שליחיו של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן לאזור, עמוס הוכשטיין וברט מקגורק, יגיעו מחר (חמישי) לביקור בישראל כחלק מהשיחות האינטנסיביות בניסיון להגיע להסדרה בצפון במהרה, כפי שנחשף אתמול ב-ynet וב"ידיעות אחרונות". הוכשטיין כבר שהה באזור בשבוע שעבר, אז ביקר בביירות, והיה אמור להגיע משם לישראל - אך דחה את ביקורו עד שייווכח ששני הצדדים רציניים, ומעוניינים להגיע להסדר.
בישראל מסבירים כי השיחות להסדרה בצפון קשורות בקשר ישיר לשיחות שמנהלים ראש ה-CIA ביל ברנס ובכירים בקטאר ובמצרים לעסקת חטופים והפסקת אש ברצועת עזה. עוד לפני הגעת השליחים האמריקנים, ראש הממשלה בנימין נתניהו קיים מספר התייעצויות שהוגדרו כקריטיות בנושא לבנון ואיראן.
ההערכה בירושלים היא כי חלק מהתנאים שהציבה ישראל עשויים להקשות על לבנון לקבל את ההסדר כפי שהוא. בין היתר, ישראל דורשת לשמר חופש פעולה של צה"ל בלבנון לאכיפת ההסדר, אם צבא לבנון או יוניפי"ל לא יעשו זאת בעצמם. בנוסף דורשת ישראל לחזק את יוניפי"ל, שלא הצליח ליישם את החלטה 1701 שהתקבלה בתום מלחמת לבנון השנייה, ובכך לשפר את המנדט שלו בלבנון.
עוד דורשים בירושלים שצבא לבנון ימשיך בטיפול שהתחיל צה"ל - להשמיד את תשתיות הטרור של חיזבאללה ולדחוק את ארגון הטרור מצפון לנהר הליטאני. כמו כן הציבה ישראל דרישה לפעול למניעת הברחות אמל"ח בגבולות של סוריה ולבנון, כדי למנוע חימוש מחדש של חיזבאללה על ידי איראן.
העיתון הלבנוני "אל-אחבאר", המזוהה עם חיזבאללה, פרסם את עקרונותיו של ארגון הטרור במשא ומתן להסדרה מול ישראל. העקרונות, כך לפי מקורות מדיניים בלבנון, כוללים בין היתר את תמיכת חיזבאללה ב"התנגדות" בעזה. "חיזבאללה לא התחייב בפני אף גורם בלבנון או מחוצה לה לקבל התנתקות בין חזית לבנון לעזה. חיזבאללה לא רואה הגיון באפשרות לעזוב את עזה - זה סותר את החשיבה הפוליטית של הארגון", נכתב.
כמו כן, העיתון דיווח כי "חיזבאללה מקווה שכל הלבנונים יבינו שהנשק של חיזבאללה לא נתון למשא ומתן". בארגון הטרור אף אישרו כי יו"ר הפרלמנט של לבנון נביה ברי מייצג אותו במו"מ, וכי יש לאנשיו קשר גם ראש ממשלת לבנון נג'יב מיקאתי וגורמים נוספים במדינה. עוד נמסר כי "התקשורת לא פסקה בין חיזבאללה לגורמי חוץ - מצרים, קטאר, אלג'יריה וצרפת", וכי "עצירה מוחלטת של התקיפות היא תנאי חובה לכל שיח".
בהמשך קראו בחיזבאללה להסיר את גרמניה מהכוחות הבינלאומיים על פי החלטה 1701, שכן היא "שותפה של האויב". בארגון הטרור אף סירבו לצרף מדינות נוספות שלא נכללו בהחלטה. לפי הדיווח, בחיזבאללה מסרו: "לא נהמר על שינויים דרמטיים בהצעה האמריקנית. ישראל רוצה להמשיך את המלחמה, עלינו להיערך להתמודד עם עוד תקיפות ולהתכונן לפגיעה בכוחות הישראליים. חיזבאללה לא מושפע מחיסולים".
יו"ר הפרלמנט ברי נשאל האם הוא חושב כי נתניהו רציני לגבי פתרון מדיני (עקב כינוס הישיבה בנושא הפתרון המדיני) ואמר: "הפתרון המדיני זמין בכל עת מעכשיו ועד 5 בנובמבר, מועד הבחירות לנשיאות ארה"ב. עם זאת, אני מאמין כי נתניהו ימשיך את ההסלמה בדרום (לבנון). לא נמאס לו מהדם, ההרג ההרס והתקיפות. אבל גם חיזבאללה קיים ומסוגל למנוע ממנו לכבוש את דרום לבנון".
בצה"ל טוענים כי סיום הפעולה בלבנון מתקרב
על פי פרטי ההסכם המסתמן, אם המגעים לא יתפוצצו, צה"ל יתחיל להיפרש מחדש ולצאת מחלק מהנקודות שבהן הושלמה משימתו בתוך שטח דרום לבנון, כך שרוב הכוחות יצאו משטח לבנון. גורמי ביטחון העריכו בשיחה עם ynet אמש שקיים סיכוי שישראל תגיע להסכם כזה, אבל זה לא בטוח. שרים בקבינט אמרו מנגד כי נדרשים עוד כמה שבועות להשלמת המשימות בדרום לבנון - אף שגורמים בצה"ל טוענים כי סיום הפעולה מתקרב.
הדיון המכריע שקיים אמש נתניהו סביב הסדר לסיום המלחמה בצפון, נועד לפי בכירים בצה"ל למפות אפשרויות ליציאה מהמערכה - מתוך הבנה שהצבא מתקרב לסיום פעולות הניקיון בכפרי הכינוס של חיזבאללה, שנמצאים מרחק יריקה מיישובי הגליל. צה"ל הרחיב בימים האחרונים את הפעולה הקרקעית לאזור חשוב למדי מבחינת השבת הביטחון - הרחבה שנובעת מתוך מסגרת התוכנית המקורית.
"ככל שחולף הזמן", אמר בכיר במטכ"ל, "אני מבין שחיזבאללה לא תכנן רק לכבוש את הגליל לזמן קצר אלא לשהות בו חודשים. אתה רואה את כמויות האמל"ח – זה פשוט לא נגמר. איך נרדמנו בשמירה?"
שאלות קשות עולות על התנהלות מדינת ישראל ומערכת הביטחון. אבל לצד השאלות, אותו בכיר מבהיר שנקודת הסיום לא תושפע מ"עוד כפר קדימה". עצם הצבת היעד לצה"ל לא מבטיחה את סיום הלחימה באש מטוסים ובארטילריה, ולמעשה גם לא את התמרון הקרקעי: כל עוד לא הושג הסכם בר-קיימא, צה"ל יצטרך להעמיק את ההישגים המבצעיים על מנת להביא את חיזבאללה, ממשלת לבנון והמדינות המתווכות למצב סיום בתנאים נוחים לישראל.
בישראל אמרו כי המצב בלבנון "השתנה מקצה אל קצה כתוצאה מפעולות צה"ל ומערכת הביטחון", וכי יש הסכמה לבנונית על ניתוק החזית הצפונית מרצועת עזה. גורמי מודיעין מערביים אף העריכו כי איראן מאפשרת לחיזבאללה להגיע להפסקת אש בלבנון, גם ללא הפסקת אש ברצועת עזה – ואולי אף דוחפת לכך.
בכירים בישראל הדגישו כי הלחימה לא תיעצר לצורך מו"מ, אלא רק לאחר הגעה להסכם סופי, אבל חבר הפרלמנט הלבנוני מטעם חיזבאללה, עלי אל-מקדאד, אמר אמש לערוץ "אל-מיאדין" המזוהה עם ארגון הטרור כי "לא ניתן לדבר על שום הסכם או מו"מ לפני עצירת התוקפנות. אנחנו לא דנים בזה, הנושא בטיפול יו"ר הפרלמנט נביה ברי".
לפי גורמים בישראל, ההסכם יתחיל ב-60 "ימי הסתגלות", שבהם חיזבאללה וצה"ל ינצרו אש, צבא לבנון ייפרש בדרום, וייבחן מנגנון של פיקוח על יישום ההסכם כולו. במסגרת ההסכם לא תהיה החלטה חדשה של מועצת הביטחון. גורמים לבנונים אמרו לגורמים צרפתים ואמריקנים לאחרונה כי חיזבאללה, שהוכה קשות בידי ישראל ואיבד את כל מנהיגותו - אך הודיע אתמול על מינוי מנהיג חדש לארגון, נעים קאסם - חש בשבועיים האחרונים "מחוזק" בגלל "מספרי נפגעים גבוהים יותר של צה"ל", ולכן הדחיפות להגיע להסכם גבוהה ביותר, "או שההזדמנות יכולה לחלוף".