התקשורת הממלכתית באיראן דיווחה הבוקר (יום ה') כי שר החוץ של טהרן חוסיין אמיר עבדוללהיאן שוחח עם שר החוץ של האיחוד האירופי ג'וזפ בורל ואמר לו כי אם האיחוד יגדיר את משמרות המהפכה האיראניים כארגון טרור – הדבר יהיה בבחינת "ירי עצמי ברגל". עבדוללהיאן הוסיף כי "יש להגביר את הכבוד הדדי במקום לנקוט בשפת האיומים והפעולות הלא-ידידותיות" – והזהיר כי צעד שכזה מצד בריסל יוביל לתגובה הדדית של טהרן.
האזהרה האיראנית מגיעה שעות לאחר שאמש אישרו המחוקקים בפרלמנט האירופי ברוב עצום החלטה הקוראת למוסדות הארגון ולמדינות החברות בו להכליל את משמרות המהפכה ברשימה השחורה של ארגוני הטרור – כעונש על הדיכוי שמוביל משטר האייתוללות בניסיון להשתיק את "מחאת החיג'אב" שטלטלה אותו בחודשים האחרונים. ההחלטה אמש בפרלמנט, שמקום מושבו בעיר הצרפתית שטרסבורג, התקבלה ברוב של 598 נציגים מול תשעה בלבד שהתנגדו ו-31 שנמנעו.
מדובר בהחלטה סמלית בלבד, ולפרלמנט של האיחוד האירופי אין סמכות לחייב מהלך שכזה, אבל היא מעידה על התסכול הרב באירופה מהתנהלותה של איראן לאורך החודשים האחרונים, הן בשל דיכוי המחאה שכללה גם הוצאות להורג של מפגינים, והן בשל הסיוע שמעניקה כעת טהרן לרוסיה במלחמתה נגד אוקראינה. ברקע עומד גם המבוי הסתום שאליו נקלעו בקיץ השיחות לחידוש הסכם הגרעין.
בנוסח ההחלטה שהתקבלה נכתב כי המחוקקים האירופים מגנים את "הדיכוי האכזרי" מצד איראן ומשמרות המהפכה, וקובעים כי יש להכליל את הארגון ברשימת ארגוני הטרור גם בשל "הפעילות הטרוריסטית" של הארגון ובשל משלוחי המל"טים האיראניים לרוסיה. ההחלטה התקבלה יומיים לאחר הפגנה ענקית שערכו מול הפרלמנט בשטרסבורג אלפים מבני הקהילה האיראנית הגולה, בדרישה לנקוט נגד המשטר בטהרן צעדים חריפים יותר. נשיאת הפרלמנט האירופי רוברטה מצולה הבטיחה להם אז כי המחוקקים יעמדו לצדם: "נדחוף את הקהילה הבינלאומית להגיב בצורה תקיפה לטרור שמטיל המשטר על העם ברחובות איראן. זו חייבת להיות תגובה חזקה וגלובלית".
משטרת שטרסבורג העריכה כי בהפגנה ביום שני השתתפו בסביבות 12,000 בני אדם, בהם פעילי אופוזיציה איראנים שהתאספו מרחבי אירופה. "אנחנו מתאספים כדי שהנשים והגברים האיראנים יישמעו באירופה – ומבקשים מהפרלמנט האירופי להמשיך לעמוד בצד הנכון של ההיסטוריה", אמר חבר הפרלמנט השבדי עלירזא אחונדי שארגן את עצרת המחאה. "בלי עזרתה של אירופה, בלי הקול שלה, לא תהיה שום מהפכה באיראן".
המחאות באיראן, נזכיר, פרצו בספטמבר האחרון בעקבות מות הצעירה הכורדית מהסא אמיני, שהתמוטטה ואיבדה את הכרתה אחרי שנעצרה על-ידי משטרת המוסר בטהרן בטענה שלא עטתה כהלכה את כיסוי הראש שלה, החיג'אב. בעקבות זאת זכה גל המחאה לכינוי "מהומות החיג'אב". ההפגנות הפכו ממחאה נגד כללי הצניעות המחמירים למחאה נגד המשטר כולו ונגד המנהיג העליון עלי חמינאי, והן נחשבות לאחד האתגרים הגדולים ביותר שניצבו בפני שלטון האייתוללות מאז המהפכה האיסלאמית ב-1979. במסגרת הדיכוי נהרגו מאות מפגינים, ובשבועות האחרונים החלה הרפובליקה האיסלאמית להוציא להורג חלק מהמורשעים שנידונו למוות על מעשיהם במהומות. עד כה הוצאו להורג ארבעה כאלה, כשאחד מהם אף נתלה בפומבי.
בצל הדיכוי הנוקשה הזה פרסמו מדינות המערב שלל גינויים והכריזו על סנקציות חדשות נגד גורמים וחברות באיראן, אבל הצעדים הללו נתפסים כסמליים בעיקרם – ותומכי המהלך של הכרזה על משמרות המהפכה כארגון טרור סבורים כי הוא יהיה כואב הרבה יותר: מלבד תפקידם להבטיח את שרידותו של משטר האייתוללות, למשמרות המהפכה יש גם כוח משמעותי מאוד בכלכלה האיראנית, והכרזה שכזו לא רק תאסור על פעילותם בשטחי האיחוד האירופי אלא תביא להקפאת נכסיהם ותאסור על אזרחים אירופים להעביר להם כספים. גם בריטניה, שהביעה זעם רב על הוצאתו להורג בסוף השבוע האחרון של אחד מאזרחיה באיראן, אותתה כי תכריז על משמרות המהפכה כארגון טרור. ארה"ב כבר הכריזה על המהלך ב-2019, בהוראת הנשיא דאז דונלד טראמפ.
בישראל בירכו כמובן על ההצבעה אמש בפרלמנט האירופי, ושר החוץ אלי כהן מסר בעקבותיה: "איראן היא מדינת טרור המייצאת טרור למזרח התיכון, לאירופה ולעולם כולו. הכנסת משמרות המהפכה, ארגון הטרור הגדול בעולם, לרשימת ארגוני הטרור של האיחוד האירופי, תהווה צעד חשוב במאבק נגד המשטר האיראני".
איתמר אייכנר השתתף בהכנת הכתבה