ממשל ביידן פתח בחקירה סביב שורה של דיווחים על בעיות בריאותיות מסתוריות שפקדו לאחרונה דיפלומטים אמריקנים ועובדי ממשל נוספים המוצבים בווינה, אוסטריה. כך חשפו היום (שבת) גורמים אמריקניים רשמיים.
לפי אותם גורמים, חלק מהתסמינים שזוהו בקרב אנשי הצוות דומים לאלה שזוהו אצל דיפלומטים אמריקנים שהוצבו בהוואנה, בירת קובה, בשנים 2016 ו-2017, ושהסיבה להופעתם מעולם לא נודעה בוודאות. צוותים רפואיים במחלקת המדינה, בפנטגון וב-CIA, בודקים כעת יותר מ-20 מקרים חדשים שכאלה.
מחלקת המדינה מסרה בעקבות הדיווחים: "יחד עם שותפינו בשלוחות שונות של הממשל האמריקני אנחנו בוחנים ביסודיות את הדיווחים על בעיות בריאותיות בלתי מוסברות, שייתכן כי פקדו אנשים מהשגרירות האמריקנית בווינה".
בעבר עלו השערות שהפגיעות הבלתי-מוסברות, שגרמו בין השאר נזקים מוחיים, היו תוצאה של מתקפה באמצעות גלי רדיו. עם זאת, אחרי שנים של חקירות בעניין טרם הושגה הסכמה בנוגע לשאלה מה או מי עומד מאחורי הפגיעות האלה, ואם אכן מדובר בהתקפות. התסמינים הבלתי-מוסברים זכו עם השנים לכינוי "סינדרום הוואנה", על שם הבירה הקובנית שבה דיווחו עליהם דיפלומטים אמריקנים לראשונה.
צבר התקריות הנוכחי בווינה דווח לראשונה אתמול על-ידי המגזין "הניו יורקר", שציינו כי שליחים אמריקנים בווינה דיווחו שהם סובלים מתסמינים מסתוריים מאז כניסתו של ג'ו ביידן לתפקיד נשיא ארה"ב בינואר.
וינה ידועה זה מאות שנים כמרכז בינלאומי של דיפלומטיה ושל ריגול, ובימי המלחמה הקרה היא הייתה מוקד למבצעי ריגול באופן מיוחד. בחודשים האחרונים מארחת העיר את השיחות הבלתי-ישירות בין איראן לבין ארצות הברית על חזרה להסכם הגרעין שנחתם ב-2015.
ארה"ב פרשה מההסכם ב-2018 בהוראת דונלד טראמפ והחזירה את הסנקציות על טהרן - וזו בתגובה החלה בעצמה להתיר עוד ועוד מההתחייבויות שנתנה במסגרתו, וכעת היא הולכת ומתקרבת לנקודת הפריצה לנשק גרעיני. לפי שעה לא ידוע אם חברים בצוות המשא ומתן האמריקני לשיחות עם איראן נמנים עם השליחים שסבלו לאחרונה מהתסמינים המסתוריים.
בחודש מאי השנה דיווחו גורמים אמריקניים רשמיים שבשלוחותיו השונות של הממשל האמריקני בעולם דווחו כבר לפחות 130 מקרי תחלואה מסתוריים מהסוג המזוהה עם "תסמונת הוואנה", והם נמצאים כעת בחקירה. עד לשנה שעברה, לשם השוואה, דווחו רק כמה עשרות כאלה. אנשים שנפגעו מהתסמונת דיווחו על כאבי ראש, סחרחורות ותופעות נוספות המתאימות לתיאור של זעזוע מוח. חלק מהנפגעים נזקקו לחודשים של טיפול רפואי כדי להחלים, והיו בהם שדיווחו כי לפני הופעת התסמינים הם שמעו רעש חזק.
את האמריקנים מדאיג במיוחד הגילוי של שני מקרים כאלה באזור וושינגטון, כולל מקרה אחד ליד הבית הלבן בנובמבר. אף שיש המשוכנעים כי מדובר בפגיעות שנגרמו ממתקפה, אחרים מאמינים שהמספר ההולך וגדל של המקרים המדווחים נובע מ"מחלה פסיכוגנית המונית" - תופעה שבה אנשים השומעים על תסמיניהם של אנשים אחרים חשים לפתע חולים בעצמם.
משרד החוץ האוסטרי מסר היום כי הוא משתף פעולה עם הרשויות האמריקניות בחקירת המקרים שהתגלו בווינה. "אנחנו מתייחסים לדיווחים האלה ברצינות רבה", מסר המשרד, "ביטחון הדיפלומטים המוצבים בווינה ומשפחותיהם הוא בעל חשיבות עליונה מבחינתנו".