ביקורת יוצאת דופן של דובר צה"ל על חוק שקודם היום במליאת הכנסת: לאחר אישורו בקריאה טרומית של "חוק פלדשטיין", המבקש להעניק חסינות מהעמדה לדין למי שמדליף מידע סודי לראש הממשלה, אמר אמש (רביעי) דובר צה"ל, תא"ל דניאל הגרי, כי "החוק הזה מסוכן מאוד לצה"ל, הוא ייצור מצב שבו כל גורם זוטר בצה"ל יוכל לגנוב מסמכים".
"צה"ל לא מסתיר מידע מהדרג המדיני, צה"ל פועל בכפוך לדרג המדיני", אמר הגרי בהתייחס לטענתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו כי הוא "מודר" על-ידי מערכת הביטחון. "אני רוצה להבהיר - המסמך המדובר היה נגיש לגורמים המוסמכים בלשכת ראש הממשלה. המסמך הזה נגנב מצה"ל והועבר לעיתון בגרמניה במסלול שעקף את הצנזורה. הדבר הזה נחשף לאויב וזה פגע בביטחון ישראל".
"החוק הזה מסוכן מאוד לצה"ל", הדגיש דובר צה"ל ופירט: "הוא מסוכן משום שהוא ייצור מצב שבו כל גורם זוטר בצה"ל יוכל על דעתו לגנוב ולהוציא מסמכים מצה"ל, והדבר הזה יביא לזה שתהיה סכנה לחיי אדם ולחיי לוחמים. לכן הוא מסוכן מאוד לצה"ל וגם לביטחון המדינה".
דבריו של הגרי עוררו סערה במערכת הפוליטית, ולאחר מכן הרמטכ"ל רב-אלוף הרצי הלוי נזף בו על כך שהוא "חרג מסמכותו". בהודעת דובר צה"ל בדבר הנזיפה נכתב כי "צה"ל לא מעביר ביקורת על המחוקק, אלא מביא עמדתו בפני הדרג המדיני במנגנונים המקובלים לשם כך".
בהמשך פרסם הגרי התייחסות לאמירותיו, שבה ציין כי "בהצהרה שלי הערב בתשובה לשאלה התבטאתי באופן שחרג מסמכותי כדובר צה"ל, ועל כך נזף בי הרמטכ"ל". הוא הוסיף: "מדינת ישראל היא מדינה דמוקרטית וצה"ל כפוף לדרג המדיני. במאות ההצהרות והשאלות שנענתי עליהן מאז 7 באוקטובר אני שומר על ממלכתיות. צה"ל מעביר את עמדתו לגורמים הרלוונטיים בענייני חקיקה במנגנונים המקובלים לשם כך, ולא בדרך אחרת".
בקואליציה דורשים שהגרי יתפטר, כ"ץ: אפעל משמעתית
ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר כי "טוב שדובר צה"ל הועמד במקומו כדי לוודא שהתבטאות כזו לא תושמע שוב". לדבריו, "במדינה דמוקרטית הצבא לא אמור להתערב בנושאים פוליטיים ובוודאי שלא לבקר חקיקה".
שר הביטחון ישראל כ"ץ מיהר להגיב לדברים של הגרי אמש, ואמר כי "ביקורת דובר צה"ל נגד הדרג המדיני ונגד הליך חקיקה בכנסת היא תופעה חמורה וחריגה מוחלטת מסמכותו וממה שמותר ומצופה מלובש מדים במשטר דמוקרטי". הוא הוסיף: "בכוונתי לפעול לקיום הליך משמעתי מולו בהקדם לצורך הסקת המסקנות הנדרשות".
גם השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר תקף את דובר צה"ל על דבריו, ואמר כי "הגרי רואה שהיועמ"שית לא שמה על הממשלה, אז הוא לא שם על שר הביטחון". לאחר מכן העלה פרסום נוסף לרשת X, שבו כתב: "רוח היועמ"שית מחלחלת לדובר צה"ל. דיפסטייט על מלא - רק שהפעם זה כבר מהמקפצה".
שר הפנים משה ארבל תקף גם כן, ואמר כי "הודעת דובר צה"ל ועמדתו ביחס להליכי חקיקה המתקיימים בכנסת היא חציית קו אדום חמורה מאוד". לדבריו, "אין ללובש מדים שום רשות להבעת עמדה פוליטית באופן פומבי ביחס לסוגיות פוליטיות תהא עמדתו אשר תהא קל וחומר כשהיא בניגוד לעמדת השר הממונה".
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' טען כי "ישראל היא מדינה שיש לה צבא, ולא צבא שיש לו מדינה". לדבריו, "קשה לברוח מהתחושה שבזמן האחרון יש בפיקוד הבכיר של צה"ל מי שלא מבינים את מושכלות היסוד הדמוקרטיות הבסיסיות האלה. ומי שלא מבין את זה לא יכול להישאר בתפקידו".
גם יו"ר הכנסת אמיר אוחנה הצטרף לקריאות, ואמר כי "במדינה דמוקרטית הצבא לא מבקר במסיבת עיתונאים תהליכי חקיקה בפרלמנט, אלא מיישם אותם כזרוע של הרשות המבצעת, אם וכאשר הם נכנסים לספר החוקים". הוא הוסיף כי "צה"ל יכול להביע את עמדתו בכנסת בוועדה שמכינה את החוק, כפי שעשה פעמים אינספור בעבר, וכפי שעושים כל גופי המדינה המפוקחים על-ידי הכנסת או מושפעים מהחקיקה.
"אלו הן מושכלות יסוד בדמוקרטיה. הצהרתו של דו"צ הערב היא חציית קו אדום חמורה, חריגה ומאוד לא מקובלת, שאסור שתחזור על עצמה", סיכם. יצחק וסרלאוף אמר: "אם דובר צה"ל מעוניין להתערב בהחלטות פוליטיות, הוא מוזמן לפשוט את המדים, להתמודד לכנסת ולהביע את עמדתו".
שר האנרגיה והתשתיות אלי כהן, כינה זאת "צעד מסוכן ואנטי דמוקרטי", והוסיף כי "במקום להתערב בחקיקה בכנסת, הייתי מצפה מדובר צה"ל לחקור מדוע מסמכים מוסתרים מראש הממשלה". חבר הכנסת אלמוג כהן קרא לרמטכ"ל רב-אלוף הרצי הלוי "להודיע עוד הערב להגרי על סיום תפקידו. התייחסותו של דובר צה"ל להליכי חקיקה בכנסת היא שלב מסוכן נוסף בכרסום הדמוקרטיה הישראלית", אמר. "כבר נוכחנו לראות באסון הסרבנות מהן ההשלכות של עירוב הצבא בסוגיות פוליטיות".
חבר הכנסת חנוך מילביצקי קרא לשר כ"ץ לא להשאיר זאת "ללא תגובה מתאימה", והוסיף: "מעבר לעובדה שהוא כנראה לא קרא את החוק ולכן מגיע למסקנות מופרכות, העובדה שדובר הצבא מעז להתבטא כלפי תהליך חקיקה שקורה בכנסת, היא ליקוי מאורות שאי-אפשר להפריז בחומרתו". חבר הכנסת בועז ביסמוט תיאר את הגרי כ"דובר החונטה הצבאית", וטען כי הוא "שכח דבר פשוט: במדינת חוק הכנסת היא הריבון – לא הצבא, לא האליטות, ולא דובריהן. ההתערבות הבוטה שלו בחקיקה היא חציית קו אדום".
מנגד, יו"ר הדמוקרטים יאיר גולן ניצב לצד הגרי, ואמר כי "דובר צה"ל מישיר היום מבט מול כל עם ישראל ואומר שהקואליציה פוגעת בביטחון המדינה". הוא הוסיף: "'חוק פלדשטיין' מסוכן מהרבה בחינות, כסגן הרמטכ"ל לשעבר אני קובע כי העיקרית שבהן היא שאם מערכת המודיעין הישראלית תופקר בידיהם של מדליפים פוליטיים, אף גוף מודיעיני בעולם לא ישתף איתנו פעולה. זו תהיה פגיעה אנושה ביכולת הביטחונית של ישראל. הקואליציה והממשלה שוב פועלות נגד ביטחון המדינה ומטעמים של שחיתות פוליטית".
גם יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ נעמד לצד הגרי, וקרא "לעצור לרגע את השנאה, הפילוג, הטירוף. לשים לשנייה אחת את הפוליטיקה בצד, להיות עם המשפחות המדממות, ולא להתנפל ולהכפיש קצין רב זכויות". הוא הוסיף: "שישה חטופים שהוחזקו בתנאים מחפירים ונרצחו, גופה של חטוף אחר שחולצה במבצע אמיץ ומורכב. על זה הייתה ההצהרה של דובר צה"ל. זה מה שחשוב.
תא"ל הגרי מדברר את צה"ל במלחמה כבר למעלה משנה ומדבר אל כל אזרחי ישראל בצורה מסורה ומקצועית גם ברגעים הקשים ביותר", הוסיף. "הערב הוא טעה והתנצל, אך יושרתו אינה מוטלת בספק. האופן בו הוא התבטא הוא עניין שבינו לבין הרמטכ"ל".
"חוק פלדשטיין" נולד בעקבות "פרשת המסמכים הסודיים" ונועד להגן על הדובר במשרד ראש הממשלה אלי פלדשטיין, המואשם בגין עבירות של מסירת ידיעה סודית שכוונתה לפגוע בביטחון המדינה, עבירה שדינה עד מאסר עולם, החזקת ידיעה סודית ושיבוש הליכי משפט. לפי ההצעה, הוראות חוק השיפוט הצבאי על מסירת מידע לא יחולו על מידע שנמסר בחוסר רשות לראש הממשלה ולשר הביטחון.
בתשובה לשאלת ynet על ביטולי ההחלטות של הרמטכ"ל על-ידי שר הביטחון ישראל כ"ץ, כולל ההחלטה לא לאשר קידום קצינים בכירים, ענה הגרי: "עניין המינויים רגיש כי מדובר בקצינים שנמצאים שנה במלחמה. כפי שהרמטכ"ל מקבל החלטות על המלחמה הוא מקבל החלטות על המפקדים שנמצאים בתוך המלחמה יותר משנה וצריכים להחליף תפקידים. מצד שני עוד טרם האמירה של שר הביטחון שהיא אמירה לגיטימית אמרנו לקצינים - נסיים את התחקירים ואם נמצא משהו בתחקירים אז יהיה לזה השלכות על המינוי".
פורסם לראשונה: 21:00, 04.12.24