אחרי המחאות על אלימות ופשיעה שמכוונת נגד התושבים, העירייה מעלה את הרף במאבק לביטחון אישי - אך סופגת תגובות קשות על המהלך. מועצת העיר באר שבע אישרה שלשום (יום ד') גביית היטל שמירה ואבטחה על סך 2.28 שקלים למטר רבוע לשנה לצורך מה שהוגדר "הגברת הביטחון האישי במרחב הציבורי".
העירייה החליטה על היטל השמירה על-רקע המחאה הנרחבת בעיר על תחושות חוסר ביטחון וחוסר משילות. בחודשים האחרונים תחושות אלו התעצמו והובילו להפגנות ולהתארגנויות עצמאיות של תושבים שהודיעו כי ישמשו תחליף למשטרה במקרים שבהם אזרחים חשים סכנה בעיר. המשטרה מצדה הגבירה את פעילותה בעיר בכמה מרכזי קניות ואזורים נוספים והשתמשה גם ביחידת הפרשים כדי להשרות תחושת ביטחון.
ואולם, בעירייה החליטו שיש צורך בפעולה נוספת. ההודעה על החלטת מועצת העיר לאשר גביית היטל שמירה וביטחון מהתושבים פורסמה רק בדף של העירייה ולא בדף של ראש העיר רוביק דנילוביץ' שזוכה לפופולריות גדולה יותר. ההודעה החשובה גם לא פורסמה בעמוד האינסטגרם של ראש העיר, אף שדנילוביץ' הרבה לעדכן באחרונה את התושבים בנוגע לפעולות שנעשות למען ביטחון התושבים.
"מועצת העיר באר שבע אישרה פה אחד היטל שמירה וביטחון, שכל תכליתו פעולה משלימה (למשטרה ולגורמי הביטחון) להגברת הביטחון האישי במרחב הציבורי", נכתב בהודעה. "העיר באר שבע מצטרפת לכ-80 רשויות מקומיות במדינת ישראל, שכבר מפעילות תוכנית ביטחון עירונית. התוכנית היא בנוסף לתקנים החדשים, לאמצעים הטכנולוגיים ולפריסה הרחבה (שמתבצעת בימים אלה) של משטרת ישראל בבאר שבע ובאזור".
בעירייה מסרו כי בימים הקרובים יפרסמו את התוכנית המלאה לציבור והדגישו כי "התקציב שייגבה מיועד אך ורק לטובת השמירה והביטחון. כל פעולותיו, מרכיביו, ותוכניותיו מוצגות ומאושרות מראש על ידי משרד הפנים".
הוועד להצלת הנגב בירך על התוכנית. "נעבוד כתף אל כתף עם העירייה ונציגיה כדי להעניק לתושבים את הביטחון שלו הם ראויים", אמר אלמוג כהן, חבר הוועד. "אנו מברכים כל מהלך שישפר את הביטחון האישי של העיר המשמעותית ביותר בנגב. יחד עם זאת, אנו שבים ומדגישים כי האחריות לביטחון אישי מוטלת על הממשלה והעומד בראשה, לא ייתכן שפערים אלו יונצחו בדמות התעלמות מוחלטת ממצוקות התושבים".
התגובות בפייסבוק, מנגד, לא היו אוהדות. "חוצפה! העיר הכי יקרה בתשלומי ארנונה. עירייה עשירה מה הבעיה לממן ביטחון לתושבי העיר?", כתבה מגיבה. אחרת כתבה: "גזל!!! מי בכלל עשה משאל בקרב תושבי העיר האם הם מוכנים לבדיחה הזו?. עוד כסף להוסיף על חוסר התפקוד שלכם והטיפול בתושבים?".
המגיבה הוסיפה: "אז זה המצב: העירייה לא עשתה כלום ולא עושה כלום. המשטרה וכוחות נוספים נושאים בעול. וברגע שהעירייה נדרשת למעשים אמיתיים, הצעד הראשון זה לקחת כסף מהאזרחים. להערכתי, הכסף יישאר אצלם וייגבה מעכשיו עד אין סוף ולא יהיה שום הבדל. איזה ביזיון!". כמה מגיבים הגדירו את ההיטל החדש "פרוטקשן". עם זאת, תושבים אחרים הביעו שביעות רצון על המהלך ונכונות לשלם על שירותי אבטחה עירוניים.
ראש העיר דנילוביץ' אמר: "רבות הרשויות המקומיות שמבינות שאין מנוס, אין ברירה, הן חייבות לבוא עם מודל משלים, כל יישוב על פי הפרמטרים שלו, האוכלוסייה שלו". ברקע הדברים יצוין כי העירייה ניסתה לקדם מודלים שונים, בהם העסקת לוחמים יוצאי יחידות קרביות ברשויות המקומיות במסגרת עבודה מועדפת. מיזם זה, שנעשה בתמיכת הביטוח הלאומי, עדיין לא יצא אל הפועל.
פורסם לראשונה: 23:25, 04.11.21