ממשלות במערב וארגוני זכויות אדם ממשיכים למתוח היום (ג') ביקורת חריפה על רואנדה, אחרי שבית משפט במדינה גזר אתמול 25 שנות מאסר על פול רוססבגינה, מי שהציל מאות בני אדם במהלך רצח העם ב-1994 ושבהשראתו נוצר הסרט "מלון רואנדה" שהיה מועמד לשלושה פרסי אוסקר. רוססבגינה הורשע על-ידי בית המשפט ב"מעשי טרור", אבל פעילי זכויות אדם טוענים כי מדובר רק בנקמה אישית נגדו בשל מאמציו להפיל את ממשלו של נשיא רואנדה הנוכחי, פול קגאמה.
רוססבגינה, בן 67, התפרסם אחרי שבמהלך רצח העם – שבו בני הוטו קיצונים טבחו ביותר מ-800 אלף בני אדם, רובם בני טוטסי אך חלקם בני הוטו מתונים – העניק מחסה ליותר מ-1,000 פליטים נרדפים במלון שאותו ניהל בבירה קיגאלי. במעשיו העמיד את חייו שלו בסכנה, ועל כך קיבל את מדליית החירות מנשיא ארה"ב ג'ורג' בוש הבן. רוססבגינה, שאביו היה בן הוטו ואמו בת טוטסי, עזב את רואנדה ב-1996, קיבל אזרחות בלגית והפך לתושב ארה"ב.
ממקום מושבו בחו"ל ניהל רוססבגינה מאבק לשינוי דמוקרטי ברואנדה, שבה ממשלתו של הנשיא קגאמה מואשמת בניהול דיקטטורה ובפגיעה קשה בזכויות אדם, בין השאר על-ידי השתקת קולות אופוזיציה והוצאות להורג ללא משפט. ממשלת קגאמה דוחה בתוקף את הטענות. רוססבגינה ניצל את הפרסום שלו כדי להפנות זרקור להתנהלות קגאמה, מפקד לשעבר במיליציה טוטסית שתפס את השלטון אחרי שכוחותיו כבשו את קיגאלי ב-1994 ועצרו את רצח העם. בסרטון וידאו שפרסם ביוטיוב ב-2018 קרא רוססבגינה להתנגדות חמושה נגד ממשל קגאמה, ואמר כי יהיה בלתי אפשרי להשיג שינוי באמצעים דמוקרטיים. בשנה שלפני כן ניצח קגאמה בבחירות עם 99% מהקולות.
רוססבגינה נעלם בשנה שעברה במהלך ביקור בדובאי, וכמה ימים אחר כך צץ לפתע ברואנדה כשהוא אזוק, ואז התברר שהוא נעצר על-ידי הרשויות של רואנדה. מקורביו של רוססבגינה טוענים כי הוא נחטף אל המדינה כדי לנקום בו על פעילותו נגד ממשל קגאמה, ולפי דיווחים הוא נחטף כשפותה לעלות למטוס פרטי. ממשלת רואנדה טוענת כי רוססבגינה היה בדרכו לבורונדי, שם התכוון להיפגש עם ארגונים חמושים הפועלים ממדינה זו ומקונגו. לטענת רוססבגינה, לפני שהושלך למעצר הוא עבר עינויים. מאז מעצרו הוגבלה מאוד הגישה שלו לעורכי דין עצמאיים, ודווח כי בכלא חלה הידרדרות במצבו הבריאותי. גורמים בינלאומיים הביעו דאגה הולכת וגוברת לשלומו.
במשפט אתמול עמד רוססבגינה לדין עם 20 נאשמים נוספים, ובית המשפט הרשיע אותו בשמונה סעיפי אישום, בהם חברות בארגון טרור, רצח וחטיפה. הוא הורשע שתמך בזרוע הצבאית של מפלגת האופוזיציה הרואנדית "התנועה הרואנדית לשינוי דמוקרטי", זרוע שנטלה אחריות לכמה פיגועים בדרום רואנדה ב-2018 וב-2019 שבהם נהרגו אזרחים רואנדים. רוססבגינה אישר כי הוא נמנה עם מנהיגי התנועה לשינוי דמוקרטי, אך הכחיש כל אחריות להתקפות שביצעה הזרוע הצבאית שלה, "חזית השחרור הלאומית".
לאורך המשפט הצהיר רוססבגינה כי הוא חף מפשע אך אינו מצפה שהצדק ייעשה איתו. הוא כינה את המשפט "תרמית", ואחרי הקראת גזר הדין אתמול מסרה משפחתו: "מהיום שבו הוא נחטף ידענו שהכרעת הדין תהיה 'אשם' – בכל הסעיפים השקריים או בחלקם. אנחנו שמחים שההצגה הזו של בית המשפט מסתיימת". דוברת ממשלת רואנדה, יולנדה מקולו, צייצה מצדה כי הראיות נגד רוססבגינה היו בלתי ניתנות לערעור וכי "הרואנדים ירגישו בטוחים יותר כעת משהצדק נעשה".
ארגון זכויות האדם אמנסטי אינטרנשיונל מתח ביקורת על המשפט, והדגיש כי רוססבגינה לא קיבל בראשית את הדרך את הזכות לעורך דין משלו. הארגון מסר גם כי ייתכן שדברי הנשיא קגאמה, שלפיהם "רוססבגינה עשה משהו איום ונורא, ביצע פשע", השפיעו על זכותו של רוססבגינה להיחשב חף מפשע כל עוד לא הוכחה אשמתו. דוברת מחלקת המדינה של ארה"ב נד פרייס הביע גם הוא ספק בהגינות המשפט, ושרת החוץ של בלגיה סופי וילמס אמרה כי למרות פניות חוזרות ונשנות של ארצה – אין אלא לקבוע שרוססבגינה לא זכה למשפט הוגן. היא אמרה כי בריסל ממשיכה לעמוד בקשר ישיר איתו.
יצוין כי במרוצת השנים האשימו חלק מניצולי רצח העם את רוססבגינה בניצול הסבל שלהם לצורך יצירת תדמית של גיבור לעצמו. "בסרט הוא הפך את מעשיו לדרמטיים יותר מכפי שהיו, והוא זכה לפרסים שלא היה ראוי להם", אמר נפטל אהישקייה, מנכ"ל ארגון "איבוקה" הפועל למען ניצולי הטבח. משפחתו של רוססבגינה טענה מנגד כי אמירות כאלה הן חלק מקמפיין הכפשה המתנהל נגדו.