא לשעבר נזרבייב בן ה-81, שממשיך להחזיק בהשפעה אדירה על השלטון בבירה נורסולטן – שבעבר כונתה אסטנה, אך לאחר שפרש נקראה על שמו.
וודקה בכיכר: "לך מכאן, איש זקן!"
עדות בולטת לכך הגיעה אמש מהעיר טלדיקורגן, שם הפילו המפגינים פסל בדמותו של נזרבייב. בהפגנות קוראים גם המשתתפים בגנותו של הנשיא לשעבר: בעיר אקטובה התאספו אתמול מאות מפגינים בכיכר העיר וצעקו "שאל קט" – קזחית ל"איש זקן, לך מכאן!". במהלך שנתפש כניסיון להרגיע את הרוחות הודיע אתמול הנשיא טוקאייב כי הוא זה שיעמוד כעת בראשות מועצת הביטחון הקזחית – תפקיד שעד כה החזיק בו נזרבייב, למרות פרישתו מהנשיאות. נזרבייב לא נראה בציבור ולא התבטא בפומבי מאז תחילת ההפגנות. כשטוקאייב הודיע שיעמוד בראש מועצת הביטחון הוא לא הזכיר את שמו של הנשיא לשעבר.
בניסיון נוסף להרגיע את הרוחות טוקאייב הודיע גם על התפטרות ממשלתו, והורה לבטל את ההחלטה שהובילה לזינוק במחירי הדלק בקזחסטן: העלייה התחוללה אחרי שב-1 בינואר הסירה הממשלה את התקנות שקבעו גובה מקסימלי למחיר הגז הפחמימני המעובה, שבעלי מכוניות רבים בקזחסטן מעדיפים להשתמש בו מאשר בבנזין, בשל מחירו הנמוך יחסית.
למרות נסיונתיו לפייס במעט את המפגינים, המהומות – שכמותן לא נראו במדינה מאז צאתה לעצמאות – נמשכו, ונראה כאמור שכעת יש למשתתפים בהן גם שאיפות לשינוי פוליטי במדינה. מוחטאר אומבטוב, פעיל למען זכויות אזרח שלקח חלק בהפגנות בעיר אקטאו שלחופי הים הכספי, טען בפני העיתון "ניו יורק טיימס" כי התסכול מהיעדר זכויות פוליטיות הוא שעומד בשורש המחאה. הממשלה בנורסולטן, הוא טען, "הסירה את כל הדרכים החוקיות על מנת להשתתף בפוליטיקה".
עם זאת, אומבטוב הדגיש כי אין לזלזל בתסכול מהמצב הכלכלי בקזחסטן: היא אמנם הכלכלה העשירה ביותר במרכז אסיה, אך ספגה מכה קשה כמו מדינות רבות אחרות במהלך מגפת הקורונה, והתושבים בה משתכרים בממוצע ב-570 דולר בחודש, רבים הרבה פחות מכך. "קזחסטן עשירה, אבל המשאבים הטבעיים שלה לא מנוצלים לטובת האינטרס הכללי, הם מנוצלים עבור אינטרס של קבוצה קטנה של אנשים", אמר אומבטוב.
רוסיה חוששת: "לא יכולה לשתוק"
אחד המפגינים שהתאספו אתמול בכיכר המרכזית באלמטי סיפר כי רוב אלו שפגש שם הגיעו מפרברביה העניים של העיר הגדולה, או מכפרים סמוכים. בכיכר חילקו למפגינים וודקה, וכמה מהם דנו באפשרות להמשיך לכיווןן הבזאר של העיר או לאזור עשיר כלשהו בשטחה, על מנת לבזוז שם חנויות. "יש אנרכיה מוחלטת ברחובות", אמר אותו תושב לסוכנות רויטרס.
על רקע המשך המהומות, וההשתלטות על נמל התעופה באלמטי, אתמול הבטיח כאמור טוקאייב דיכוי נוקשה שלהן. הוא טען ש"טרוריסטים" – שקיבלו לכאורה הכשרה מגורמים זרים – השתלטו על בניינים, תשתיות ונשק. "למעשה כבר לא מדובר באיום. מדובר בפגיעה בשלמותה של המדינה שלנו, והכי חשוב – במתקפה על האזרחים שלנו שמבקשים ממני לעזור להם בדחיפות", אמר הנשיא. "אלמטי הותקפה, נהרסה, הושחתה. התושבים של אלמטי הפכו לקורבנות מתקפות של טרוריסטים ועבריינים, ולכן החובה שלנו היא לנקוט את כל הצעדים להגן על המדינה שלנו".
כחלק מהצעדים שנקט טוקאייב, מצב חירום הוכרז ברחבי קזחסטן, ורשת האינטרנט שותקה. טוקאייב פנה כאמור לעזרתה של בעלת הברית רוסיה, שלה אינטרס לא מבוטל ליציבות בארצו: מעבר לגבול הענקי בין המדינות, שמתפרס על פני כ-7,600 ק"מ ורובו הגדול לא מפוקח, בקזחסטן שוכן קוסמודרום בייקונור, נמל החלל הראשי המשמש את סוכנות החלל הרוסית רוסקוסמוס – וממנו היא משגרת את הקוסמונאוטים שלה לחלל.
לפי הדיווחים בתקשורת הרוסית, יו"ר רוסקוסמוס, דמיטרי רוגוזין, הודיע כי תוגברה האבטחה בכמה מהמתקנים בבייקונור. עדות לחשש הרוסי הגיעה הבוקר בדמות טור שהתפרסם בכותרת אתר רשת RT – סוכנות ידיעות רוסית-ממשלתית – ובו נכתב כי "רוסיה חשה שאינה יכולה לשתוק" לנוכח אי-יציבות בקרב שכנתה.
לפני ההודעה על שליחת "כוחות השלום" של רוסיה ובעלות בריתה לקזחסטן, במוסקבה אמרו אתמול כי המהומות הן ענייניה הפנימיים של המדינה – אך הוסיפו כי הם "מצפים" שהשלטון שם יפתור את הסוגיה במהירות. "אנחנו סבורים שהאירועים האחרונים במדינה הידידה הם ניסיון, שמקבל השראה מבחוץ, לחתור בכוח תחת הביטחון והשלמות שלה, תוך שימוש ביחידות חמושות, מאומנות ומאורגנות", מסר היום בצהריים משרד החוץ במוסקבה.
בקרמלין הזהירו מדינות אחרות – כלומר ארה"ב ובעלות בריתה במערב – מפני התערבות במשבר. דוברת הבית הלבן ג'ן סאקי אמרה בהקשר זה כי ההאשמות שנשמעו מצדה של מוסקבה, ולפיהן ארה"ב אחראית להצתת המהומות, אינן נכונות.
פורסם לראשונה: 10:38, 06.01.22