אמני קעקועים במדינות האיחוד האירופי חוששים לפרנסתם ולעתיד הענף, בעקבות כניסתו לתוקף של חוק שאוסר על שימוש בסוגי דיו רבים שמשמשים לקעקועים. אחד האמנים אמר שהחוק החדש שנגזר על מכוני הקעקועים דומה למצב שבו "לוקחים את הקמח מהמאפייה".
החוק מגביל את השימוש בכימיקלים מסוימים שנחשבים מסוכנים. במחקר של האיחוד האירופי נמצא קשר בין אותם חומרים, שנמצאים בתערובות של דיו לקעקועים ואיפור קבוע, לגירויים בעור, בעיות בפוריות ואף לסרטן. באיחוד סוכם על "חוק הקעקועים" כבר בדצמבר 2020, אך הענף קיבל עוד שנה כדי להסתגל לחוק ולסוגי הדיו הבטוחים שאושרו לשימוש.
אמני קעקועים ביבשת טוענים שהחלופות לסוגי הדיו שנפסלו – שחלקם נמצאים בשימוש כבר עשרות שנים – עדיין לא קיימות, או שיש מחסור בזמינות שלהן. הם הוסיפו שהחוק שנכנס אתמול לתוקף מנחית מכה קשה על תעשייה שכבר נפגעה מהגבלות הקורונה ומהסגרים.
אמן הקעקועים הצרפתי "טין-טין", שעומד בראש איגוד תעשיית הקעקועים SNAT, אמר שהמהלך יביא לקוחות למכונים שלא מכבדים את החוק. "זה מגוחך. זה כמו לקחת קמח מהמאפייה, זה עד כדי כך טיפשי. אם אין לנו צבעים או דיו לעבוד איתם, עם מה אנחנו אמורים לעבוד?", אמר לרויטרס.
הנציבות האירופית מסרה שלאמני הקעקועים ולתעשייה הייתה שנה להתכונן לכניסת החוק לתוקף. בניגוד לטענת מכוני הקעקועים אמרה הנציבות שהאלטרנטיבות שאושרו לשימוש קיימות בשוק – חוץ משני פיגמנטים מסוימים, לגביהם ניתנה הארכה כדי למצוא תחליפים.
סוניה גוספודינובה, מדוברות הנציבות האירופית, אמרה כי "כימיקלים מסוימים שנמצאים בדיו לקעקועים עלולים להוות סכנה בריאותית, ולכן הנציבות אימצה הגבלות על כימיקלים מסוכנים שנמצאים בתערובות של דיו". היא ציינה שהכימיקלים עלולים להיות מסרטנים ולגרום לקשיי פוריות ולגירויים בעור. "הם ממש יכולים לגרום נזק לאזרחים, ומהסיבה הזאת אסרנו על השימוש בהם".
במדינות האיחוד האירופי חיים כ-450 מיליון איש. לפי סוכנות הכימיקלים האירופית, שאחראית על המחקר של סוגי הדיו המסוכנים, לפחות 12% - כלומר 54 מיליון איש - מקועקעים.
גוונאל רואם, בכירה באיגוד הקעקועים של בלגיה, אמרה שמגפת הקורונה עיכבה את המחקר על החומרים המסוכנים ואת הייצור של החלופות שאושרו לשימוש, וקראה לממשלה לתת הארכה. מכון הקעקועים שלה אמנם הספיק להזמין את סוגי הדיו שאושרו לשימוש, מהספקים המורשים, אך רבים מעמיתיה למקצוע לא עשו זאת. בינתיים במכון שלה, אחת הלקוחות מספרת שלמרות אזהרת האיחוד האירופי, הקעקועים שעל גופה לא מדאיגים אותה.
"הם שמים דברים לא בריאים באוכל - ואז רודפים אחרי דיו לקעקועים", אומרת אן קיין. "אני מודה שבתור מישהי עם קעקועים אני לא מבינה את החוק הזה".