ישראל בודקת את "כל האפשרויות" שעומדות בפניה בעקבות צווי המעצר שהוצאו נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון לשעבר יואב גלנט, כולל דרכים משפטיות לאתגר את ההחלטה - שבינתיים רק שתי מדינות החתומות על אמנת רומא הודיעו רשמית שלא יכבדו. "אנחנו שוקלים גם מהלכים משפטיים ככל שנוכל, כדי לאתגר את הדבר הזה גם בתוך בית הדין הפלילי הבינלאומי באג", אמרו.
ארצות הברית הפעילה לחץ במשך חודשים למנוע את הוצאת הצווים, ואחרי הוצאתם תקפו את בית הדין גם הממשל הנוכחי - וגם הממשל הנבחר של דונלד טראמפ. "לא הופתענו מהשורות התחתונות", אומרים בישראל. "אנחנו יודעים עם מי יש לנו עסק. הופתענו מהקלות הבלתי נסבלת של הוויתור על דיון משפטי רציני. הגשנו השגות רציניות מבחינה משפטית, ההחלטה הזו פוליטית. בית הדין כבר עשה לנו את זה בעבר. כשהוא נתקל בטיעונים רציניים, יש לשופטים את המחויבויות שלהם - והם באים ומוצאים דרכים קלות".
בישראל אומרים כי "המהירות והקלות" שבהן נדחו הטענות הישראליות, שהוגשו בחודש ספטמבר, מעידות שהמטרה של בית הדין הייתה "להגיע לתוצאה שייחלו לה". לדברי אחד הגורמים, "בסוף אתה כן מצפה לנהל את הקרב המשפטי. כאן, השופטים האלה רוצים להגיע למצב של הפללה והוצאת צווי מעצר, ולכן עושים מעקפים שמאוד הפתיעו אותנו".
"זה ערב לא פשוט", הוסיף הגורם. "בית הדין דחה את הטענה הרצינית בנוגע לסמכותו, ביקשנו שייבחנו שאלות מקדמיות וזה לא כובד".
צווי המעצר נגד נתניהו וגלנט - עוד כותרות:
החקיקה בארה"ב - והחשש מהרחבת הצווים
כעת, אומרים בישראל, בוושינגטון יש כבר "חקיקה בקנה" נגד האג. לדברי הגורם, "כל קו אדום נחצה מבחינת סטנדרט משפטי, אף כלל משפטי לא כובד. תיקים נגד מדינות אחרות נסגרו על הרבה פחות. אנחנו בוחנים את כל האפיקים בתוך בית הדין. התנהלות בית המשפט לכל אורך הדרך הייתה מלאה בחוסר הגינות. אנחנו נאמנים למשפט הבינלאומי ולעקרונות שבית הדין הזה נוסד לפיהם, ונעשה ככל שביכולתנו בזירה המשפטית".
בישראל חוששים גם מתרחיש של הרחבת הצווים, למשל לרמטכ"ל, לקצינים נוספים, לחיילים ולפוליטיקאים נוספים. למעשה, ייתכן שהתרחיש כבר התממש - שכן לבית הדין יש אפשרות לעשות זאת בחשאי. למעשה, בישראל רואים בצווים הפומביים "חלק מהאירוע הפוליטי". לדברי הגורם, "ברגע שמתפרסם צו, זה הופך אותו לפחות אפקטיבי, כי עכשיו נתניהו וגלנט יֵדעו להיזהר. יש לבית הדין אפשרות לפרסם צווים חשאיים אילו רצה להגיע לחקר האמת, אבל התובע ובית המשפט עשו את זה בכוונה 'מהמקפצה'. הם עדיין יכולים להוציא צווים חשאיים נגד אישים שהם חושבים שהם חלק מההרעבה ומפשעי המלחמה כביכול.
"קיווינו שהרוביקון הזה לא ייחצה", הוסיף. "שללכת מול מדינה דמוקרטית ולהוציא צווי מעצר לא יקרה. כשזה נחצה, בהחלט יש חשש שימשיכו בדרך הזו. בסופו של דבר בית משפט בינלאומי כזה זקוק ללגיטימציה. ככל שילכו מול מדינה דמוקרטית כמו שלנו, הם יחטפו מהבית הלבן, הממשל הבא בארה"ב, ארגנטינה, פרגוואי, הונגריה. יש הרבה קולות איתנו שיש מה לעבוד איתם".
לשאלה אם הייעוץ המשפטי נכשל, השיב הגורם: "הייעוץ המשפטי מצוין, מערכת המשפט מצוינת. בכל העולם מסתכלים על מדינת ישראל, והידידים שלנו בוודאי מבינים עם מה אנחנו מתמודדים".
הצהרת נתניהו המלאה
הערב (חמישי) פרסם ראש הממשלה תגובה נוספת, שנייה במספר, על הצווים שהוצאו. זו ההצהרה כלשונה: "אזרחי ישראל, זהו יום שחור בתולדות העמים. בית הדין הבינלאומי בהאג שהוקם כדי להגן על האנושות, הפך היום לאויב האנושות. בית דין מוטה זה החליט להוציא צווי מעצר נגדי ונגד שר הביטחון לשעבר יואב גלנט, בהאשמה מופרכת מן היסוד שאנחנו כביכול ביצענו 'פשעים נגד האנושות', בעוד שהאמת הפוכה לחלוטין, זוהי פשיטת רגל מוסרית. היא פוגעת בזכותן הטבעית של הדמוקרטיות להגן על עצמן מפני טרור רצחני.
"אותו בית דין, שמאשים אותנו בפשעים פיקטיביים, מתעלם מפשעי המלחמה האמיתיים. פשעי מלחמה מזעזעים שמתבצעים נגדנו ונגד רבים אחרים בעולם. אחרי הטבח הנורא של 7 באוקטובר, בו מרצחי חמאס אנסו נשים, ערפו ראשים, שרפו ילדים לעיני הוריהם וחטפו מאות מאזרחינו - נשים, קשישים וטף, הם ממשיכים לבצע פשע מלחמה נגדנו, לרבות המשך החזקת 101 חטופינו, שאותם עדיין לא שחררנו, ואנו מחויבים לשחררם, כמו ששחררנו עד היום 154 מחטופינו.
"ומה עושה בית הדין בהאג מול זוועות אלה? כלום. אה, סליחה, הוא הוציא היום צו מעצר נגד גופתו של מוחמד דף. ומה בית הדין בהאג עושה נגד הפשעים האמיתיים נגד האנושות שמבוצעים במקומות רבים בעולם? גם כן כלום. מיליוני אזרחים חפים מפשע נרצחו או נעקרו מבתיהם באיראן, בסוריה, בתימן ובמקומות נוספים. במקום לפעול נגד משטרים אפלים אלו, בית הדין בחר לטפול האשמות שווא דווקא נגד מדינת ישראל, הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון. זהו צעד אנטישמי שיש לו מטרה אחת: להרתיע אותי, להרתיע אותנו, ממימוש זכותנו הטבעית להגן על עצמנו מול אויבינו הקמים עלינו להשמידנו.
"מאשימים את מדינת ישראל ב'רצח עם' בשעה שאנו פועלים להגן על עצמנו מאויב שמנסה לבצע בנו רצח עם. מאשימים אותנו בפגיעה מכוונת באזרחים, בשעה שאנחנו עושים הכול כדי למנוע פגיעה באזרחים - וזה מול אויב שמסתתר מאחורי אזרחים ומשתמש בהם כמגן אנושי. מאשימים אותנו בהרעבת אוכלוסייה - בשעה שאנחנו מכניסים מאות אלפי טונות מזון להזנת האוכלוסייה, וזה בשעה שחמאס בוזז מזון זה ומרעיב את תושבי עזה.
"הכול הפוך: הטוב הופך לרע, והרע הופך לטוב. אבל הנה האמת: אין בעולם צבא יותר מוסרי מצה"ל ואין מדינה יותר מוסרית מישראל. רק לפני זמן קצר ישראל חיסנה כ-97% מתושבי הרצועה נגד פוליו. על איזה ג'נוסייד הם מדברים בהאג? אף החלטה בזויה שם לא תשנה את האמת. לא מפתיע שהחלטה מקוממת זו הובלה בידי תובע ראשי שנחשד במעשים חמורים, ולא מפתיע שהחלטה זו התקבלה בידי שופטים שאיבדו כל מצפן של צדק והגינות. מעשיו של התובע והחלטת השופטים מרוקנים מתוכן את המושג 'צדק' והופכים את בית הדין הבינלאומי לכלי ניגוח פוליטי שאיבד את הלגיטימיות שלו כמוסד משפטי בינלאומי.
"ישראל לא מכירה ולא תכיר בהחלטה מעוותת זו. אבל אזרחי ישראל, יש הרבה אור בחשיכה. אני מוקיר את ההתגייסות מחממת הלב של ידידים רבים בעולם, ובראשם ידידינו בארצות הברית. הם הבהירו שלהחלטה זו יהיו השלכות חמורות על בית הדין ועל מי שישתף פעולה עימו בעניין זה. אני מבקש להודות לנבחרי הציבור בארץ לרוחב הקשת הפוליטית שהתייצבו כאיש אחד נגד החלטה בזויה זאת.
"אזרחי ישראל, שום החלטה אנטי-ישראלית מקוממת לא תמנע מאיתנו - ולא תמנע ממני - להמשיך להגן בכל דרך על המדינה שלנו. לא ניכנע ללחצים. יחד נעמוד, יחד נילחם, ובעזרת ה' - יחד ננצח!".