הולכת וגוברת התסיסה בקואליציה נגד חוק מימון המעונות לחרדים שמקדמות המפלגות החרדיות בהליך מזורז - וצפוי לעלות כבר בשבוע הבא בוועדת השרים לענייני חקיקה. בציונות הדתית נשמעים קולות נגד החוק ואף ביקורת על יו"ר המפלגה בצלאל סמוטריץ', שלדבריהם אינו "תקיף מספיק" בנושא.
2 צפייה בגלריה
בצלאל סמוטריץ'
בצלאל סמוטריץ'
סמוטריץ'. סופג ביקורת גם בקרב חברי מפלגתו
(צילום: עמית שאבי)
בישיבת הסיעה השבוע השמיעו חלק מחברי הכנסת ביקורת כלפי הקו העדין יחסית בכל הנוגע לפטור מגיוס לחרדים ומציאת פתרונות מימון עבורם למעונות ילדיהם. היום הצטרפו באופן פומבי לביקורת הזו חבר הכנסת דן אילוז מהליכוד שמתנגד לחוק והשר אופיר סופר מהציונות הדתית - והודיעו כי הם מסרבים לתמוך בחוק במציאות הנוכחית.
בשבוע הבא, כפי שנחשף ב-ynet, יעלה החוק לאישור ועדת שרים לחקיקה על מנת להרגיע את התסיסה ברחוב החרדי ממצב שבו כל עוד חרדים אינם מתגייסים לצה"ל - המדינה לא מממנת עבורם את מעונות הילדים. החוק שהוגש על ידי יהדות התורה אמור להביא למצב שבו ישונה החוק והמימון יינתן גם אם רק אחד מבני הזוג עובד, כלומר האישה.
בהודעתו ח"כ אילוז עדכן שיתנגד לחוק המעונות ואף מתח עליו ביקורת קשה. אליו הצטרף גם השר סופר, שהתבטא בחריפות בנושא בריאיון לגלי צה"ל. "די עם התרגילים - לא יהיה גיוס ללא סנקציות אישיות משמעותיות", כתב אילוז ברשת החברתית X. לשחרר קבוצה כה גדולה מחובת השירות בצה"ל בתקופה כה קריטית הוא מעשה שאינו ציוני ואינו ראוי לנו כעם – בין אם זה נקרא 'חוק הגיוס' או 'חוק המעונות', שמטרתו לבטל את סנקציית המעונות ולהחזיר את המימון".
הוא הוסיף ואמר כי גם אם סנקציית המעונות מעלה שאלות בשל השלכותיה על תעסוקת נשים חרדיות או על טובת הילדים, אין לבטל אותה ללא קידום סנקציה חלופית ומשמעותית – כמו שלילת כל הנחה בארנונה למי שאינו משרת. בלעדי זה, חוק המעונות מסיר את התמריץ האישי לגיוס והופך בפועל ל"חוק אי-גיוס במסווה".
2 צפייה בגלריה
yk13816147
yk13816147
חרדים בלשכת הגיוס בתל השומר
(שאול גולן)
בריאיון לגלי צה"ל תקף סופר את ההנהגה החרדית. "קיבלנו מהם יריקה בפרצוף בתהליך הגיוס", אמר. "אנשים פה מדממים למוות, בני תורה ושאינם בני תורה. האמירה הקטגורית שיש כאן ציבור שלא נושא בנטל ברגעיה ההיסטוריים של מדינת ישראל היא בלתי מתקבלת על הדעת. חוק מעונות לא יקודם לפני שתהיה התקדמות בנושא הגיוס נקודה".
שלשום נערכה בלשכתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו בכנסת פגישה דחופה בינו לבין יו"ר ועדת חוץ וביטחון יולי אדלשטיין, יחד עם שר המשפטים יריב לוין ויו"ר הקואליציה אופיר כץ, שעסקה בניסיון למצוא פתרון לדרישת הסיעות החרדיות לקדם באופן זריז את החוק. היועמ"שית גלי בהרב-מיארה, נזכיר, קבעה כי המימון הזה צריך להיפסק בעקבות פסיקת בג"ץ שחייבה את גיוסם.
הסיעות החרדיות דרשו תחילה לקדם כבר שלשום את הצעת החוק של ח"כ ישראל אייכלר מיהדות התורה, שלפיה מספיק שאחד מבני הזוג יעבוד כדי שמימון המעונות לחרדים לא ייפסק - כלומר נשותיהם של בני הישיבות - אך בהמשך הם ירדו מהדרישה הזו ומעוניינים שהחוק יקודם בשבוע הבא. ב-ynet פורסם לפני כן כי החוק יעלה בשבוע הבא לדיון בוועדת השרים לחקיקה.
בצל הביקורת על כך שמדובר ב"מימון השתמטות" ובניסיון לעקוף את פסיקת בג"ץ, בדיון שלשום בלשכת נתניהו דנו במשמעותיות של החוק ובשאלה כיצד הוא ייתפס מבחינה ציבורית. ח"כ אייכלר, שעומד מאחורי הצעת החוק, אמר שלשום בערב בריאיון ברדיו "קול חי" כי הוא מתנגד לגיוס כל חרדי, בין אם הוא לומד תורה ובין אם לאו. "מי שיושב ולומד שימשיך ללמוד וגם מי שלא לומד - שלא יתגייס. אני נגד כל המשא ומתן על גיוס חרדים. זה טאבו ואין על מה לדבר. זה בסיס הקיום של מדינה יהודית", אמר.