נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן שוחח אמש (יום ראשון) עם ראש הממשלה בנימין נתניהו לראשונה זה חודשיים, וקרא לו להגיע לפשרה במהפכה המשפטית. מדובר בהתערבות חריגה של ארה"ב בעניינים פנימיים של ישראל, והיא מצביעה על הדאגה העמוקה שחש הממשל האמריקני מהמהפכה המשפטית שמקדמת הממשלה באופן חד-צדדי.
לפי הבית הלבן, ביידן אמר לנתניהו כי "ערכים דמוקרטיים היו וחייבים להישאר סימן ההיכר של היחסים בין ארה"ב לישראל". הוא הציע לנתניהו סיוע בהגעה לפשרה על בסיס עקרונות דמוקרטיים, והדגיש כי "חברות דמוקרטיות נתמכות על-ידי איזונים ובלמים אמיתיים. שינויים יסודיים צריכים להיעשות עם הבסיס הרחב ביותר האפשרי של תמיכה מהעם".
שני המנהיגים דנו באלימות הגואה בגדה המערבית, וביידן בירך את נתניהו על הפסגה המדינית בין ישראל לפלסטינים בשארם א-שייח שהתקיימה אתמול במטרה להפחית את המתיחות בין הצדדים, שבה לקחו חלק גם ארה"ב, ירדן ומצרים. הנשיא הדגיש את הצורך של כל הצדדים לנקוט בצעדים דחופים תוך כדי שיתוף פעולה כדי להגביר את התיאום הביטחוני, לגנות את כל פעולות הטרור ולשמור על כדאיות פתרון שתי המדינות.
מי שיזם את השיחה היה ביידן עצמו, שרצה לשוחח עם נתניהו בעיקר על המהפכה המשפטית - אך גם על האיום האיראני והחשש מהסלמה בתקופת הרמדאן. השניים דיברו במשך כחצי שעה, ועל אף שנתניהו שוב לא קיבל הזמנה לבית הלבן, השיחה התנהלה באווירה טובה. ביידן חזר על מחויבותו הבלתי מעורערת לביטחונה של ישראל ועל שיתוף הפעולה המתמשך בין צוותי הביטחון הלאומי של שתי המדינות, שפועלים בין השאר כדי להתמודד עם האיומים שמציבה איראן. שני המנהיגים הסכימו להישאר בקשר קבוע במהלך השבועות הקרובים.
עם זאת, בעוד לשכת ראש הממשלה לא הזכירה את הדאגה האמריקנית מהמהפכה המשפטית, בארה"ב מבהירים כי מטרתו העיקרית של ביידן הייתה להביע את חששו ממנה. גורם בכיר בממשל האמריקני הגדיר את השיחה "כנה ובונה".
לפי הודעת לשכת ראש הממשלה, "נתניהו עדכן את הנשיא ביידן בדבר הפיגוע שאירע אתמול בחווארה, שבו נפצע אזרח ישראלי. ראש הממשלה אמר לנשיא ביידן שישראל תמשיך לפעול בכל מקום נגד המחבלים ואדריכלי הטרור". עוד נמסר כי "השיחה התמקדה באיום האיראני והרחבת מעגל השלום", ורק אז נכתב כבדרך אגב: "בעניין הרפורמה המשפטית, ראש הממשלה נתניהו אמר לנשיא ביידן שישראל הייתה ותהיה דמוקרטיה חזקה ותוססת. ראש הממשלה הודה לנשיא ביידן למחויבות שלו לביטחון ישראל".
נזכיר כי ראשי הקואליציה, שדחו את "מתווה העם" של הנשיא יצחק הרצוג, התכנסו אמש כדי להחליט על מתווה פשרה חד-צדדי שירכך את המהפכה המשפטית. ההחלטה הזו הובילה לכעס בליכוד ולקרע בקואליציה, ולפי שעה לא ברור מה יהיה המתווה הסופי שיקודם.
בעוד כשבוע וחצי ימלאו כבר שלושה חודשים להשבעת ממשלתו של נתניהו, אך הוא עדיין לא קיבל הזמנה לבית הלבן. מדובר באירוע חסר תקדים, שכן ראשי מדינות מעוניינים בדרך כלל שביקורם המדיני הראשון לאחר כניסתם לתפקיד יהיה לבית הלבן, אך כרגע נתניהו לא מקבל הזמנה שכזו. נתניהו, נזכיר, ביקר לאחרונה בפריז, ברומא ובברלין, וביום חמישי הקרוב יטוס לסוף שבוע ארוך בלונדון שבמהלכו ייפגש עם ראש הממשלה הבריטי רישי סונאק.
לצורך השוואה, ראש הממשלה לשעבר נפתלי בנט כבר ביקר בוושינגטון חודשיים ושבועיים לאחר שהושבע לתפקיד. ראש הממשלה לשעבר וראש האופוזיציה כיום יאיר לפיד לא קיבל הזמנה לוושינגטון, אך זאת מכיוון שהיה ראש ממשלה בתקופת בחירות. במהלך אותם חודשים בודדים בהם כיהן כראש ממשלה, ביולי 2022, הגיע נשיא ארה"ב ג'ו ביידן לביקור בישראל.
במקרה הזה, האמריקנים פשוט "מייבשים" את נתניהו. באופן פורמלי הם אומרים שנתניהו כן יקבל הזמנה. עם זאת, מאחורי הקלעים המסרים שהם מעבירים לישראל הם שנתניהו יוזמן לביקור היוקרתי רק אחרי שתהיה הסכמה בישראל סביב המהפכה המשפטית שמבקשת ממשלתו לקדם. זאת הדרך של האמריקנים למעשה להביע תמיכה במחאה, ולהתנגד לתוכנית להחלשת מערכת המשפט.
המהפכה המשפטית אינה הדבר היחיד שמטריד את האמריקנים, שמודאגים מהמצב הביטחוני וחוששים מהסלמה לקראת הרמדאן. אי-ההזמנה של נתניהו, עד שתהיה רגיעה, היא גם סוג של העברת מסר לירושלים. נתניהו מצידו רוצה מאוד לקבל הזמנה לבית הלבן - ובמסגרת זו פנה לאמריקנים לא פעם ושלח אליהם "שליחים", בהם מקורבו, השר רון דרמר. עד כה המאמצים של ראש הממשלה לא נשאו פרי, והאמריקנים פשוט בוחרים שלא להזמין אותו.
נתניהו אגב לא רק רוצה לקבל הזמנה לוושינגטון, הוא גם רוצה להיות הבכיר הראשון בממשלתו שמגיע לשם, ולכן לשכת רה"מ הורידה הנחיה לשגרירות ישראל בארה"ב לפיה אין לתאם לאף שר בממשלה פגישות בבירת ארה"ב לפני ביקור של ראש הממשלה. זאת למשל אחת הסיבות ששר החוץ אלי כהן לא מגיע לביקור שכזה בארה"ב, זאת על אף שקיבל הזמנה ממזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן.
בכיר אמריקני אמר בתגובה: "ארה"ב לא התנתה את הביקור של נתניהו בהסכמה על הרפורמה המשפטית או ברגיעה ביטחונית. ברור שנתניהו יקבל הזמנה ברגע שהמצב יאפשר את זה, ובעיקר כשהרוחות בישראל יירגעו". עם זאת, בתשובה לשאלה מדוע נתניהו לא מוזמן לפגישה עם ביידן והאם זה קשור לסוגיית המהפכה המשפטית, השיב גורם מדיני בכיר בתדרוך לכתבים ברומא לפני כשבוע וחצי: "תשאלו את האמריקנים, יש מספר סיבות".
ולא רק וושינגטון לא ממש מחכה לנתניהו. במספר ריאיונות לכלי תקשורת זרים הצהיר ראש הממשלה לאחר הבחירות כי העיר הראשונה בה יבקר לאחר שיחזור ללשכתו תהיה אבו דאבי, כבר נקבע תאריך לביקורו ומשלחת מטעם לשכת ראש הממשלה אף הגיעה ליעד, אלא שאז באיחוד האמירויות חטפו רגליים קרות. בישראל נימקו בשעתו את דחיית הביקור ב"ענייני לו"ז", אולם הסיבות העיקריות היו עלייתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר להר הבית, וגם החשש שלהם שביקור של נתניהו בעת הזו תגרום למתיחות מול איראן. בדומה לוושינגטון, ל-ynet נודע שלשכת רה"מ הנחתה את השגרירות באבו דאבי שלא לתאם לאף שר ביקורים גם באיחוד האמירויות לפני הגעת נתניהו למדינה.
פורסם לראשונה: 23:00, 19.03.23