הקורונה כבר פה כמעט שנתיים, אך גל האומיקרון ששטף במהלך החורף את ישראל הוביל למספרים חסרי תקדים של חולים מאומתים, ובעקבות כך של מבודדים שבאו עמם במגע. התוצאה: כיתות כמעט ריקות ומחלקות בבתי חולים עם מצוקה קשה בכוח האדם. בינתיים, מקווים בממשלה, לבעיית הלימודים נמצא פתרון - והחל מיום חמישי הבא תבוטל חובת הבידוד לתלמידים, והם יעברו במקומה שתי בדיקות קורונה בשבוע. לפי שעה, לבתי החולים לא נמצא פתרון, אך ידוע שבמשרד הבריאות כבר דנו באפשרות להקל משמעותית על המצוקה במערכת.
את ההחלטה על ביטול הבידוד במערכת החינוך קיבלה הממשלה אחרי שבתקופה האחרונה כיתות עם חמישה תלמידים הפכו לחלק בלתי נפרד מהמציאות בבתי ספר רבים ברחבי הארץ. גם אנשי צוות רבים שוהים בבידוד ומורגש מחסור חמור בגננות, סייעות ובמורים. במשרד החינוך הודיעו בתחילת השבוע כי יותר מ-90% מהתלמידים וצוותי החינוך אינם בבידוד. בסך הכל, על פי הנתונים הרשמיים, למעלה מ-200 אלף תלמידים וצוותי חינוך נמצאים בבידוד.
אולם בפועל, התמונה ככל הנראה עגומה הרבה יותר. הנהגת ההורים הארצית מעריכה כי ברוב בתי הספר הנוכחות נעה בין 40 ל-50 אחוזים, וככל שהגיל יורד כך יורדת רמת הנוכחות. סגנית יו"ר הנהגת ההורים הארצית, אודליה שינדרוף, הסבירה כי אכן אמנם בהתאם לנתונים האחרונים העדכניים רק 10% בבידוד מכוח התקנות, אך "התלמידים וההורים המפחדים להידבק או להיכנס לסבב בידודים מצביעים ברגליים ונמנעים מלהגיע".
לדבריה, "אם הנוכחות הייתה כה טובה ומשביעת רצון, ההורים בישראל לא היו מקבלים השבוע מכתב מנחה מקצין ביקור סדיר כי מתקיים בישראל חוק חינוך חובה ועל אף הקורונה חובה לשלוח אל הילדים למוסדות החינוך".
לאור המצב, נראה כי הכל סובב סביב הבידוד: תלמידי תיכון רבים, לדוגמה, יוצאים ל'בידוד מונע' בבית כשבוע לפני בחינות בגרות החורף כדי לצמצם סיכון להידבקות בקורונה ולהגיע בריאים למבחנים. "אנחנו נמצאים בכאוס מוחלט", אמרה סיגל שפיץ טולדנו ראש צוות מוגנות הנהגת ההורים הארצית לפני שהתקבלה ההחלטה על קיצור הבידודים. "ההורים על הקצה, הילדים גמורים. משפחות שלמות נקראות לבית הספר והגן שעה אחרי תחילת היום כדי לאסוף את הילדים לבדיקות ולבידודים. יש ילדים שחווים בידוד שלישי ברצף, כלומר כמעט שלושה שבועות בבית. הם לגמרי שקופים וזה אסון".
מורים ומנהלים דיווחו על תופעה של "כיסאות מוזיקליים", לפיה גם כאשר תלמידים מגיעים בבוקר, כלל לא בטוח שיסיימו את היום בבית הספר. יש תחושה תמידית שזה עניין של זמן עד שתגיע הודעה שתלמיד כלשהו מאומת או נחשף למאומת ועליו לחזור הביתה, ואז בדרך כלל גם המורים נשלחים לבדיקות או לבידוד.
כך למשל, עדן אחיטוב מרתמים סיפרה שבכיתה של בנה בארי לומדים כעשרה תלמידים בלבד מתוך 26. אב מרמת גן סיפר בשיחה עם ynet כי בכיתה של בנו לומדים שלושה תלמידים בלבד ומורה מאשקלון סיפרה כי לכיתה שלה הגיעה תלמידה אחת בלבד.
בינתיים, ראשי הרשויות שדחפו לביטול הבידודים במערכת החינוך בירכו על החלטה הממשלה. יו"ר השלטון האזורי שי חג'ג' הסביר: "לקורונה יש עוד תסמינים, ומערכת החינוך המופלאה שלנו היא הנלחמת בהם. מערכת החינוך בארץ עוברת בשנתיים האחרונות את אחת התקופות הקשות בתולדותיה, וההחלטה על ביטול הבידודים תאפשר לייצר שגרה המותאמת למציאות הקורונה". יו"ר השלטון המקומי, חיים ביבס, הוסיף: "נמשיך לשמור על מוגנות התלמידים והצוות במערכת החינוך, באמצעות בדיקות ביתיות שיסופקו לבתי הספר והגנים".
אפקט הבידוד בבתי החולים: מחסור קשה בכוח אדם
ובינתיים, גם במערכת הבריאות סובלים ממצוקה לאור הבידודים התכופים. 541 בני אדם מאושפזים כעת במצב קשה בבתי החולים עם או בשל סיבות הקשורות לקורונה. כך עולה מנתוני משרד הבריאות שעודכנו בפעם האחרונה אתמול בערב. העומס בין בתי החולים השונים משתנה, אך לטענת הגורמים המקצועיים במחלקות הקורונה החשש המרכזי הוא לא מפני העלייה במספר המאושפזים, אלא מפני המחסור הקשה בכוח אדם של רופאות, רופאים, אנשי צוות סיעודי ועובדי המשק בבתי החולים.
על פי נתוני המשרד, כ-9,300 אנשי מערכת הבריאות בבתי החולים ובקופות החולים נמצאים כעת בבידוד מפאת חשיפה או הדבקה בנגיף. בהמשך לפרסום בשבוע שעבר ב-ynet וב"ידיעות אחרונות" לפיו במשרד הבריאות שוקלים להתיר לעובדים במערכת הבריאות חיוביים לשוב לעבודתם על מנת לתת מענה למצוקה בכוח האדם, אישר פרויקטור הקורונה פרופ' סלמאן זרקא השבוע בתדרוך לתקשורת את הדברים ואמר כי אכן הדבר נשקל. אולם, מאז לא פורסמה הנחייה רשמית לבתי החולים שמתירה זאת. ככל הנראה, גם ביטול הבידודים לנחשפים למאומתים לא יסייע משמעותית בבתי החולים.
"יש לנו מספר מחלקות קורונה פתוחות, שלוש מחלקות ועוד שתי יחידות קטנות יותר", אמר ד"ר צבי שלג סגן מנהל המרכז הרפואי לגליל. "אנחנו הבוקר עם 52 חולי קורונה שזה כמעט 65 אחוזי תפוסה מסך מיטות הקורונה הפעילות כרגע, לפני שנידרש לפתוח עוד".
לדבריו, "זהו גל החיוביים החיוניים, עובדים שהיעדרותם, אפילו שהמחלה היא א-סימפטומטית או קלה יחסית ברוב המוחלט של המקרים, מקשה מאוד על הטיפול במחלקות, בעיקר כשהשמיכה קצרה מלכתחילה".
ד"ר שלג הוסיף ואמר: "לא ביטלנו פעילות ניתוחית ובית החולים נמצא בסדר גודל של 90 אחוזי תפוסה, שזו תפוסה גבוהה, המחלקות הפנימיות יותר עמוסות אבל עדיין לא הגענו למצב שהמחסור בכוח אדם מחייב אותנו לבטל פעילות אלקטיבית. ככל שאנחנו מסתכלים על תרחיש הייחוס שלנו, האתגר האמיתי הוא צוותים. כבר היום יש לי מחלקות שחלק לא מבוטל מהצוות הם חיוביים או נחשפו ונמצאים בבידוד ומחלקה שחסרים בה שלושה רופאים ועשר אחיות זו מחלקה שמאוד קשה לתפקד בה. אנחנו כן מניחים שהגל ימשיך להתפתח בישראל".
ד"ר איליה קגן, מנהל מחלקת טיפול נמרץ קורונה בבית החולים בילינסון, אמר בשיחה עם ynet כי "הצוות מחולק כרגע בין שתי המחלקות, וחלק גדול מהצוות חולה בעצמו. מה שמיוחד בגל הזה זה שאנחנו באי ודאות. כל פעם מספר חברי הצוות יורד, גם צוות סיעודי וגם רפואי. זו הבעיה העיקרית, יותר מגל החולים. אין לנו מספיק כוח אדם. האשפוזים הם קצרים יותר לעומת הגלים הקודמים ופחות קשים. ישנם חולים קשים, אך פחות מבעבר. אני אישית חושב שהעובדה שהצוותים חולים היא בעיה יותר קשה. מההסתכלות שלי יש קושי לקלוט חולים בעיקר בגלל חוסר צוות, אבל בית החולים לא פגע עד כה בטיפול האמבולטורי המתוכנן, והשאלה המרכזית היא מתי זה ייבלם. אנחנו על הקצה מבחינת יכולות הצוות".
פורסם לראשונה: 17:06, 20.01.22