אוקראינה דיווחה הערב (שבת) על הפצצה בנמל התעופה בעיר אודסה: לפי הדיווח, טיל רוסי נורה לנמל והתפוצץ במסלול ההמראה. מושל המחוז ציין שמסלול ההמראה נהרס, וכי לא היו נפגעים. המרחב האווירי של אוקראינה סגור לטיסות מסחריות מאז הפלישה הרוסית ב-24 בפברואר.
המלחמה באוקראינה – עוד כותרות:
• פוטין מתחיל "כיבוש מזדחל", בתוכנית: מעבר לרובל ו"הכרזות עצמאות"
• בקנדה הכירו במעשי רוסיה כרצח עם: איך קובעים מה זה ג'נוסייד?
• טילים על קייב בזמן ביקור מזכ"ל האו"ם
• פוטין עצר את הגז לפולין ובולגריה; קייב: "אל תיכנעו לסחיטה"
• פיצוצים "מסתוריים": החבל הבדלני במולדובה שמעורר דאגה
לפנות ערב נשמעו שלושה פיצוצים באודסה - שנמצאת בדרום אוקראינה, לחופי הים השחור. מושל אודסה, מקסים מרצ'נקו, ציין שהתקיפה התבצעה מחצי האי קרים, באמצעות מערכת ההגנה בסטיון. "מסלול ההמראה בנמל התעופה באודסה נחרב. תודה לאל שלא היו נפגעים", הוא הוסיף.
רוסיה אמנם הרחיבה לאחרונה את התקפותיה בדרום אוקראינה, אך עד כה ביצעה רק תקיפות ספורות בעיר אודסה שלחופי הים השחור. בתקיפה הקטלנית ביותר עד כה, שהייתה לפני שבוע, נהרגו שמונה בני אדם בירי טילי שיוט על העיר. לפי אוקראינה בירי טילי השיוט נפגעו שני בנייני מגורים ומתקן צבאי. הצבא הרוסי טען אז שהוא ירה "טילים מדויקים" על מחסן שבו הוחזקו כלי נשק רבים שסיפקו ארה"ב ומדינות אירופה לאוקראינה, וכי היעד הושמד.
התקיפות הרוסיות על תשתיות באוקראינה כוללות לעיתים גם ירי על נמלי תעופה. ב-10 באפריל הודיעה העיר דנייפרו שבמרכז אוקראינה שנמל התעופה של העיר "נהרס לחלוטין" בהפצצה רוסית.
הצבא הרוסי הודיע הערב שכוחותיו תקפו ביממה האחרונה בטילים מדויקים וארוכי-טווח 17 מתקנים של צבא אוקראינה, והרסו מפקדה ומחסן ששימש לאחסון רקטות ונשק ארטילרי. לפי משרד ההגנה הרוסי, בתקיפות האוויריות של רוסיה ביממה האחרונה נהרגו יותר מ-200 חיילים אוקראינים ו-23 רכבים משוריינים הושמדו. משרד ההגנה הרוסי לא התייחס לתקיפה בנמל התעופה אודסה.
בחודש האחרון מתמקד הצבא הרוסי בכיבוש חבל דונבאס במזרח אוקראינה - מעוז הבדלנים הפרו-רוסים, שמורכב מהמחוזות דונייצק ולוהנסק. בעדכון של צבא אוקראינה נמסר שהכוחות הרוסיים המשיכו בסוף השבוע לתקוף בדונבאס - אך לא הצליחו לכבוש שלושה אזורים אסטרטגיים. בעדכון היומי של צבא אוקראינה נאמר שהרוסים מנסים לכבוש את את העיר ליימן במחוז דונייצק ואת הערים פופסנה וסברודונייצק במחוז לוהנסק. "הם לא הצליחו – והלחימה נמשכת", אמר הצבא. עם זאת הודתה קייב שהכוחות הרוסיים הצליחו לכבוש שורת כפרים בדונבאס.
לפי משרד ההגנה האוקראיני, הכוחות הרוסיים מגבירים בצורה הדרגתית את קצב המתקפות במזרח. דובר המשרד, אולכסנדר מוטוזיאניק, אמר כי "יש סימנים לכך שהתוקף נערך לפעולה צבאית גדולה אף יותר. אנחנו רואים שרוסיה מתגברת את כוחותיה באזור הפעילות במזרח, ושהרצון שלה לכבוש כמה שיותר שטחים גדל". בהפגזות היום במזרח אוקראינה נהרג לפחות אדם אחד ו-12 נפצעו.
מושל מחוז לוהנסק, סרחי היידאי, אמר שבסוף השבוע הצבא הרוסי הפגיז בכל האזור - "אך לא הצליח לחדור את ההגנה שלנו". היידאי אמר ששני בתי ספר ו-20 בתים נהרסו אתמול בתקיפות ברוביז'נה ופופסנה שבלוהנסק. בפופסנה דווח ששני אוטובוסים שנשלחו אתמול לפנות תושבים מהעיר נורו על-ידי הכוחות הרוסיים, ושהקשר עם הנהגים נותק. לא ברור כמה אנשים היו באוטובוסים. לפי מושל לוהנסק, למרות הלחימה והירי התושבים יכולים להמשיך להתפנות מהאזור.
במחוז דונייצק נמצאת העיר האסטרטגית מריופול, שצבא רוסיה קרוב לכיבושה - אחרי שבועות ארוכים של מצור על העיר ההרוסה וטענות אוקראיניות על כ-20 אלף הרוגים. צבא אוקראינה דיווח היום שמטוסים רוסיים ממשיכים להפציץ את העיר הנצורה, ושהתקיפות מתמקדות במפעל המתכות "אזובסטל" - שבו מתבצרים אחרוני החיילים האוקראינים בעיר, יחד עם מאות אזרחים שמסתתרים מההפצצות הרוסיות המתמשכות. אוקראינה קראה החודש למנהיגי המערב לסייע בפינוי האזרחים והחיילים שמתבצרים במפעל. בתמונות לוויין שפורסמו היום ניתן לראות שכמעט כל הבניינים בקרבת המפעל נחרבו בתקיפות. לפי ההערכות במפעל נמצאים כ-2,000 חיילים ואזרחים.
הערב הודיע "גדוד אזוב" – מיליציה שנלחמת לצד הצבא האוקראיני – ש-20 אזרחים פצועים פונו בהצלחה מ"אזובסטל". מפקד ב"גדוד אזוב" אמר הערב: "אנחנו מחלצים אזרחים מההריסות בעזרת חבלים – מדובר בקשישים, בנשים ובילדים". בהודעת "גדוד אזוב" נאמר ש-20 נשים וילדים פונו לעיר זפוריז'יה, לשטח בשליטה אוקראינית. מוקדם יותר דיווחה התקשורת הרוסית ש-25 אזרחים – כולל שישה ילדים – פונו מהמפעל. הפינוי התאפשר בעקבות הפסקת אש זמנית, אחרי ימים שבהם הופעל על מוסקבה לחץ בינלאומי לכבד לאפשר לאזרחים שמתבצרים במפעל להתפנות ממנו בשלום.
השבוע אמר מפקד אוקראיני שמספר החיילים והאזרחים הפצועים במפעל הגיע ליותר מ-600. סרחי וולינה, מפקד הבריגדה הימית ה-36 בצבא אוקראינה, טען השבוע שלכוחות הנצורים במפעל אין תרופות ויכולת לטפל בפצועים. לדבריו מאות אזרחים - כולל ילדים - זקוקים לפינוי, ומאגרי המזון והמים הולכים ואוזלים. המפקד האוקראיני קרא למנהיגי המערב "להציל את מצודת מריופול" ולחלץ את החיילים והאזרחים שמתבצרים במפעל. וולינה השווה את הצורך בפינוי מהמפעל ל"מבצע דינמו" במלחמת העולם השנייה, שבו פונו ב-1940 מחופי דנקירק הנצורה 338 אלף חיילים בריטים וצרפתים.
מריופול, נזכיר, נחשבת ליעד אסטרטגי מאוד עבור הרוסים: כיבושה יסייע לוולדימיר פוטין ליצור רצף טריטוריאלי מחצי האי קרים, שאותו סיפחה רוסיה מאוקראינה ב-2014, לאזורי המורדים הפרו-רוסים בחבל דונבאס. בשבועות האחרונים הצליחו הרוסים להתקדם לעומק מריופול. לפני כשבועיים הכריזו כי השלימו את ההשתלטות על האזורים האורבניים שלה, וב-21 באפריל טענה שהיא כבשה את העיר - טענה שבמערב לא אישרו. מפעל "אזובסטל" הוא כנראה מעוז ההתנגדות הגדול האחרון, ועמידתם האיתנה של הכוחות המתבצרים שם זיכתה אותו בכינוי "המצודה של מריופול". המפעל שוכן באזור תעשייה המשקיף על ים אזוב, גודלו יותר מ-11 קילומטרים רבועים, והוא כולל בניינים עצומים ומסילות רכבת.
סמוך לחבל דונבאס נמצא מחוז חרקוב - שבו העיר השנייה בגודלה באוקראינה. הצבא הרוסי לא הצליח לכבוש את העיר חרקוב, אך ממשיך לתקוף ברחבי המחוז ולהפציץ את העיר ופרבריה. בסוף השבוע דיווחה אוקראינה על בית חולים שהופצץ בעיר חרקוב ועל תקיפות רוסיות באזורי מגורים.
לפי הצבא האוקראיני, כוחותיו החזירו היום לידי אוקראינה את השליטה על ארבעה יישובים במחוז. אחד היישובים ששוחררו במחוז חרקוב הוא הכפר רוסקה לוזובה – שהיה תחת כיבוש רוסי במשך חודשיים. "אלה היו חודשיים של פחד נוראי", סיפרה נטליה בת ה-28, תושבת הכפר.
לפי משרד ההגנה האוקראיני, הכוחות הרוסיים גירשו תושבים ממחוז חרקוב לשטח רוסיה - כפי שנטען שעשו גם במריופול וביישובים נוספים. שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב אמר היום שיותר ממיליון אוקראינים "פונו" מארצם לרוסיה מתחילת המלחמה. אוקראינה דוחה את הגרסה הרוסית שאותם תושבים פונו "מרצונם" על-ידי החיילים הרוסים, ואומרת שהם למעשה מוחזקים כבני ערבה.
אוקראינה דיווחה היום על זוועות נוספות שהתגלו באזור העיירה בוצ'ה במחוז קייב – ששוחררה לפני כחודש מהכיבוש הרוסי. הדיווחים על זוועות שביצעו החיילים הרוסים בעיירה עוררו זעזוע עולמי, ולאחר מכן החלו מדינות במערב להאשים את רוסיה בביצוע רצח עם באוקראינה. המשטרה האוקראינית דיווחה היום על שלוש גופות שנמצאו בבור באזור בוצ'ה, וציינה שמדובר באנשים שהוצאו להורג ועברו עינויים. לדבריה ההרוגים נורו בראשם, כשידיהם קשורות ועיניהם מכוסות.
ברוסיה ממשיכים בינתיים לדווח על ירי אוקראיני על יישובים שנמצאים בגבול בין המדינות. אלכסנדר בוגומז, מושל מחוז בריאנסק, דיווח היום שמערכת ההגנה האווירית במחוז מנעה חדירה של כלי טיס אוקראיני. בהודעתו נמסר שלאחר מכן נורו פגזים על מתקן נפט במחוז. מושל מחוז קורסק דיווח על ירי פגזים מאוקראינה על מחסום בסמוך לגבול. לדבריו לא היו נפגעים ולא נגרם נזק.
בתוך כך, היום יצאה לפועל עסקה נוספת של חילופי אסירים בין רוסיה לאוקראינה. סגנית ראש ממשלת אוקראינה, אירינה ורשצ'וק, דיווחה על חזרתם הביתה של שבעה חיילים (בהם גם חיילת בהריון) ושבעה אזרחים אוקראינים. היא לא ציינה כמה רוסים שוחררו בתמורה מהשבי.