שר הביטחון בני גנץ סיים את ביקורו בארה"ב וינחת אחר הצהריים (שלישי) בישראל. אמש הוא חשף בתדרוך לשגרירי מועצת הביטחון ומדינות החברות בהסכמי אברהם באו"ם כי "מספר הצנטריפוגות המתקדמות שברשות איראן גדול משמעותית". לדבריו, "במתקן בפורדו שילשה איראן את יכולת ההעשרה שלה".
גנץ סיים לפני מספר שעות סדרת מפגשים באו"ם, יחד עם שגריר ישראל גלעד ארדן, ראש האגף הביטחוני-מדיני במשרד הביטחון דרור שלום ומזכירו הצבאי תא"ל יקי דולף. בין השאר, נפגש גנץ עם מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש ושגרירת ארה"ב באו"ם לינדה תומאס-גרינפילד. במסגרת סדרת הפגישות תדרך כאמור גנץ שגרירים באו"ם.
"הגורם מערער היציבות הגדול ביותר במזרח התיכון הוא איראן", אמר להם. "איראן יכולה להביא לטרור ולמירוץ חימוש. אני מאמין שאפשר למנוע זאת והזמן לפעולה הוא כעת. איראן מאיימת על הכלכלה העולמית, על משאבי האנרגיה, משפיעה על מחירי המזון והמסחר, על חופש השיט ועל היציבות במזרח התיכון. את כל זה היא עושה כעת, אם תהיה לה מטריה גרעינית הדבר יחריף".
הוא ציין כי בהמשך למידע המודיעיני החדש שחשפו ראש המוסד דוד ברנע בביקורו בוושינגטון וראש הממשלה יאיר לפיד בביקורו בברלין: "המודיעין הישראלי מצביע על התקדמות משמעותית של איראן בתוכנית הגרעין בתקופה האחרונה".
לדבריו, "בשנה האחרונה, איראן הגדילה את ייצור הצנטריפוגות המתקדמות המאפשרות העשרה ברמה גבוהה שלה במאות רבות. לפי המידע שברשותנו, בשנה האחרונה מספר הצנטריפוגות המתקדמות במתקני התת-קרקע של איראן בנתנז ובפורדו הכפיל את עצמו ואף למעלה מכך". הוא ציין לדוגמה כי במתקן בפורדו, שבו אסור לבצע פעילות של העשרת אורניום לפי הסכם הגרעין שאיראן עדיין נמצאת תחתיו, "איראן שילשה את יכולת ההעשרה שלה בשנה האחרונה".
איראן מעשירה כעת אורניום ברמה של 60%, אך גנץ ציין כי "אם איראן תחליט, היא יכולה לעבור גם להעשרה של 90%". הוא קרא לקהילה הבינלאומית להתאחד נגד איראן: "אנחנו חייבים לפעול, להעמיד תוכניות מבצעיות, מדיניות וכלכליות, ולא לאפשר הסכם שלא יסיג את איראן משמעותית לאחור. המשימה הזו צריכה לבוא לידי ביטוי גם בפעילות מועצת הביטחון של האו"ם".
הוא התייחס למגעים על חזרה להסכם גרעין חדש, ולדרישת איראן לסגור את התיקים הפתוחים הנחקרים בסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית: "הניסיונות של איראן לסגור את התיקים הפתוחים ללא מתן תשובות לא יכול להיות חלק ממשא ומתן ואני מברך על עמדת ארה"ב ומדינות אירופה בנושא. סבא"א חייבת להישאר גוף מקצועי וסגירת התיקים הפתוחים צריכה להיות קו אדום במשא ומתן על הסכם גרעין".
שגריר ישראל לאו"ם גלעד ארדן, שפתח את הכינוס, אמר: "ישראל מוצגת באו"ם ובפרט במועצת הביטחון באופן מעוות ומוטה. בכל חודש המועצה מקיימת דיון המוקדש כולו למזרח התיכון, ובמקום לעסוק בארגוני הטרור שרוצחים אזרחים ובאיומים המרכזיים באזור, מועצת הביטחון בוחרת להתרכז באחוז אחד בלבד מהמזרח התיכון - בסכסוך הישראלי-פלסטיני. זה מעוות. ולמרות העיסוק חסר הפרופורציות בנושא, אין שום התקדמות והאזור הופך להיות חבית חומר נפץ על סף פיצוץ. שר הביטחון של ישראל הציג את האיומים שמועצת הביטחון באמת צריכה לעסוק ולטפל בהם. אלה שבאמת מאיימים על האזור ומעבר לו".
מזכיר המדינה האמריקני, אנתוני בלינקן, אמר הלילה כי תגובת של איראן להצעת האיחוד האירופי להחייאת הסכם הגרעין "הופכת את הסיכויים לחתימה בטווח הקרוב לבלתי סבירים". ". בלינקן, שאמר את הדברים במהלך ביקור מדיני במקסיקו, הוסיף: "אני לא יכול לתת ציר זמן, אני יכול לומר שנראה כי איראן לא מוכנה או לא מסוגלת לעשות את מה שדרוש כדי להגיע להסכם". דברים דומים השמיע אתמול גם קנצלר גרמניה אולף שולץ לצד לפיד.