מהעיר מריופול בדרום אוקראינה, שמכותרת על-ידי הכוחות הרוסיים כבר יותר משבוע, הגיעו גם אתמול (חמישי) עדויות קשות על המשבר ההומניטרי. ערים רבות נמצאות במוקד הלחימה, אך המצב במריופול - שבה מאות אלפי תושבים - הוא הקשה ביותר. הוועד הבינלאומי של הצלב האדום הזהיר שכמות המזון והמים של התושבים הולכת ואוזלת, והורים רבים לא מסוגלים להאכיל את הילדים.
המלחמה באוקראינה – עוד כותרות:
• ראש העיר קייב: חצי מהתושבים עזבו
• הבית הלבן: להתכונן לאפשרות שרוסיה תשתמש בנשק כימי
• אין הסכמות בין שרי החוץ. לברוב: "רוצים אוקראינה ידידותית"
• ההקלטה והסרטון: "השמדנו את הספינה שתקפה את אי הנחשים"
• מריופול מנותקת מהעולם: "מקווה שאחי בחיים"
• מי נגד מי במשבר באוקראינה? מדריך
סשה וולקוב, נציג הצלב האדום במריופול, סיפר שהתושבים הרעבים "התחילו לריב על אוכל". הוא דיווח: "כל החנויות ובתי המרקחת נבזזו לפני ארבעה או חמישה ימים. לחלק מהאנשים עדיין יש אוכל, אבל אני לא יודע לכמה זמן הוא יישאר. להרבה אנשים אין בכלל מים לשתות. הרבה אנשים אומרים שאין להם אוכל לילדים". בנוסף למחסור במים, מזון ותרופות, תושבים רבים מנותקים מחשמל ונותרו ללא חימום - כשהטמפרטורות בימים אלה במריופול מגיעות בלילה ל-5- מעלות.
מאות אלפי תושבים במריופול הנצורה ממתינים לפינוי מהעיר – אך גם אתמול הוא לא התאפשר, ואוקראינה דיווחה שמטוסי קרב רוסיים המשיכו להפציץ את מריופול. בתוך כך, אמש טענה רוסיה שכוחותיה כבשו חלקים מהעיר, שבה התגוררו ערב המלחמה יותר מ-400 אלף תושבים.
הניסיונות לשלוח סיוע הומניטרי למריופול, ולהכניס לעיר רכבים שיאפשרו פינוי, נכשלים כבר שבוע - למרות הכרזות על הפסקת אש זמנית ועל פתיחת מסדרונות הומניטריים. פטרו אנדרושנקו, יועץ לראש העיר, אמר שמטוסי קרב רוסיים תקפו גם אתמול רכבים שהגיעו לפנות תושבים: "התקיפות האוויריות התחילו מוקדם בבוקר. הפצצה אחרי הפצצה. כל הרובע העתיק במרכז העיר נמצא תחת הפצצות. הם רוצים למחוק לגמרי את העיר שלנו, למחוק את העם שלנו. הם רוצים לעצור כל פינוי".
מניין הקורבנות במריופול, שתושביה סובלים ממחסור במים, מזון, חשמל, חימום ותרופות, אינו ברור. סרגיי אורלוב, סגן ראש העיר, אמר אתמול ל-BBC ש-1,207 גופות נאספו על-ידי הרשויות ברחובות העיר מתחילת ההפגזות הרוסיות. הוא ציין ש-47 מתים נטמנו בקבר אחים - לאור העובדה שלא ניתן להגיע לבתי קברות מחוץ לעיר. "לא כולם זוהו", אמר אורלוב על המתים שנטמנו בקבורה המונית.
סגנית ראש ממשלת אוקראינה, אירינה ורשצ'וק, אמרה שאתמול לא הצליח אף תושב לצאת ממריופול – מכיוון שהכוחות הרוסיים לא כיבדו את הפסקת האש הזמנית שתאפשר את הפינוי. בניגוד למצב במריופול, מאזורים אחרים באוקראינה מתאפשר פינוי של תושבים: לפי סגנית ראש הממשלה יותר מ-60 אלף איש פונו בשלושה ימים האחרונים מאזור העיר סומי שבצפון-מזרח אוקראינה, ומיישובים בפרברי קייב פונו קרוב ל-20 אלף איש. ורשצ'וק ציינה כי הממשלה עושה כל שביכולתה כדי לאפשר פינוי והעברת סיוע דרך המסדרונות ההומניטריים שעליהם סוכם עם הרוסים. בנוסף למאות אלפי המפונים יותר משני מיליון אוקראינים ברח מארצם מתחילת המלחמה והפכו לפליטים.
אוקראינה התנגדה השבוע להצעתה של רוסיה להקים מסדרונות הומניטריים באזור הערים הגדולות קייב וחרקוב, שיובילו את התושבים לערים ברוסיה. משרד ההגנה הרוסי אמר אמש שמדי יום ב-10:00 שעון מוסקבה (09:00 שעון ישראל) הוא יפתח את המסדרונות ההומניטריים מאוקראינה לרוסיה, גם ללא אישור של אוקראינה. בהודעת משרד ההגנה נמסר שפינוי אוקראינים לאזורים אחרים – שאינם בשטח רוסיה – יתבצע בכפוף להסכמה בין הצדדים.
בתוך כך, הלחימה באוקראינה נמשכת. אמש הודיע הפרלמנט האוקראיני על תקיפה רוסית ב"מכון לפיזיקה וטכנולוגיה" בעיר חרקוב, שבו יש "כור גרעיני ניסיוני". בהודעת הפרלמנט נמסר שאכסנייה שסמוכה למכון עלתה באש כתוצאה מהתקיפה.
שלשום, במתקפה שמסמלת עליית מדרגה במתקפות נגד מטרות אזרחיות באוקראינה, הופצץ בית חולים לילדים במריופול שבו גם מחלקת יולדות. במערב הזדעזעו מהתמונות של הריסות המתחם, ומהדיווחים שנשים שכרעו ללדת נפצעו בהפצצות. אתמול אמר נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי ששלושה בני אדם נהרגו בתקיפות - בהם ילדה. "איזו סוג של מדינה זו הפדרציה הרוסית, שהיא מפחדת מבתי חולים וממחלקות יולדות והורסת אותם?", שאל זלנסקי אמש, אחרי שפרסם תיעוד של ההרס. נשיאת הנציבות האירופית, אורסולה פון דר ליין, אמרה אתמול שתקיפת בית החולים היא פשע מלחמה שצריך לחקור. היא קראה לתקיפה "בלתי אנושית, אכזרית וטרגית".
בכירים רוסים השמיעו אתמול גרסאות סותרות על תקיפת בית החולים במריופול, במה שנראה כמקרה נדיר של חוסר עקביות בהנהגת המדינה: שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב אמר אתמול שבבית החולים שהותקף לא היו מאושפזים - וש"קיצוניים" אוקראינים שולטים במקום, ופינו ממנו לפני כמה ימים רופאים ומאושפזים - טענה שנשיא אוקראינה זלנסקי הצהיר שהיא שקרית. לברוב לא הכחיש שהמקום הותקף, ודחה את "הצעקות הפתטיות" על "זוועות" שרוסיה לכאורה מבצעת נגד אזרחים.
דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב הצהיר שלשום שהצבא הרוסי לא יורה על מטרות אזרחיות. אתמול הוא אמר שהקרמלין יבדוק את הדיווח על הפצצת בית החולים. פסקוב אמר לכתבים: "אנחנו בהחלט נשאל את הצבא שלנו, בגלל שלכם ולי אין מידע ברור על מה שקרה שם. סביר מאוד להניח שהצבא יספק מידע מסוים". מריה זחרובה, דוברת משרד החוץ הרוסי, הייתה בוטה יותר. היא הכחישה את הטענות על תקיפה רוסית בבית החולים ואמרה שמדובר ב"פייק ניוז" וכינתה את הדיווח "טרור".
כמו זחרובה, גם משרד ההגנה הרוסי הכחיש אמש שכוחותיו הפציצו את בית החולים במריופול - והאשים את אוקראינה ב"פרובוקציה מבוימת" שם. דובר משרד ההגנה, איגור קונשקוב, אמר שרוסיה לא ביצעה תקיפות אוויריות באזור, והדגיש שהיא שמרה על מצב לחימה "שקט" – כדי לאפשר פינוי של תושבים מהעיר הנצורה. "התקיפה האווירית שכביכול התרחשה היא פרובוקציה מבוימת מוחלטת", אמר הדובר, וציין שאותה "פרובוקציה" נועדה להשפיע על דעת הקהל במערב, ולתחזק "רגש אנטי-רוסי". לדבריו, הכוחות האוקראיניים פינו את בית החולים מאזרחים והתבצרו בו.
מריופול, נזכיר, היא עיר אסטרטגית במיוחד עבור הרוסים: כיבושה יאפשר ליצור קו יבשתי רציף בין חבל דונבאס שבמזרח אוקראינה, שם שולטים הבדלנים הפרו-רוסים, לבין חצי האי קרים שמדרום, שאותו סיפחה רוסיה ב-2014. כיבוש מריופול יסייע גם לתוכניתה של רוסיה לנתק את הגישה של אוקראינה לים אזוב ולים השחור, אם כי מהלך שכזה דורש גם את כיבוש אודסה שבדרום-מערב.
במערב העריכו בימים האחרונים שוולדימיר פוטין יסלים את התקפותיו על אוקראינה – על רקע העובדה שרוסיה כשלה בניסיונה להביא לניצחון בזק במלחמה, ועברה לטקטיקת לחימה שבה כוחותיה מכתרים ערים וכותשים אותן בהפצצות או בהפגזות ארטילריות, עד לכניעת התושבים.
משרד ההגנה הבריטי מסר אמש שצבא הרוסי מתמקד בשלב הזה בכיתור ערים גדולות ואסטרטגיות. הרוסים מגדילים את כמות הכוחות שמכתרים את הערים, על חשבון הכוחות שהיו אמורים לכבוש שטחים באוקראינה. לפי בריטניה השינוי בטקטיקה הזאת, וההאטה בהתקדמות הכוחות הרוסיים באוקראינה, הם כתוצאה מ"התנגדות עזה של האוקראינים". משרד ההגנה הבריטי דיווח שבערים שאותן כבשו הרוסים נערכות הפגנות נגד הכובשים. לפי הדיווח בעיר חרסון שבדרום אוקראינה נעצרו שלשום 400 מפגינים שמחו נגד הפלישה הרוסית וכיבוש העיר.
בהמשך לעדכון של משרד ההגנה הבריטי מסרה אמש מחלקת המדינה האמריקנית שהכוחות הרוסיים מכתרים ערים רבות באוקראינה, אחרי שהרסו חלק ניכר מהתשתיות הקריטיות שלהן. "התוכנית הצבאית של פוטין לכבוש במהרה את אוקראינה נכשלה, עכשיו זה ברור. אז עכשיו הוא פונה לאסטרטגיה של החרבת אזורים מאוכלסים, כדי לשבור את רוחו של העם האוקראיני – משהו שהוא לא יצליח לעשות", אמר אתמול דובר מחלקת המדינה נד פרייס.
אתמול הזהירה ארה"ב כי רוסיה עלולה להשתמש בנשק כימי או ביולוגי באוקראינה, והודיעה כי יש להתכונן לאפשרות כזאת. דוברת הבית הלבן ג'ן סאקי הגיבה להאשמות של דוברת משרד החוץ הרוסי מריה זחרובה, שאמרה כי אוקראינה מנהלת מעבדות לנשק כימי וביולוגי בתמיכת ארה"ב, ואמרה שמדובר בהאשמות "מגוחכות". לפי סאקי, ייתכן שרוסיה "מכינה את הקרקע" למתקפה כימית או ביולוגית באמצעות טענות שקריות נגד קייב, שכביכול "יצדיקו" את הפעולה הזאת.
אתמול נפגש שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב בטורקיה עם שר החוץ האוקראיני דמיטרו קולבה - פגישתם הראשונה של שרי החוץ מתחילת המלחמה. השיחה ביניהם, כצפוי, לא הביאה לפריצת דרך במגעים להפסקת אש. על רקע החשש בארה"ב מפני אפשרות שרוסיה תשתמש בכלי נשק ביולוגי או כימי, האשים לברוב את המערב ב"אספקת כלי נשק קטלניים" לאוקראינה - ואמר כי הדבר יסכן את ביטחון האזור לשנים ארוכות. הוא התייחס גם לאפשרות של מלחמה גרעינית, ואמר כי "אני לא רוצה להעריך שתהיה כזו - ולא רוצה להעריך שלא תהיה כזו".
יועץ כלכלי לנשיא אוקראינה זלנסקי טען אתמול שעד כה הנזק שגרמו הרוסים לתשתיות, בניינים ומבנים אחרים באוקראינה מוערך בלפחות 100 מיליארד דולר. היועץ, אולג אוסטנקו, אמר שהמלחמה הובילה לסגירתם של 50% מהעסקים באוקראינה.
ולדימיר פוטין אמר אתמול שהסנקציות שהוטלו על ארצו בעקבות פלישתה לאוקראינה יפגעו בסופו של דבר במערב – בין השאר בגלל עלייה במחירי המזון והתייקרות של תעשיית האנרגיה, וכי מוסקבה תפתור את בעיותיה ותצא מהמשבר הזה מחוזקת. בשיחה עם שרי הממשלה אמר פוטין של"פעולה הצבאית המיוחדת" של רוסיה באוקראינה אין אלטרנטיבה, ומוסקבה לא יכולה להתפשר על ריבונותה בתמורה לרווח כלכלי קצר-מועד.
"הסנקציות האלה היו מוטלות בכל מקרה", אמר פוטין לחברי הממשלה. "יש קצת שאלות, בעיות וקשיים, אבל בעבר התגברנו עליהם – ונתגבר עליהם גם עכשיו. בסופו של דבר, כל זה יוביל להגברת העצמאות, חוסר התלות והריבונות שלנו". על הסנקציות נגד תעשיית האנרגיה הרוסית, שעליהן הודיע השבוע נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, אמר פוטין: "הם הודיעו שהם עוצרים את ייבוא הנפט הרוסי לשוק האמריקני. המחירים שם גבוהים והאינפלציה גבוהה בצורה חסרת תקדים, היא הגיעה לשיאים היסטוריים. הם מנסים להאשים אותנו בתוצאות של הטעויות שלהם. אין לנו שום קשר לזה".
פוטין לא טען שהסנקציות שהוטלו על רוסיה בעקבות פלישתה לאוקראינה אינן מורגשות במדינה. "ברור שברגעים כאלה הדרישות של אנשים למוצרים מסוימים תמיד עולות, אבל אין לנו ספק שנפתור את כל הבעיות האלה, בשעה שנעבוד בצורה רגועה", אמר נשיא רוסיה. הוא ציין שעם הזמן העם הרוסי יסתגל לשינויים. "הם יבינו שאין אירועים שאנחנו לא יכולים לפתור", הצהיר.
כדי להעניש את המערב הודיעה הממשלה הרוסית שהיא אוסרת על ייצוא של יותר מ-200 פריטים בתעשיות הרפואה, החקלאות, החשמל, הטכנולוגיה, התקשורת והרכב עד סוף 2022. לפי דיווח של סוכנות הידיעות TASS רוסיה תאסור גם על ייצוא של מכוניות, מטוסים ומל"טים עד סוף השנה.
פורסם לראשונה: 21:30, 10.03.22