באסותא משנים גרסה ומסירים אחריות, לאחר שהתקבלו פרטים חדשים על מה שמסתמן כמחדל הפריה נוסף: אמש (חמישי) התברר סופית - אין קשר גנטי בין הילד שנולד לאחר הפריה חוץ-גופית ב-2018 לבין אביו. החשד להיעדר התאמה גנטית בין השניים התעורר על רקע בריאותי וחשש לבעיות גנטיות שמהן סובל הילד. באמצעות מכון לבדיקות גנטיות בארץ הועברה בדיקת התאמה גנטית לגרמניה, שהעידה על כך שאין התאמה גנטית בין הילד לאבא.
בתחילה סברו הצדדים שמדובר בטעות, אך בדיקה נוספת שבוצעה חזרה עם אותן תוצאות, ואז החשש אומת. לטענת גורמים המעורבים בפרטים, באסותא בוודאות הכירו את המקרה שאירע באסותא רמת החייל עוד לפני שדווח עליו לפני כיומיים למשרד הבריאות. באסותא טרם השיבו לפניית ynet באשר למועד המדויק שבו קיבלו את ההודעה על החשד למחדל.
דיון על מה שמסתמן כמחדל הפריה נוסף יתקיים בצמרת המשרד ביום ראשון בבוקר. בין היתר נשקלת הקמת ועדת בדיקה נוספת בעניין, לאחר הוועדה שבדקה את מחדל ההפריה הקודם באסותא ראשון לציון, במסגרתו נולדה התינוקת סופיה להורים שאינם הוריה הביולוגיים. אז הוחלפו עוברים בין ההורים הביולוגיים של התינוקת - שלא אותרו - לבין אלה שלהם היא נולדה.
הלילה אמרו באסותא כי "ייתכן שהיה עירוב של תרומת זרע", אבל היום הם כבר שינו את גרסתם ואמרו כי "לאחר בדיקות שערכנו גם הבוקר, אין לנו אינדיקציה לתקלה שאירעה באסותא". הם ציינו כי בני הזוג פנו אליהם "לפני כשבועיים, ובשיחה בעל פה טענו לאי התאמה גנטית בין הילד לאב, על סמך בדיקה שביצעו במעבדה מחוץ לישראל. השיח עם הזוג העלה סימני שאלה, ומפאת החיסיון הרפואי לא נרחיב כעת".
באסותא ניסו להסביר מדוע לא דיווחו למשרד הבריאות ואמרו כי "השיח נעשה בעל פה בלבד - תוצאות הבדיקה אינן בידי אסותא, והזוג דרש באופן חד-משמעי שלא לבצע בירור ולא להרחיב את מעגל המעורבים, על מנת לוודא שפרטיותו וחיסיונו ישמרו. נוכח הדרישות הללו, אסותא נמצאת עוד בשלב מאוד ראשוני של הבירור, ולא ברור אם היה אירוע, מה היה, והאם אסותא מעורבת בכך. משכך, גם לא היה בשלב זה מקום לדיווח למשרד הבריאות".
"אין לקשור את המקרה הלא ברור מ-2018 לאירוע התקלה המצער שאירע באסותא ראשון לציון", טענו. "מאז 2018 תהליכים רבים, תשתיות ונהלי עבודה השתנו מאוד. עוד תהליכי שיפור טכנולוגיים וניהוליים הוכנסו – חלקם לראשונה בישראל – בעקבות האירוע שאירע באסותא ראשון לציון. נמשיך לעדכן את משרד הבריאות והציבור ככל שיתבהרו הפרטים".
בתגובה הראשונית של אסותא, הלילה, הם אמרו כי כי "מדובר באירוע ספציפי שהתקיים בתאריך 12 בדצמבר 2018. בימים האחרונים התקבלה פנייה מזוג הורים שביצע הפריה חוץ-גופית בתאריך זה, ועבר בדיקה גנטית לאחרונה במעבדה שאיננה מוכרת לאסותא ונמצאת מחוץ לישראל. הבדיקה הצביעה על חשש שאין קשר גנטי בין התינוק לאב, וייתכן שהיה עירוב של תרומת זרע. הפרטים אינם חלוטים מכיוון שההורים דרשו שלא יבוצע כל בירור, ותישמר פרטיות המשפחה. לא ידוע לנו בשלב זה על הורים נוספים הרלוונטים לאירוע. ככל שיתבררו עוד פרטים נעדכן את משרד הבריאות והציבור בכפוף למגבלות החיסיון הרפואי".
פרשת אסותא ראשון לציון הגיעה אל קיצה רק החודש. בפסק הדין של נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות בשבוע שעבר, נקבע כי אין מקום לקיים דיון נוסף בפסק הדין שניתן בפרשת אסותא בראשון לציון, ולפיו אין לערוך בדיקה גנטית לשש מטופלות ובני הזוג של חמש מהן, שביקשו לעשות זאת כחלק מאפשרות שהם הוריה הביולוגיים. בפתח החלטתה לדחות את הבקשה לקיום דיון נוסף ציינה הנשיאה כי "מדובר בפרשה קשה ומורכבת אשר יש לייחל ולקוות כי היא נדירה ביותר ולא תישנה".
בחודש מרץ האחרון פרסם משרד הבריאות את עיקרי מסקנות הוועדה שבחנה את פרשת החלפת העוברים באסותא ראשון לציון, ומהם עלה כי שני זוגות הם בעלי סיכוי גבוה להיות ההורים הביולוגיים של התינוקת - אך גם שם התקשו להצביע במי בדיוק מדובר. ההחלפה, כך עלה, ככל הנראה נעשתה במועד ההחזרה - בין מטופלת שתוכננה להיכנס ראשונה - לבין היולדת, שבפועל נכנסה ראשונה לחדר ההחזרות.
להערכת הוועדה, מקור הטעות הוא בהכנה מוקדמת של הביציות המופרות, בניגוד לנוהל. בהמשך, ליקוי בזיהוי המטופלת שהמתינה בחדר ההחזרות הביא, ככל הנראה, לטעות. באשר לזוג השני שנמצא עם סיכוי גבוה להיות ההורים הגנטיים, הסבירו במשרד הבריאות כי המטופלת עברה פעולת החזרה בסמיכות זמנים להחזרות שבוצעו ליולדת ולמטופלת הראשונה, והתיעוד של לוח הזמנים ביום ההחזרה שובש לחלוטין - ולכן לא ניתן לשלול את האפשרות שהטעות בהחזרת העוברים מערבת גם אותה. בדיקה גנטית שנערכה למטופלת אחרת באסותא ולבן זוגה, שאותרו באותה העת כבעלי הסיכוי הגבוה ביותר להימצא כהוריה הגנטיים של התינוקת, שללה קשרי משפחה ביניהם.
פורסם לראשונה: 10:29, 19.05.23