תושב קנזס סיטי שישב בכלא במשך יותר מ-40 שנה בגין שלושה מעשי רצח שוחרר אמש (יום ג') אחרי ששופט קבע כי הרשעתו ב-1979 הייתה שגויה. האסיר קווין סטריקלנד, בן 62 כיום, טען לאורך כל הדרך כי לא היה לו שום קשר למעשי הרצח, וכי בזמן התרחשותם, כשהיה בן 18, ישב בבית וצפה בטלוויזיה.
על ההחלטה לשחררו כעת מהכלא נודע לסטריקלנד בשעה שישב מול הטלוויזיה בכלא וצפה באופרת סבון. לדבריו האסירים סביבו החלו לצרוח עם היוודע ההחלטה. "אני לא בהכרח כועס", סיפר לכתבים בצאתו מהכלא במיזורי, "פיתחתי רגשות שאתם לא יודעים עליהם עדיין. אושר, צער, פחד. אני מנסה להבין איך לשלב ביניהם". סטריקלנד אמר כי כעת הוא מקווה להיות מעורב במאמצים שימנעו ממה שקרה לו לקרות לאנשים אחרים, וכי מערכת המשפט הפלילי בארה"ב צריכה להיות מפורקת ומורכבת מחדש.
השופט ג'יימס וולש מבית המשפט לערעורים הוא שקבע אתמול כי יש לשחרר את סטריקלנד. הוא עשה זאת בתום שלושה ימי שימוע שהתקיים לבקשתה של תובעת ממחוז ג'קסון, אשר טענה כי הראיות ששימשו להרשעתו של סטריקלנד הופרכו בינתיים. בפסיקתו קבע וולש כי הוצגו בפניו ראיות ברורות ומשכנעות המערערות את הביטחון של בית המשפט בצדקת הרשעתו של סטריקלנד. הוא ציין כי שום ראיה פיזית מעולם לא קשרה את סטריקלנד לזירת הפשע, וכי עדת מפתח בפרשה חזרה בה מעדותה לפני שמתה.
"לומר שאנחנו מרוצים ואסירי תודה באופן יוצא דופן זה לשון המעטה", הצהירה התובעת ג'ין פיטרס בייקר, שפעלה נמרצות למען שחרורו של סטריקלנד. "ההחלטה הזו מביאה סוף סוף צדק לאדם שבאופן טראגי סבל כל כך בגלל הרשעה שגויה".
לא כולם מרוצים מהפסיקה, כמובן. התובע הכללי של מיזורי אריק שמיט, רפובליקני המתמודד כעת על אחד משני המושבים של המדינה בסנאט האמריקני, טען כי סטריקלנד אשם, והוא נלחם כדי להשאירו מאחורי סורג ובריח. עם זאת, הוא מסר כי כעת, משבית המשפט קיבל החלטה, לא יינקטו צעדים נוספים בעניין. מושל מיזורי מייק פרסון, שדחה בעבר את בקשות החנינה של סטריקלנד, צייץ בטוויטר: "בית המשפט קיבל את החלטתו, ואנחנו מכבדים אותה. רשות בתי הסוהר תשחרר את מר סטריקלנד מיד".
סטריקלנד, אדם שחור, הורשע במותם של לארי אינגרם בן ה-21, ג'ון וולקר בן ה-20 ושרי בלאק בת ה-22 בבית בקנזס סיטי ב-25 באפריל 1978. משפטו הראשון הסתיים כשחבר המושבעים שדן בעניינו לא הצליח להגיע להכרעה, ובמשפטו השני הוא הורשע – על-ידי חבר מושבעים שהורכב כולו ממושבעים לבנים.
השימוע שבסיומו הוחלט אמש לשחררו מהכלא התמקד בעדותה של סינתיה דגלאס, שהייתה האדם היחיד ששרד באירוע הירי שבו נרצחו השלושה. בשני המשפטים שנערכו לסטריקלנד היא העידה כי הוא היה אחד מארבעת הגברים שירו בקורבנות. השופט וולש כתב אמש בפסיקתו כי מיד לאחר ההרשעה פיתחה דגלאס ספקות, אולם בתחילה היא היססה לפעול בעניין משום שחששה כי אם תחזור בה בפומבי מעדות שמסרה בשבועה תועמד לדין".
דגלאס הלכה לעולמה ב-2015, ובני משפחה, חברים וקולגה שלה העידו במהלך השימוע השבוע כי בימים שלאחר הרצח הפעילה עליה המשטרה לחץ לסמן את סטריקלנד כאחד היורים, וכי במשך שנים היא ניסתה לשכנע מומחים פוליטיים ומשפטיים לעזור לה להוכיח שטענתה כי סטריקלנד היה אחד היורים הייתה שגויה. התביעה הכללית של מיזורי, מנגד, התעקשה בשימוע שהטענות כי דגלאס חזרה בה מזיהויו של סטריקלנד כיורה נשענות על של שמועות בלבד, ולא צורפו להן הוכחות של ממש. השופט מצדו ציין כי שני הגברים האחרים שהורשעו במעשי הרצח התעקשו שסטריקלנד לא היה מעורב בהם. במקום זאת נקבו בשמותיהם של שני חשודים שמעולם לא הוגש נגדם כתב אישום.
"סטריקלנד חוזר הביתה, אבל הוא חוזר הביתה אל מערכת שלא תיתן לו שום פיצוי על 43 השנים שאבדו לו", אמרה הלילה טרישה רוחו בושנל, מנכ"לית הארגון "פרויקט החפים מפשע של המידווסט", שניצבה ליד סטריקלנד בעת שחרורו. מדינת מיזורי מתירה תשלום פיצויים למי שהורשעו בשוגג רק אם זיכוים נשען על ראיית DNA, ואין זה המקרה של סטריקלנד. "זה לא צדק", אמרה.