נשיא רוסיה ולדימיר פוטין טען הערב (יום ה') כי ארצו אינה מתכוונת להשתמש בנשק גרעיני באוקראינה, אך שב והאשים את קייב – בלי שום ראיה – בניסיון לפתח "פצצה מלוכלכת" כדי לתקוף בה את החיילים הרוסים. בנאום ארוך שנשא פוטין במוסקבה השתלח הנשיא הרוסי במערב, טען כי עידן השליטה המערבית בעולם מגיע אל קיצו – והזהיר שהאנושות ניצבת בפני העשור המסוכן ביותר שידעה מאז מלחמת העולם השנייה.
המלחמה באוקראינה – עוד כותרות:
• אוקראינה מעבה כוחות בגבול בלארוס, רוסיה מאיימת להפציץ לוויינים
• "בת המנטור של פוטין" ברחה מרוסיה עם דרכון ישראלי
• פוטין פיקח על תרגיל של הכוחות הגרעיניים, רוסיה: "נערכים למתקפה של האויב"
• כוכבת הכדורסל תישאר בכלא הרוסי: "מקווים שתשוחרר בעסקת שבויים"
• מגיש טלוויזיה רוסי קרא להטביע ולשרוף ילדים אוקראינים: "סליחה, נסחפתי"
פוטין נשא את הדברים בתום חודשים שבהם פיזרו הוא ואנשיו הצהרות על הנשק הגרעיני שברשות רוסיה, ויום אחרי שהוא עצמו פיקח על תרגיל של הכוחות הגרעיניים האסטרטגיים הרוסיים. בשבוע האחרון חוזרים פוטין והקרמלין שוב ושוב על הטענה שאוקראינה מפתחת "פצצה מלוכלכת" – כזו המכילה פסולת גרעינית וחומרים רדיואקטיביים – ובמערב טוענים כי אין שחר לדברים, וחוששים שהם נאמרים כהכנה לשימוש של רוסיה עצמה בנשק לא-קונבנציונלי נגד אוקראינה.
בנאומו בוועידה למדיניות בינלאומית במוסקבה הצהיר הערב פוטין כי הדוקטרינה הצבאית הרוסית מתירה לארצו להשתמש בנשק גרעיני רק לצורכי הגנה, וכי רוסיה "מעולם לא דיברה על שימוש בנשק שכזה" – והמערב הוא שמאיים על היציבות בכך שהוא מזכיר את האפשרות הזו שוב ושוב. לצד זה אמר שכל עוד נשק גרעיני קיים בעולם – יש חשש לשימוש בנשק שכזה, והוסיף עקיצה נגד ארה"ב כשטען כי "לא היה בסיס" לשימוש שלה בפצצות אטום נגד יפן בסוף מלחמת העולם השנייה.
בנאום במוסקבה הזהיר פוטין כי העולם ניצב כעת בפני העשור המסוכן ביותר שידע מאז מלחמת העולם השנייה, וטען כי הסיבה לכך היא שהאליטות המערביות פועלות בקדחתנות כדי למנוע את קריסתה הבלתי-נמנעת של הדומיננטיות העולמית של ארה"ב ובעלות בריתה: "העידן ההיסטורי של דומיננטיות מערבית בלתי-מעורערת ביחסים הבינלאומיים מגיע לקיצו. אנו ניצבים על סף מפנה היסטורי – סביר להניח שאנו עומדים בפני העשור הכי בלתי ניתן לחיזוי, ובה בעת הכי חשוב, שידענו מאז מלחמת העולם השנייה. המערב אינו מסוגל עוד להכתיב את רצונו לשאר האנושות אבל עדיין מנסה לעשות זאת, ורוב המדינות אינן רוצות עוד לסבול את זה". הוא אמר שההתפתחויות האחרונות, בכלל זה באוקראינה, הן "שינויים טקטוניים בסדר העולמי".
בדבריו טען פוטין שהקולוניאליזם עיוור את המערב, והאשים אותו כי הוא גזעני, אינו מסתיר את גזענותו – ומתנשא על שאר עמי העולם. פוטין אמר שבמערכת הבינלאומית עולים מרכזי כוח חדשים, למשל באסיה, ולנוכח המצב הזה, שבו המערב הופך לדבריו למיעוט בעולם, מנסים המנהיגים המערביים למנוע את התפתחותן של תרבויות אחרות: "המערב זנח את כל החוקים ברגע שצצה לו יריבות מאסיה. הוא עדיין מסתכל על אחרים כאנשים סוג ב'". פוטין אמר: "תמיד האמנתי ואני עדיין מאמין בהיגיון, ולכן אני משוכנע שבמוקדם או במאוחר המרכזים החדשים של הסדר העולמי הרב-קוטבי והמערב יצטרכו לפתוח בשיח שוויוני על העתיד שאנחנו חולקים – ויפה שעה אחת קודם".
פוטין טען כי רוסיה אינה מחשיבה עצמה לאויבת של המערב ואינה קוראת תיגר עליו, אלא רק רוצה לשמור על זכותה להתפתח. לדבריו הקרמלין ורוסיה כולה "רצו להיות חברים של המערב ושל נאט"ו", אבל המערב דחה את כל ניסיונותיהם משום שרצה להפוך את רוסיה לפגיעה ולהכניע אותה. הוא הזהיר כי כעת המערב משחק ב"משחק גאופוליטי מסוכן, מדמם ומלוכלך" שזורע כאוס ברחבי העולם.
"מדינה מלאכותית" ורוצחי יהודים
פוטין התייחס באריכות למלחמה באוקראינה, אמר שהיא תוצאה ישירה של ההפיכה שבה הודח ב-2014 בעידוד המערב נשיא אוקראינה הפרו-רוסי ויקטור ינוקוביץ', וטען שלרוסיה לא נותרה ברירה אלא לשלוח את כוחותיה למדינה משום שנאט"ו סירבה לשלול הצטרפות עתידית של אוקראינה לארגון הצבאי, ומשום שהממשלה בקייב לא קיימה לכאורה את הסכמי מינסק להסדרת הסכסוך בינה לבין המורדים הפרו-רוסים בדונבאס.
בצל התבוסות הקשות שסופג צבא פוטין באוקראינה, וההערכות שיותר מ-15,000 חיילים רוסים נהרגו שם ויותר מ-50 אלף נפצעו, הכחיש פוטין שלא העריך נכונה את יכולתם של האוקראינים להשיב מלחמה. הוא אמר כי הוא חושב כל העת על האבדות הרוסיות בשדה הקרב האוקראיני, אך התעקש שוב כי "המבצע הצבאי המיוחד", כפי שהוא מכנה את הפלישה לאוקראינה, מתנהל כמתוכנן.
בנאומו שב פוטין וטען כי הרוסים והאוקראינים הם בני עם אחד, והצהיר שוב כי אוקראינה היא "מדינה מלאכותית" שקיבלה משלטונות ברית המועצות אדמות שהיו שייכות באופן היסטורי לרוסיה. בשלב מסוים בנאום טען פוטין כי רוסיה – אותה מדינה שקרעה מהאוקראינים ארבעה מחוזות ואת חצי האי קרים – היא הגורם היחיד שיכול להבטיח את שלמותה הטריטוריאלית של אוקראינה. הוא טען כי ההחלטה לספח את חבל דונבאס (המורכב ממחוזות לוהנסק ודונייצק) ושני מחוזות נוספים שכבשה רוסיה באוקראינה (חרסון וזפוריז'יה) נעשתה בלית ברירה, וכי אלמלא סיפחה אליה רוסיה את אזור דונבאס תושביו "לא היו שורדים". רוסיה, נזכיר, טענה בפברואר כי היא פולשת לאוקראינה כדי למנוע רצח עם שמנהלת לכאורה הממשלה בקייב נגד הגורמים הפרו-רוסיים בדונבאס – טענה שאותה דחו במערב בתוקף.
בניסיון להצדיק את מעשיו הזכיר פוטין שמשתפי פעולה אוקראינים סייעו לנאצים לרצוח רוסים, יהודים ובלארוסים במלחמת העולם השנייה. הוא התגאה בכך שלמרות הסנקציות הכבדות שהטיל המערב על רוסיה הוא לא הצליח לגרום לקריסת כלכלתה, וסיכם: "אין לי שום דבר להיות מאוכזב ממנו בשנה האחרונה".
בנאומו השתמש פוטין במילים בוטות נגד שתי מנהיגות בכירות בזירה הבינלאומית. את ליז טראס, שעד לפני יומיים כיהנה כראש ממשלת בריטניה, כינה "מטורפת" בשל דברים שאמרה על האפשרות שרוסיה תשתמש בנשק גרעיני. על יו"ר בית הנבחרים האמריקני ננסי פלוסי, שביקורה בטייוואן גרם לסין לצאת לתרגיל צבאי מאיים סביב האי שעליו היא טוענת לבעלות, שאל: "למה הסבתא מארה"ב ביקרה בטייוואן כדי להתגרות בסין?".