צעיר תאילנדי נידון לשלוש שנות מאסר אחרי שהורשע בהעלבת המלך ראמה ה-10. ארגון "עורכי דין תאילנדים לזכויות אדם" – שייצג בשנתיים האחרונות עשרות אזרחים שנשפטו על העלבת המלך, מסר שהצעיר ירצה רק שנתיים מאחורי הסורגים - אחרי שסיפק בעדותו מידע שסייע לרשויות.
במונרכיה של תאילנד קיים פולחן אישיות סביב דמותו של המלך, והחוקים הנוגעים ל"העלבת" בית המלוכה הם מהנוקשים בעולם. אזרחים המורשעים בהעלבת המלך נשלחים לעד 15 שנות מאסר. מאות תאילנדים הועמדו לדין וריצו מאסר על העלבת המלך - חלקם נשפטו ל-43 שנים.
נראטהורן צ'וטמנקונגסין, בן 26, הוצג בתקשורת כפעיל פוליטי. הוא נעצר בדצמבר 2020, על רקע מחאה פרו-דמוקרטית חסרת תקדים נגד המלך והממשלה. המשטרה ערכה פשיטה על ביתו, ומצאה לוחות שנה שבהם מופיעות תמונות של ברווזי גומי צהובים. את לוחות השנה הוא מכר ברשת.
ברווז הגומי הצהוב הפך לסמל המחאה ב-2020, אחרי שחלק מהמפגינים הגיעו עם ברווזים מתנפחים להפגנות – כדי להתגונן מפני זרנוקי המים של השוטרים. במשפטו של הצעיר נטען כי לוחות השנה שמכר היו סאטיריים, ונועדו ללעוג למלך תאילנד.
באחת התמונות בלוח השנה נראה ברווז טס במטוס פרטי, ובתמונה אחרת הופיע ברווז עם קונדום על ראשו. בנוסף הופיעו תמונות של כלבים לצד ברווז צהוב. לפי התובעים הברווז מסמל את דמותו של המלך - והכלבים את התאילנדים שנאמנים למשפחת המלוכה.
כוחות הביטחון בתאילנד דיכאו ביד קשה את המחאה הפרו-דמוקרטית שהחלה בקיץ 2020. בגרדיאן נכתב כי לפחות 1,890 איש – בהם 284 בני נוער – הועמדו לדין במסגרת דיכוי המחאה. מבין הנאשמים, לפחות 228 נעצרו בעקבות "סעיף 112" - החוק שאוסר על העלבת המלך.
סניגוריו של הנאשם מסרו כי הוא "מכחיש את האישומים נגדו, מכיוון שהוא לא ייצר את לוחות השנה, והתכנים שמופיעים בהם לא כוללים מאפיינים שמהווים הפרה על 'סעיף 112'". ארגוני זכויות אדם טוענים כי הרשויות עושות שימוש יתר בחוק המדובר, ומנצלות אותו למטורתיהן.
הממשלות האחרונות שקמו בתאילנד מאמינות ש"סעיף 112" הכרחי, ומגן על בית המלוכה - שבדרך כלל לא מתבטא בנושאים שקשורים לחוק המדובר.
חוק "העלבת המלך" היה עד לאחרונה בגדר טאבו, אך הצעירים הפרו-דמוקרטים שמתנגדים לשלטון החלו לעסוק בו בדיונים ברשתות החברתיות. חלקם קראו למפלגות בתאילנד להתייחס לחוק במערכת הבחירות שתהיה בהמשך השנה.
איליין פירסון, מארגון Human Rights Watch, אמרה כי מאסרו של הצעיר בן ה-26 "מעבירה מסר לכל התאילנדים, ולשאר העולם, שתאילנד לא קרובה להפוך לדמוקרטיה שמכבדת את זכויות האזרחים, אלא הולכת ומתרחקת" מהגדרה זו.