פעילים למען הלגליזציה של מריחואנה חגגו היום (ב') בגרמניה את הפיכתה של ארצם למדינה הגדולה ביותר באיחוד האירופי שמתירה לתושביה להחזיק כמויות קטנות של קנאביס ולצרוך אותן למטרות פנאי והנאה. בשער ברנדנבורג בברלין התכנסו מעשנים רבים בחצות הלילה שבין ראשון לשני, השעה שבה נכנס ההיתר לתוקף, וקיימו מפגן עישון משותף שבו חלקו ג'וינטים. מסיבות עישון דומות נקבעו לעוד שלל ערים ברחבי המדינה, בהן קלן, המבורג ודורטמונד.
גרמניה הפכה למדינה השלישית באיחוד האירופי המתירה צריכה של קנאביס למטרות הנאה, אחרי שמלטה ולוקסמבורג עשו זאת לפניה, בשנים 2021 ו-2023 בהתאמה. הממשלה הגרמנית טוענת כי הלגליזציה תפגע בפעילותם של ארגונים ואנשים פרטיים המקיימים סחר בלתי-חוקי בסמים ותפחית את הסכנה הנשקפת מהם לבריאותם של הגרמנים. נוסף על כך לדבריה היא תאפשר למשטרה להקצות משאבים רבים יותר לטיפול בפשיעה חמורה.
החוק שנכנס לתוקף היום מתיר לכל אדם בגיר בגרמניה להחזיק עד 25 גרם של מריחואנה למטרות פנאי ולגדל בעצמו עד שלושה צמחי קנאביס. השימוש בסם ייאסר במרחק של פחות מ-100 מטרים מכניסה לבתי ספר, לגני ילדים ולגני משחקים. לפי החוק, לאנשים פרטיים יותר לקנות עד 25 גרם ביום אחד ולכל היותר 50 גרם בחודש, ולבני 18 עד 21 תוגבל כמות הקנאביס המותרת לקנייה בחודש ל-30 גרם.
הצעד הבא ברפורמת הלגליזציה יגיע ב-1 ביולי, כשתחל פעילותם של "מועדוני קנאביס" – התאחדויות מורשות שבכל אחת מהן יהיו עד 500 חברים, והן אלה שיספקו להם את הסם. ההרשמה למועדונים תותר לבני 18 ומעלה, וכל אחד מהם ישלם דמי חבר למועדון. עד אז נקראים הגרמנים שלא לספר למשטרה מהיכן השיגו את הסם אם הוא נמצא עליהם בבדיקה שגרתית. מכירת קנאביס בחנויות ייעודיות לא תותר לפי שעה, בעקבות התנגדות מצד האיחוד האירופי.
למרות החגיגות של התומכים במהפכת המריחואנה, כלל לא בטוח שחוק הלגליזציה שנכנס היום לתוקף הוא סוף פסוק מבחינת גרמניה. החוק קודם על-ידי הקואליציה הנוכחית, המורכבת מהמפלגה הסוציאל-דמוקרטית של הקנצלר אולף שולץ, ממפלגת הירוקים וממפלגת "הדמוקרטים החופשיים", אבל נתקל בהתנגדות מצד חלק ממדינות המחוז שמהן מורכבת גרמניה ומצד המפלגה הנוצרית-דמוקרטית שבאופוזיציה. מנהיג הנוצרים הדמוקרטים מהמרכז-ימין, פרידריך מרץ, הבטיח שאם ממפלגתו תנצח בבחירות הכלליות הצפויות להיערך בסתיו של השנה הבאה, היא תבטל את הצעד.
מתנגדי החוק מזהירים מהסכנות הנשקפות ממנו. ארגוני בריאות התריעו בין השאר כי הלגליזציה עלולה להגביר את השימוש בקנאביס בקרב צעירים, וכתוצאה מכך את האיום על בריאותם: מומחים אומרים שבקרב צעירים צריכת קנאביס עלולה לפגוע בהתפתחותה של מערכת העצבים המרכזית ולהגביר את הסיכון לפסיכוזות ולסכיזופרניה. "מנקודת מבטנו, החוק כפי שהוא נוסח הוא אסון", אמרה היום קטיה זיידל, מטפלת במרכז לצעירים המכורים לקנאביס בברלין. הממשלה הבטיחה לגבות את הלגליזציה במסע הסברה נרחב שיגביר את המודעות לסיכונים הנשקפים מהסם, ולהרחיב את תוכניות הסיוע.
הרפורמה עלולה לגרום גם לבעיות בירוקרטיות: במסגרת החקיקה נקבע כי תינתן חנינה למי שהורשעו בעבירות סמים שכעת לא ייחשבו עוד לעבירות, אבל במערכת המשפט חוששים שהתוצאה תהיה הצפה של המערכת באלפי תיקים – עד כ-200 אלף לפי הערכות – שבהם יהיה צריך לטפל בהליכי החנינה.
הרפורמה בגרמניה באה בשעה שבמקביל להקלות שהוכרזו במדינות שונות באירופה ובעולם על צריכת קנאביס, בהולנד, הידועה דווקא בגישה המתירנית שלה כלפי הסם, הוחמרו בשנים האחרונות התקנות. רשויות האכיפה ההולנדיות, שמאפשרות את צריכת הסם ב"קופי שופס" ייעודיים, נעשו עם השנים מוטרדות מ"תיירות הקנאביס" שהתפתחה אל המדינה, ובמיוחד אל אמסטרדם, והחלה להטיל מגבלות הולכות ומתרבות על האופן שבו מותר לצרוך את הסם.