מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן יגיע מחר (שישי) בבוקר לביקור בישראל – ביקור שלישי מאז פרוץ המלחמה. בלינקן ייפגש בקריה בתל אביב עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ועם קבינט המלחמה המצומצם שלו. בלינקן צפוי לסיים את ביקורו במקביל לנאומו של מזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה - שינאם מחר לראשונה מתחילת המלחמה ב-7 באוקטובר. למזכיר המדינה האמריקני יצטרף השגריר החדש של ארה"ב בישראל, ג'ק לו, שמינויו אושר השבוע בסנאט.
גורמים אמריקנים אומרים שבלינקן יגיע ארצה עם "רשימת בקשות ודרישות מישראל" - שנוגעות בעיקר להרחבת הסיוע ההומניטרי לעזה. האמריקנים ממשיכים ללחוץ על ישראל לאפשר הכנסת דלק לרצועה, אך בינתיים ישראל מתנגדת בתוקף ויש מחלוקת בין המדינות בנושא הזה.
גורם אמריקני בכיר אמר שמזכיר המדינה של ג'ו ביידן מבקש לקדם "הפוגה הומניטרית" בלחימה - שתאפשר הוצאה של חטופים מהרצועה. האמריקנים מדגישים שאותה "הפוגה" היא לא הפסקת אש, אלא נועדה לייצר אווירה שתאפשר עסקה לשחרור חטופים מצד אחד – וגם הוצאת אזרחים זרים מהרצועה והכנסת סיוע הומניטרי נוסף במשאיות. גורם מדיני ישראלי אומר כי מזכיר המדינה אנתוני בלינקן לא בא לדון על הפסקת אש או הפסקת הלחימה.
גורמים בבית הלבן אמרו ל"ניו יורק טיימס" כי בלינקן יקרא לישראל לשקול הפוגות בלחימה, כדי שתתאפשר כניסה בטוחה של משאיות סיוע לעזה. לפי גורמים בבית הלבן, נתניהו ובכירים ישראלים נוספים "פתוחים לרעיון" של הפוגות למטרות סיוע ושחרור חטופים, ומתנגדים להפסקות אש. בלשכת נתניהו הגיבו לפרסום ואמרו: "לא מכירים פתיחות כזאת".
האמריקנים מודעים לצורך הישראלי לחסל את חמאס, אך שואלים שאלות שעלולות לסגור בהמשך את "חלון הלגיטימציה" - שאלות שנוגעות לסיוע ההומניטרי ולהרג אזרחים חפים מפשע. בראייה שלהם, אותם נושאים מקצרים את משך הפעילות הישראלית בעזה. האמריקנים דיווחו שאתמול נכנסו לרצועת עזה 59 משאיות סיוע - המספר הגבוה ביותר מתחילת המלחמה. ארה"ב מבקשת מישראל להגדיל את מספר המשאיות ל-100 לפחות מדי יום.
ביידן, נזכיר, נמצא תחת לייץ של "הבייס" הדמוקרטי-ליברלי שלו למצוא פתרונות הומניטריים שיפיגו במעט את הסבל של העזתים. בינתיים הממשל לא ממצמץ, אך הלחץ עליו מצד הליברלים והפרוגרסיבים הולך וגובר. ישראל מתדרכת באינטנסיביות גם גורמים דמוקרטים, וטוענת שנמצאו פתרונות הומניטריים לבקשת ארה"ב וכי מדי יום נכנסות עשרות משאיות סיוע לרצועה.
ביקורו של בלינקן בישראל יימשך שעות ספורות. הגעתו לאזור, שכוללת גם ביקור בירדן, מוגדרת בישראל כ"תחזוקה אזורית" של הממשל האמריקני. בהודעת משרד החוץ האמריקני נכתב כי בלינקן יחזור על תמיכתה של ארה"ב בזכותה של ישראל להגן על עצמה מפני טרור בהתאם לחוק ההומניטרי הבינלאומי. בנוסף נכתב שהוא ידון במאמצים להגן על אזרחי ארה"ב בישראל, בגדה המערבית ובעזה, לפעול להבטחת שחרור מיידי של בני ערובה, להגביר את היקף הסיוע ההומניטרי ואת תדירות כניסתו לעזה, ולמנוע את התפשטות הסכסוך.
בלינקן ידון במאמצים לאפשר יציאת זרים ממעבר רפיח, וביניהם 1,000 אזרחים אמריקנים. השבוע יצאה דרך רפיח קבוצה ראשונות של אמריקנים. ארה"ב הודיע לאזרחים אמריקנים שנמצאים בעזה ולבני משפחותיהם שהממשל עובד במרץ כדי להקצות להם תאריכי יציאה נוספים מהרצועה.
בלינקן יבקש מנתניהו לקבל עידכון על היעדים הצבאיים של ישראל בתמרון הקרקעי ותוכניותיה לעמידה ביעדים אלה. הוא ידון עם ישראל על נקיטת אמצעי זהירות נוספים כדי למזער אבדות אזרחיות בעזה. בנוסף מזכיר המדינה האמריקני יעלה בביקורו בישראל את הדאגה של הממשל בוושינגטון מאלימות המתנחלים הגואה על רקע המלחמה. דובר משרד החוץ האמריקני אמר בהקשר הזה: "הבהרנו לממשלת ישראל שאנו מודאגים מאוד מאלימות מתנחלים בגדה המערבית ושלחנו להם מסר מאוד ברור שזה לא מקובל, שזה צריך להפסיק ושהאחראים צריכים לעמוד לדין".
הערב, לקראת יציאתו לישראל, אמר בלינקן כי בכוונתו למנוע את התפשטות הלחימה, ולקדם את הכנסת הסיוע ההומניטרי לעזה. הוא הבטיח לנקוט כל צעד אפשרי שיביא לשחרור חטופים.