ממשלת גרמניה הודיעה אחר הצהריים (יום ה') כי הורתה לסגור את כל שלוש הקונסוליות האיראניות בשטחה בתגובה להוצאתו להורג של ג'משיד שרמהד, מתנגד-משטר איראני בעל אזרחות גרמנית ואמריקנית, שעונש המוות שנגזר עליו הוצא השבוע לפועל בטהרן. מלבד סגירת הקונסוליה הפצירה שרת החוץ של גרמניה אנלינה ברבוק באיחוד האירופי לצרף את משמרות המהפכה של איראן לרשימת ארגוני הטרור שלו, בצעד שמעיד על ההרעה ביחסים בין ברלין לטהרן.
5 צפייה בגלריה
ג'משיד שארמהד ראש ארגון אופוזיציה ש איראן עצרה ב דובאי
ג'משיד שארמהד ראש ארגון אופוזיציה ש איראן עצרה ב דובאי
ג'משיד שרמהד. הטלפון נדד מדובאי לאל-עין ב-29 ביולי, כשכבר לא היה איתו קשר
(צילום: AP)
5 צפייה בגלריה
איראן משפט מנהיג ארגון ה אופוזיציה ג'משיד שארמהד
איראן משפט מנהיג ארגון ה אופוזיציה ג'משיד שארמהד
קיווה להגיע להודו, נחטף וסיים בטהרן. שרמהד באיראן
(צילום: AFP)
שרמהד בן ה-69 נולד באיראן אבל בהמשך עזב אותה לגרמניה ולארה"ב, שממנה פעל לימים נגד משטר האייתוללות. בשנת 2020 נחטף מדובאי על-ידי כוחות הביטחון האיראניים והובא לטהרן, ושם הוא הורשע בטרור ונגזר עליו עונש מוות. גרמניה, ארה"ב וארגוני זכויות אדם בינלאומיים האשימו כי המשפט שנערך לו היה כולו הצגה ודרשו מהרפובליקה האיסלאמית שלא לממש את גזר הדין, אבל ביום שני השבוע הוא הוצא להורג.
אחר הצהריים הודיעה שרת החוץ ברבוק כי גרמניה סוגרת את שלוש הקונסוליות האיראניות בשטחה, אלה השוכנות בפרנקפורט, בהמבורג ובמינכן, ופירוש הדבר שרק השגרירות האיראנית בברלין תמשיך לפעול. הצעד בא אחרי שביום שלישי כבר זימן משרד החוץ הגרמני את שגריר איראן בברלין לשיחת הבהרה שבה נמסרה לו מחאתה של גרמניה. שגריר גרמניה בטהרן מרקוס פוצל הביע מצדו מחאה בפני שר החוץ האיראני עבאס אראקצ'י, ואחר כך הוחזר לברלין להתייעצויות.
5 צפייה בגלריה
אנאלנה ברבוק
אנאלנה ברבוק
השרה ברבוק. רק השגרירות בברלין תמשיך לפעול
(צילום: GIL COHEN-MAGEN / AFP)
5 צפייה בגלריה
שר החוץ של איראן עבאס עראקצ'י
שר החוץ של איראן עבאס עראקצ'י
שר החוץ האיראני אראקצ'י. "דרכון גרמני לא נותן חסינות לטרוריסטים"
שרמהד הוא אחד מכמה מתנגדי משטר איראנים בחו"ל שנחטפו בשנים האחרונות לטהרן או פותו להגיע לשם בדרכי עורמה ואז הועמדו לדין. איראן מאשימה את שרמהד, שגר בקליפורניה, כי תכנן פיגוע שבו נרצחו ב-2008 14 בני אדם במסגד באיראן ועוד יותר מ-200 נפצעו. הוא השתייך לארגון קטן ולא ידוע במיוחד בשם "האספה המלכותית של איראן", שהפעיל לדברי האיראנים גם זרוע צבאית. לדברי טהרן, נוסף על מעורבותו בטרור הוא חשף מידע מסווג על אתרי טילים של משמרות המהפכה בתוכנית טלוויזיה ששודרה ב-2017. משפחתו דחתה את ההאשמות, ופעלה במשך שנים בניסיון להביא לשחרורו.
איראן מצדה דחתה את המחאות של ברלין, ושר החוץ אראקצ'י כתב שלשום כי "דרכון גרמני אינו מספק חסינות לאיש, ודאי שלא לפושע טרוריסט". הוא האשים את ברבוק כי היא "עושה גזלייטינג" וכתב לה: "הממשלה שלך שותפה לרצח העם שמבצעת ישראל".
סגירת הקונסוליות, צעד ענישה דיפלומטי שגרמניה משתמשת בו רק לעתים רחוקות, מאותתת על הידרדרות דרמטית ביחסים בין ברלין לטהרן, שהם ממילא גרועים כבר זמן רב. שר החוץ של האיחוד האירופי ג'וזפ בורל אמר שלשום כי הוצאתו להורג של שרמהד, בהיותו אזרח אירופי, היא פגיעה קשה ביחסים בין איראן לבין האיחוד: "לנוכח ההתפתחות המחרידה הזו, האיחוד האירופי שוקל כעת צעדים ממוקדים ומשמעותיים", מסר מבלי לפרט.
5 צפייה בגלריה
איראן משפט מנהיג ארגון ה אופוזיציה ג'משיד שארמהד
איראן משפט מנהיג ארגון ה אופוזיציה ג'משיד שארמהד
איראן הודיעה: "תפסנו אותו במבצע מורכב". שרמהד נעלם ב-28 ביולי
(צילום: AFP)
שרמהד נחטף כאמור מדובאי בשנת 2020 בזמן שהיה בדרכו להודו לרגל נסיעת עסקים שהייתה קשורה לחברת התוכנה שלו. בדובאי קיווה לעלות לטיסת המשך, בתקופה שבה מגפת הקורונה שיבשה את פעילות המטוסים ברחבי העולם וגרמה לביטולים של טיסות רבות. את ההודעה האחרונה ממנו קיבלה משפחתו ב-28 ביולי 2020.
לא ברור כיצד בדיוק נחטף שרמהד, אבל בדיקה העלתה שב-29 ביולי 2020 נע הטלפון הסלולרי שלו דרומה מדובאי אל העיר אל-עין, ואז חצה את הגבול לעומאן. ב-30 ביולי כבר תועד הטלפון נע אל נמל סוהאר שבעומאן, ושם נפסקה קבלת האותות ממנו. יומיים אחר כך הודיעה איראן כי תפסה את שרמהד ב"מבצע מורכב", ומשרד המודיעין האיראני פרסם תמונה שבה הוא נראה בעיניים קשורות.
אחרי שבשנה שעברה גזרה איראן עונש מוות על שרמהד גירשה גרמניה שני דיפלומטים איראנים.