ב-4:30 לפנות בוקר זה קרה. ההרעשה הרוסית המסיבית, שזה שבועות כה חששו מפניה באוקראינה ובעולם, יצאה לדרך. המטרות העיקריות: שדה התעופה הבינלאומי של קייב ובסיס צבאי מדרום-מערב לה. שעה לאחר מכן נחתו עוד חמישה טילי שיוט רוסיים על שדה תעופה צבאי מצפון לקייב, וב-10:30 עוד כמה טילי שיוט על שדה תעופה צבאי ואזרחי בהוסטמל, שמצפון-מערב לקייב. כעבור זמן קצר הכריז הקרמלין על מה שאזרחי אוקראינה ברחבי המדינה כבר הרגישו על בשרם: רוסיה פלשה למדינה במבצע צבאי רחב היקף, מהגדולים והמסוכנים שנראו ביבשת אירופה מאז סיום מלחמת העולם השנייה.
בשעות הבוקר נשמעה האזעקה במרכז קייב. הרחובות שעד אז – למרות הפיצוצים ברקע – היו מלאים מכוניות ואדם התרוקנו במהירות. האנשים היחידים שנותרו ברחובות היו אלה שמיהרו להוציא כסף מהכספומטים או לקנות מים ומזון, ולא מעט – בני כל הגילים – הצטופפו ליד אוהל גיוס ההגנה האזורית, כדי להתגייס להגנת קייב.
הפלישה לאוקראינה - כתבות נוספות
באותן שעות שבהן נחתו טילי שיוט סביב קייב, 16 במספר, הופגזו והופצצו מהקרקע ומהאוויר עוד כחמש ערים אוקראיניות, לרבות חרקוב הקרובה לגבול הרוסי, שבה חיים כמיליון וחצי תושבים, רובם דוברי רוסית. את המתקנים הצבאיים הסמוכים לגבול הפגיזו הרוסים בתותחים וברקטות גראד. את המתקנים הרחוקים יותר הם הפציצו בטילי קרקע, ואת הבסיסים הצבאיים החשובים - בעיקר שדות תעופה וסוללות נ"מ, מתקני גילוי והתרעה, ושליטה של צבא אוקראינה - הפציצו בטילי שיוט.
האש הרוסית לא התמקדה במקום אחד אלא הופעלה בעת ובעונה אחת נגד שורה של מטרות בכל המדינה, גם בצפון ובדרום. אפילו עיר הנמל אודסה שנמצאת בדרום-מערב הופצצה, אבל נראה שהיעדים העיקריים הם קייב וחרקוב.
המטרה של פוטין אינה לכבוש את המחוזות הבדלניים הפרו-רוסיים דונייצק ולוהנסק, ואפילו חבל דונבאס כולו אינו יעד עיקרי: הוא רוצה את אוקראינה כולה. הוא מדבר על "אוקראינה מפורזת" ואומר שהוא יבצע "דה-נאציפיקציה", שמשמעותה החלפת שלטונו של הנשיא וולודומיר זלנסקי והקמת ממשלה "נאמנה" לרוסיה. עם כל נאמני המשטר הנוכחי, הרוסים מתכוונים לבוא חשבון. פוטין משתמש בביטוי דה-נאציפיקציה שכן הוא רואה בזלנסקי ובאנשיו, שנבחרו בבחירות דמוקרטיות, "נאצים" שיש להילחם בהם כמו במלחמת העולם השנייה.
בשעות הבוקר אתמול המוקדמות החלו גם טורי טנקים, נגמ"שים ותותחים מתנייעים לנוע לתוך אוקראינה בכמה צירים. החדירה הראשית הייתה מול חרקוב, ליד הגבול הרוסי. חרקוב ספגה את מרב האש הארטילרית והרקטות, וחלק מהירי הלא מדויק פגע בבנייני מגורים ובאזרחים - מה שהריץ את תושבי העיר אל תחנות המטרו התת-קרקעיות.
ממשלת זלנסקי יודעת שפוטין רוצה להפיל אותה, כנראה בסיוע אוקראינים תומכי רוסיה שמהם יש מיליונים באוקראינה, לכן הממשלה בקייב לחוצה. הצבא האוקראיני לא נלחם בינתיים בצורה אינטנסיבית: ידועים רק כמה מקרים, כולם באזור חרקוב, שבהם הפילו האוקראינים מטוס קרב רוסי בטיל קרקע-אוויר ולטענתם השמידו כמה טנקים על הכביש הסובב את חרקוב. כמות האבדות בשני הצדדים לא ידועה. ישנם מספרים סותרים, אבל כנראה מדובר בעשרות הרוגים ובמספר לא ידוע של פצועים בצד האוקראיני.
בינתיים זלנסקי קורא לתושבי קייב לא להיכנס לפאניקה, כי הוא חושש שהפאניקה תערער את היציבות ותגרום לזעזוע הפוליטי שפוטין מייחל לו. למרות קריאותיו, ביציאות מקייב השתרכו עד שעות הלילה טורים ארוכים של מכוניות עם תושבים שמנסים לברוח מערבה. ההערכה היא שפוטין לא יתקדם אל מעבר לנהר הדנייפר וכי המלחמה תתנהל על מזרח ומרכז אוקראינה. גם בתחנות הדלק נרשמו תורים באורך של כמה קילומטרים, למרות שאין מחסור בדלק. להתקפה הרוסית קדמה מתקפת סייבר ששיתקה רבים מאתרי האינטרנט של משרדי הממשלה ופגעה באלפי מחשבים אישיים של אוקראינים.
לעת עתה נראה שידו של פוטין על העליונה בשדה הקרב. אבל הוא עלול לגלות שהפלישה הזאת עלתה לו ביוקר, לא רק בגלל הסנקציות שהוטלו עליו, אלא מפני שפוטין המחיש לאירופים שהם אינם יכולים להיות תלויים בגז של רוסיה כפי שהיו עד עכשיו, ושהם צריכים למצוא תחליפים. פוטין גם הוכיח לאירופים בצורה ברורה שהם צריכים את נאט"ו, שנאט"ו חשובה כדי להגן עליהם, ולכן אפשר לצפות שהברית הצפון אטלנטית תרוויח רק מזה ותהפוך לארגון שיש לו שיניים, לא כמו בימים אלה.
פורסם לראשונה: 23:29, 24.02.22