באינדונזיה החלו היום (ב') הלוויותיהם של קורבנות אסון האצטדיון שבו נהרגו בלילה שבין שבת לראשון 125 בני אדם ועוד יותר מ-300 נפצעו. היום הודיעו הרשויות כי בין ההרוגים במהומה – אחד מאסונות הספורט הגדולים בהיסטוריה – לפחות 32 ילדים ובני נוער, הקטן שבהם בן שלוש או ארבע בלבד.
המהומה הקטלנית פרצה בסיום משחק הליגה האינדונזית שבו הפסידה קבוצת FC ארמה, מהעיר מלנג, באצטדיונה הביתי 3:2 לקבוצת פרסבאיה. מאוכזבים מהפסד קבוצתם – שהיה הפסדה הראשון במשחק ביתי נגד פרסבאיה אחרי 23 שנה – החלו אלפים מאוהדי ארמה להשליך בקבוקים וחפצים לעבר שחקנים ונציגי הקבוצות, ורבים מהם פרצו לכר הדשא באצטדיון קנג'ורוהאן. האלימות התפשטה אל מחוץ לאצטדיון, ושם אוהדי ארמה הפכו חמש ניידות משטרה והציתו אותן. המשטרה הגיבה בפיזור גז מדמיע, בין השאר לעבר היציעים באצטדיון, וגרמה בהלה בקהל. המונים ברחו לעבר היציאה, אבל בשל הגז התקשו לראות את דרכם, סבלו מקוצר נשימה, קרסו – ונרמסו או נחנקו למוות.
ככל שמתרבות העדויות על מה שהתחולל באצטדיון גוברות הקריאות להעניש את האחראים להתנהלות המשטרה באירוע. השימוש בגז המדמיע שגרם למנוסת ההמונים נעשה אף שהתאחדות הכדורגל הבינלאומית (פיפ"א) ממליצה במפורש שלא להשתמש בכלי הנשק הזה בתוך אצטדיונים, ונראה כי הייתה לו תרומה גדולה לאסון. היום הודיעה משטרת אינדונזיה כי מפקד המשטרה במלנג, העיר שבה אירעה הטרגדיה, הודח, וכי משטרת מזרח ג'אווה, המחוז שבו נמצאת העיר, השעתה תשעה שוטרים ביחידת עילית שהיו מעורבים באירועים. עוד 28 שוטרים נחקרים על התנהלותם באסון.
משטרת אינדונזיה טענה כי התפרעות האוהדים היא הגורם המרכזי לאסון, והיא הדגישה כי בין ההרוגים גם שני שוטרים, אבל ניצולים מאשימים את כוחות הביטחון כי הם הפעילו כוח לא מידתי וכך גרמו למוות המוני מיותר. אקו פריאנטו, עד ראייה בן 39 שהיה מחוץ לאצטדיון בזמן האסון, טען שהמשטרה סירבה לעזור לנפגעים: "המקום נראה כמו בית קברות ענקי. נשים וילדים שכבו מוטלים זה על זה. רצתי לשוטר ולחייל כדי לבקש עזרה, לא ראיתי רופאים, אבל השוטר לא עזר והחייל איים להכות אותי".
מאמנה של קבוצת ארמה, הצ'ילאני חבייר רוקה, סיפר שאוהדים מתו בידי השחקנים: "הדבר הנורא מכול היה כשקורבנות באו לקבל טיפול מרופא הקבוצה שלנו. הגיעו כ-20 אנשים, וארבעה מהם מתו. אנשים מתו לשחקנים בידיים. אני מרוסק. אני מרגיש עול כבד, אפילו אחריות כבדה".
גרפיטי באצטדיון: "אחיי נהרגו, תחקרו טוב"
העיתון האינדונזי "קומפס" פרסם היום עמוד שער שחור ועליו המילה "טרגדיה" ותמונת אצטדיון הנושאת את שמות הקורבנות. בין ההרוגים באסון הייתה פייקוטול חיכמה בת ה-22, אוהדת ארמה. היא נסעה למשחק יחד עם קבוצה של חברים, אבל רק ארבעה מהם הצליחו למצוא כרטיס למשחק – והיא הייתה ביניהם. מבין שלושת האחרים שניים נפצעו ואחד נהרג: זהו נובל פוטרה אוליה, בן 19, שהיה יתום ואחיו טיפל בו מאז מות הוריהם לפני חמש שנים.
בבית הוריה של חיכמה במזרח ג'אווה בכו היום קרובי משפחתה כשאמבולנס החזיר לשם את גופתה העטופה לבן. "אני לא יכולה לבטא במילים את הצער שאני מרגישה עכשיו", אמרה בבכי נור לילה, אחותה הגדולה של חיכמה. "היא פשוט הייתה אוהדת גדולה של ארמה שרצתה לצפות בקבוצה האהובה עליה משחקת. היא לא הייתה צריכה למות בשביל זה".
שני הרוגים אחרים הם אחמד קהיו בן ה-15 ומוחמד פארל בן ה-14, שאיבדו את חייהם במשחק הראשון שבו צפו אי פעם מתוך האצטדיון. "לא תיארנו לעצמנו שככה זה ייגמר", סיפרה אחותם הגדולה אדנה ווהיוני. "הם אהבו כדורגל, אבל מעולם לא צפו במשחק של ארמה מתוך אצטדיון קנג'ורוהאן".
היום, יותר מיממה אחרי האירוע, התייצב נשיא מועדון הכדורגל FC ארמה, גילנג ווידיה פרמנה, מול המצלמות, ונשא נאום בשידור חי בטלוויזיה. כשדמעות בעיניו הוא התנצל על הטרגדיה: "אני כנשיא המועדון לוקח אחריות מלאה למה שקרה", אמר, והצהיר ש-FC ארמה מוכנה לקבל כל עונש שתטיל עליה התאחדות הכדורגל ושהוא מקווה שזה יהיה "שיעור יקר ערך".
היום ביקרה קבוצתו בזירת האסון, כששחקניה ואנשי הצוות לבושים שחור. הם הניחו פרחים מול האצטדיון, ואז התאספו על כר הדשא והתפללו למען הקורבנות. "באנו לכאן כקבוצה שמבקשת סליחה מהמשפחות שחוו על בשרן את הטרגדיה הזו, מאלה שאיבדו את יקיריהם או שעדיין מטופלים בבתי החולים", אמר המאמן רוקה. על קירות האצטדיון רוססו כתובות גרפיטי המלמדות על הכעס ששורר כלפי הרשויות. "האחים שלי נהרגו, תנהלו חקירה יסודית", נכתב באחת מהן. על קיר אחר רוססו האותיות ACBC, ראשי התיבות באנגלית של "כל השוטרים מנוולים".
נשיא אינדונזיה ג'וקו ווידודו הורה לשלם 3,200 דולר לכל אחת ממשפחות ההרוגים ולהשעות את משחקי הכדורגל באינדונזיה עד לשיפור האבטחה באצטדיונים. במאי הקרוב אמורה אינדונזיה לארח את אליפות העולם בכדורגל לנוער (ה"מונדיאליטו"), שבה תשתתף גם ישראל.
האסון בג'אווה הוא אחד מאסונות הספורט הקטלניים בהיסטוריה המודרנית. הרשימה המדממת הזו כוללת בין השאר 328 הרוגים במשחק כדורגל בין פרו לארגנטינה בלימה ב-1964; 97 אוהדים שנמחצו למוות באסון הילסבורו באנגליה ב-1989; 84 הרוגים ויותר מ-100 פצועים במשחק מוקדמות המונדיאל ב-1996 בין גואטמלה לקוסטה ריקה; 62 הרוגים ב-1982 ביציאה ממשחק בין ספרטק מוסקבה להארלם מהולנד באצטדיון לוז'ניקי במוסקבה; 35 הרוגים באסון הייזל בבלגיה בגמר גביע אירופה בין ליברפול ליובנטוס ב-1985; ויותר מ-40 הרוגים במשחק כדורגל ביוהנסבורג שבדרום אפריקה באפריל 2001.