לקראת היום הבינלאומי למאבק באלימות כלפי נשים, שיצוין ב-25 בנובמבר, מפרסם משרד הרווחה והביטחון החברתי נתונים שנתיים בתחום האלימות במשפחה שנאספו במוקדים ובמרכזים של המשרד. הנתונים מצביעים על כך שלצד העלייה הדרמתית בכמות הבקשות לרישיון נשק במסגרת קמפיין "ישראל מתחמשת" של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, נרשמה עלייה גם במספר הבקשות לעובד הסוציאלי הממונה במשרד הרווחה על ביצוע הערכת מסוכנות לגברים שביקשו לשאת נשק, ושעולה חשש לגביהם עקב הימצאותם במעגל האלימות.
3 צפייה בגלריה
yk14152580
yk14152580
עלייה בבקשות לפסילת רישיונות נשק, לצד עלייה בביקוש לנשק. מטווח
(צילום: יובל חן)
כמות הפניות לעובד הסוציאלי הממונה על הערכות מסוכנות והעברתן למשרד לביטחון לאומי עלתה מ-5 בקשות בלבד בשנת 2023 כולה ל-90 בקשות ב-2024. הבקשות הוגשו לממונה על-ידי עובדים סוציאליים המלווים משפחות במעגל האלימות מהמחלקות לשירותים חברתיים, מרכזי הטיפול ועמותות רווחה. חוות הדעת שמכין העובד הסוציאלי הממונה מוגשות לאגף כלי ירייה במשרד לביטחון לאומי ולמשטרה לצורך סיוע בקבלת החלטה אם לאשר או לדחות בקשה לקבלת רישיון לשאת נשק.
מדיווחים של עובדים סוציאליים עולה כי במספר מקרים התלוננו נשים על כך שמאז שהוקלו הקריטריונים, השתמשו בכך בני זוגן כאיום כלפיהן והודיעו להן שבכוונתם לרכוש נשק, ועל כן הוגשה בקשה לממונה. כמו כן, חשוב לציין כי ישנם גברים שהסכימו מיוזמתם להפקיד את נשקם במשטרה כחלק מתוכנית טיפול במרכזים לטיפול באלימות במשפחה שמפעיל משרד הרווחה.
במצב כיום, האגף לרישוי כלי ירייה מבצע הצלבת מידע מול המשטרה ומול משרד הבריאות במעמד מתן רישיון לנשק, אך אין כלל הצלבת מידע יזומה מול משרד הרווחה - המשרד הממשלתי שאליו מגיעות רוב הפניות על אלימות במשפחה, שכן ישנן משפחות שמעדיפות לא לפנות למשטרה. הבדיקה מול הרווחה נעשית רק אם ישנה פנייה יזומה למשרד לאחר קבלת הנשק.
יש לציין כי הנתונים על הפניות הם רק ממשפחות המוכרות ומטופלות ברווחה. אנשי המקצוע במשרד מעריכים כי ישנם מקרים רבים נוספים שבמסגרתם יש חשש לחיי נשים בעקבות הבקשות לקבלת נשק, וצופים עלייה נוספת בכמות הפניות ככל שתחול עלייה בהיקף הבקשות לקבלת רישיון נשק. משרד הרווחה קורא לכל מי שמרגישה מאוימת מכוונת בן זוגה לשאת נשק לפנות באופן מיידי למוקד 118 או לאגף לשירותים חברתיים ברשות המקומית, ולבקש לעדכן את הממונה במשרד על בדיקת מסוכנות.
3 צפייה בגלריה
yk14152952
yk14152952
ירידה בכמות נפגעות האלימות וילדיהן שהגיעו למקלטים. זירת רצח של אישה בלוד, ארכיון
(צילום: נדב אבס)

"המלחמה משפיעה על הדיווחים"

"בצל המלחמה תציין ישראל ביום שני, 25 בנובמבר, את היום הבינלאומי למאבק באלימות כלפי נשים", מסרו במשרד הרווחה. "מנתונים שנאספו במשרד עולה כי אסון 7 באוקטובר והמשך המלחמה בשתי החזיתות, הדרומית והצפונית, והתחושה הכללית בציבור הישראלי, משפיעים גם על הדיווחים והנתונים המתקבלים בנושא אלימות במשפחה - החל מהדיווחים למוקד, דרך פינוי למקלטים ועד לבקשות לפסילת רישיונות נשק".
חלק מהנתונים מצביעים על מגמת ירידה בפניות בשנה זו. גורמי המקצוע במשרד מעריכים כי הסיבה לירידה בפניות נובעת מחשש לביצוע מהלכים משמעותיים בזמן מלחמה, פגיעה בתחושת הביטחון ואי-ודאות כלכלית. מנתוני מוקד 118 (מוקד החירום של משרד הרווחה והביטחון) למשל עולה כי מפרוץ המלחמה ועד חודש אוקטובר 2024 התקבלו במוקד כ-2,611 פניות בנושא אלימות נגד נשים, לעומת 3,673 פניות בתקופה המקבילה אשתקד - ירידה של כ- 30%. בסך הכול התקבלו במוקד מתחילת שנת 2024 ועד ל-1 בנובמבר 4,869 פניות בנוגע לאלימות במשפחה - ירידה של כ-20% בהשוואה לתקופה המקבילה בשנה שעברה.
עלייה חדה נרשמה בחצי השנה הראשונה של המלחמה, אז הגיעו למשרד הרווחה 4,565 פניות בגין אלימות במשפחה מהמשטרה וממערכת המשפט, מהן 1,165 בתחום המעצרים מהמשטרה. בתקופה המקבילה אשתקד הופנו 2,760 מקרים מסוג זה, מהם 864 בתחום המעצרים מהמשטרה. הפער הגדול ביותר הוא בעבירות אלימות כלפי בת או בן זוג - 3,400 לעומת 2,036. פער נרשם גם בכמות מקרי האלימות כלפי בן משפחה קטין - 386 לעומת 243. במשרד חוששים שקיימים עוד מקרים רבים לא מדווחים כתוצאה מהפעילות המוגבלת של מסגרות החינוך, שהקשתה על הצוותים לאתר ילדים ובני נוער שנמצאים במצבי מצוקה.
ירידה נרשמה גם בכמות הנשים נפגעות האלימות וילדיהן שהגיעו למקלטים. מ-7 באוקטובר 2023 עד אוקטובר 2024 שהו במקלטים 626 נשים ו-933 ילדים, לעומת 726 נשים ו-1,065 ילדים בתקופה המקבילה שנה קודם לכן. מדובר בירידה של כ-14% וכ-12% בהתאמה בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. יחד עם זאת, גורמי המקצוע במשרד מעריכים כי לאחר המלחמה צפוי זינוק בכמות הנשים שיפונו למקלט עם ילדיהן, והגדילו את מספר החדרים הפנויים לקליטתם.
3 צפייה בגלריה
ישיבת ממשלה
ישיבת ממשלה
השר מרגי: "אל תדחו את הטיפול בבעיה לאחר המלחמה"
(צילום: אלכס קולומויסקי)

ירידה במספר הפניות לסיוע: "קוראים לנפגעים לפנות"

עוד ירידה נרשמה במספר התיקים החדשים שנפתחו בתחום אלימות במשפחה: מפרוץ המלחמה הייתה ירידה של 11% בפניות לקבלת סיוע בתחום האלימות במשפחה. מאז 7 באוקטובר 2023 ועד אוקטובר 2024 נפתחו 7,026 תיקים חדשים בתחום האלימות במשפחה, לעומת 7,936 בתקופה המקבילה שנה קודם לכן.
"גם בתקופת המלחמה הצוותים המקצועיים של משרד הרווחה והביטחון החברתי פועלים במאמץ מיוחד לאיתור ומניעה של מקרי אלימות במשפחה", אמרה סמנכ"לית מינהל שירותים חברתיים, אתי קיסוס. "חיזקנו את המערך הטיפולי בשטח והרחבנו את דרכי הפנייה לעזרה. המחויבות שלנו היא להבטיח שכל אישה שחווה אלימות תדע - יש מי שרואה ושומע אותך, ויש לך לאן לפנות. זו לא רק האחריות שלנו כמשרד, זו החובה המוסרית שלנו כחברה. אנו מודעים לקושי של נשים לפנות בבקשה לסיוע בעת החירום שבה מצויה המדינה, וקוראים לנשים הזקוקות לסיוע לפנות ולקבלו כבר עתה".
בשנת 2023 נרשמה עלייה קלה של 2% בפנייה ל-171 המרכזים למניעה וטיפול באלימות במשפחה הפזורים ברחבי הארץ: 9,396 נשים קיבלו טיפול (לעומת 9,153 בשנת 2022), וירידה קלה של 2.5% נרשמה במספר הגברים שקיבלו טיפול: 2,883 גברים לעומת 2,959 בשנה הקודמת. בנוסף, נרשמה עלייה קלה של בכמות הילדים שטופלו במרכזי המניעה (1,177 לעומת 1,162 בשנה הקודמת).
"במהלך השנה האחרונה המשיך משרד הרווחה בפיתוח השירותים לטיפול בתופעה הקשה של אלימות במשפחה, כי אנחנו יודעים שהתופעה לא נעלמת גם כשהמדינה מצויה במשבר לאומי ובמלחמה", אמר שר הרווחה והביטחון החברתי, יעקב מרגי. "גם בדיונים על תקציב 2025 עמדנו על כך שהשירותים הרבים שמפעיל המשרד לטובת טיפול בתופעה ימשיכו להתפתח ויזכו לתוספת תקציבית. יחד עם זאת, לאור העובדה כי נרשמה ירידה במספר הפניות לקבלת טיפול, אני קורא לכל מי שנמצא במעגל האלימות שלא לדחות את הטיפול בבעיה לאחר המלחמה - ולפנות אלינו כבר עכשיו".
מנכ"ל משרד הרווחה והביטחון החברתי, ינון אהרוני, הוסיף: "כשהמדינה נמצאת במצב חירום איננו יכולים להרשות לעצמנו שאלימות במשפחה תהפוך לשקופה. דווקא בתקופה רוויית מתחים זו עלינו להיות ערניים יותר למצוקות ולסימני אזהרה. משרד הרווחה והביטחון החברתי הרחיב את המענים בשטח באופן משמעותי - הגדלנו את מספר התקנים, פתחנו מקלטים ומרכזי סיוע חדשים והנגשנו את השירות גם בוואטסאפ במוקד 118 הפועל 24/7. המסר שלנו ברור וחד-משמעי - אל תמתינו עם הפנייה לעזרה. אנחנו כאן בשבילכם, עם מעטפת מקצועית מלאה, בכל מקום ובכל זמן".
למידע וייעוץ בנושא אלימות במשפחה ניתן לפנות למוקד 118 בוואטסאפ - 050-2270118. מוקד סיוע לגברים - 1218. מרכזי אלומה: 2909*. שאלון זיהוי למצבי סיכון - https://i-risk.co.il.