יושבת ראש בית הנבחרים האמריקני ננסי פלוסי ממשיכה היום (ד') בביקורה בטייוואן למרות זעמה של סין על החלטתה להגיע לאי, שעליו טוענת בייג'ינג לבעלות. הבוקר התייצבה פלוסי בפרלמנט של טייוואן, הכריזה כי וושינגטון תמשיך לעמוד לצד השלטון הדמוקרטי והאנטי-קומוניסטי של האי, ונפגשה עם הנשיאה צאי אינג-וון. "העולם ניצב היום בפני בחירה בין דמוקרטיה לאוטוקרטיה", אמרה בנאום קצר במהלך הפגישה עם צאי. "נחישותה של ארה"ב לשמר את הדמוקרטיה, כאן בטייוואן וברחבי העולם כולו, נותרת בלתי ניתנת לערעור".
הביקור של פלוסי, נזכיר, הוא הראשון שעורך בטייוואן בכיר אמריקני רם-דרג כמותה מאז ביקורו של יו"ר בית הנבחרים ניוט גינגריץ' שם ב-1997. המשטר בבייג'ינג רואה בביקור ביטוי להכרה אמריקנית דה-פקטו בעצמאותה של טייוואן והפרה של הסטטוס-קוו באזור, והוא מיהר לאיים ב"תגובה צבאית ממוקדת" – ולהכריז כי יפתח מחר בתרגילים צבאיים סביב האי, שיתקיימו מכל עבריו ויכללו שימוש באש חיה. הודעתה של סין באה בצל החשש ההולך וגובר בשנים האחרונות כי תפעיל את צבאה האדיר ותכבוש בכוח הזרוע את טייוואן, והמשטר בייג'ינג גיבה את הודעתו בשליחת 21 מטוסי קרב לעבר טייוואן, מספר גדול יחסית למספר המטוסים ששלח אל שמי האי באירועי מתיחות בעבר.
בפגישתה הבוקר עם פלוסי הודתה לה הנשיאה צאי על עשרות שנים של תמיכה מצדה בטייוואן, והעניקה לה אות כבוד אזרחי, "מסדר העננים רבי-החסד": "אנחנו מודים לך ולמשלחתך על הגעתכם לביקור בנסיבות מאתגרות כל כך כדי להפגין את התמיכה הבלתי מתפשרת של ארה"ב", אמרה צאי לפלוסי. בתגובתה על האיומים הצבאיים האחרונים שהשמיעה סין הייתה צאי נוקבת יותר מיו"ר בית הנבחרים: "לנוכח ההגברה המכוונת של האיומים הצבאיים, טייוואן לא תיסוג. נשמור בתוקף על הריבונות של ארצנו ונמשיך לשמור על חזית ההגנה למען הדמוקרטיה".
פלוסי מצדה הדגישה בפגישה כי לתמיכה האמריקנית בטייוואן שותפות שתי המפלגות בקונגרס, ושיבחה את הדמוקרטיה הטייוואנית. היא אמרה כי ארה"ב רוצה שטייוואן תיהנה תמיד מחירות וביטחון, וכי וושינגטון לא תחזור בה מכך: "ההזדהות שלנו עם טייוואן חשובה מאי פעם", אמרה לצדה של הנשיאה צאי, והדגישה כי ארה"ב תומכת בסטטוס קוו באזור, ואינה רוצה שכוח כלשהו יופעל נגד טייוואן.
צבא טייוואן מעלה כוננות, רוסיה: "ארה"ב מנסה להרגיז"
לפנות בוקר נפגשה פלוסי עם חברי הפרלמנט של טייוואן, בהם סגן יו"ר הפרלמנט צאי צ'י-צא'נג, שבירך אותה: "גברתי יושבת הראש, ההחלטה שלך ושל המשלחת שלך לבקר בטייוואן, בלי פחד, היא ההגנה החזקה ביותר שאפשר לתת לזכויות האדם ולביצור ערכי הדמוקרטיה והחירות". בהמשך היום תבקר פלוסי במוזיאון לזכויות האדם בטאיפיי, ואחר כך תמריא לדרום קוריאה, היעד הבא שלה במסע הדילוגים שהיא עורכת באסיה, ושכולל ביקורים גם בסינגפור, מלזיה ויפן.
ביקורה של פלוסי נערך, לפחות לפי ההצהרות הרשמיות, שלא על דעתו של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, והממשל האמריקני ניסה בימים האחרונים להמעיט בחשיבות הביקור הזה והדגיש כי אין שינוי בעמדתה הרשמית של וושינגטון, המכירה במשטר בבייג'ינג אך מתירה קיום של קשרים עם טייוואן, גם בתחומי הצבא והביטחון.
הבוקר תקפו משרדי החוץ וההגנה של טייוואן את סין על קריאתה אתמול למטוסים שלא לטוס במרחב האווירי שבו תקיים בימים הקרובים את התרגיל הצבאי שלה סביב האי, וטענו כי מדובר למעשה בהטלת מצור ימי ואווירי על האי ובהפרה של תקנות האו"ם. משרד החוץ בטאיפיי מסר כי מדובר בפרובוקציה הקוראת תיגר על הסדר הבינלאומי, ומשרד ההגנה מסר כי טייוואן תגן בנחישות על ביטחונה ותפעל נגד כל הפרה של ריבונותה. במסיבת עיתונאים של משרד ההגנה נקראו תושבי טייוואן שלא להתפתות להאמין למסרים שמעבירה להם בייג'ינג במסגרת מלחמה פסיכולוגית שהיא מנהלת נגד האי ושכוללת הפצה של שמועות ופייק ניוז. ממשלת טייוואן מסרה הבוקר כי הצבא המקומי העלה את הכוננות שלו, אבל קראה לתושבים להישאר רגועים והדגישה כי יציבותה של טיייוואן איתנה.
סין המשיכה הבוקר לקדם צעדי ענישה נגד ממשלת טייוואן, והודיעה כי מעתה היא אוסרת על חברות ואנשים פרטיים לקיים קשרים כלשהם עם שתי קרנות טייוואניות – "קרן טייוואן לדמוקרטיה" ו"קרן שיתוף הפעולה הבינלאומי והפיתוח של טייוואן". גם רוסיה, שכבר שנים מנסה לקיים עם סין חזית נגד ארה"ב, ממשיכה להתערב במשבר, והבוקר שבה ותקפה את וושינגטון על ביקורה של פלוסי: שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב אמר כי ביקורה של פלוסי בטייוואן מוכיח את רצונה של ארה"ב להרגיז את סין.
טייוואן, נזכיר, הוא האי שאליו נמלטה ממשלת "הרפובליקה של סין" אחרי שנחלה תבוסה ב-1949 במלחמת האזרחים מול המפלגה הקומוניסטית של מאו דזה-דונג. רוב תושבי טייוואן מביעים מאז התנגדות לחיים תחת שלטון המפלגה הקומוניסטית של סין. ממשלת טייוואן מדגישה כי רק לתושבי האי יש הזכות לקבוע את עתידם, והיא דוחה בתוקף את הלחצים שמפעילה עליה בייג'ינג להתאחד. המשטר הקומוניסטי בסין מעולם לא זנח רשמית את האפשרות שבייג'ינג תשתלט על טייוואן בכוח הזרוע, ואף שהנשיא שי ג'ינפינג קרא בשנה שעברה לנהל תהליך של "איחוד בדרכי שלום", הוא הבהיר כי השתלטותה של סין על טייוואן היא "בלתי-נמנעת".