דבריו של ראש הממשלה לפיד על הושטת יד לשלום לא חידשו דבר לפלסטינים, שמכירים את עמדתו ויודעים כי סיכוייו לקדם פתרון של שתי מדינות אינם גבוהים, אך החלטתו של לפיד להציף מחדש את חזונו המדיני - מה שעורר במעט את מערכת הבחירות המנומנמת - נותרה כשאלה פתוחה.
ייתכן שבחר יו"ר יש עתיד להמר ולהזכיר את הסוגיה הפלסטינית לראשונה זה שנים כדי להעביר מנדטים ממפלגות אחרות. אולי הוא יודע שסיכוייו להקים את הממשלה אינם גבוהים, ולכן הרשה לעצמו לומר דברים שלא היה אומר קודם לכן, או שבכלל הבין שהבחירות יסתיימו ללא הכרעה - והצגת פתרון שתי המדינות בפורום בינלאומי תמצב אותו כמנהיג גוש המרכז-שמאל ותקרב את יש עתיד אל מספר המנדטים של הליכוד.
מה שבטוח, לפיד חיפש דרך להעיר את הרחוב הערבי כדי להגדיל את שיעור ההצבעה, ובשל כך בחר להזכיר את שאיפתו לאפשר הקמה של מדינה פלסטינית לצד ישראל - ולהדגיש את השתלבותם של ערביי ישראל בחברה ובפוליטיקה.
ראש הממשלה הדגיש שרובם הגדול של הישראלים תומכים בחזון שתי המדינות, בהתבסס על סקרים שונים שנערכו בנושא, אך מיהר לסייג את הרעיון והדגיש את התנאי - מדינה פלסטינית שוחרת שלום, מה שעשוי להיות גם רמיזה למדינה מפורזת.
כשהזכיר את השרים הערבים בממשלתו ואת השותפות בין יהודים לערבים בשגרת היומיום, לפיד אמנם התכוון לעבודה המשותפת עם מנסור עבאס ורע"מ - אך רמז גם לשותפות, כזאת או אחרת, עם אחמד טיבי ואיימן עודה.
לפיד החליט לבדל את עצמו מיו"ר הליכוד בנימין נתניהו שהציג בעבר שרטוטים והשתמש בעזרים גרפיים כדי להעביר את מסריו אל מנהיגי העולם - ובחר להקדיש את הנאום לאוזניים ישראליות בשל תקופת הבחירות ולהעלות דיון ציבורי על נושא מהותי.
גם דבריו על תופעת הפייק ניוז (אותה ייחס גם ל"פוליטיקאים חסרי מעצורים") כוונו גם אל ראש האופוזיציה - מבלי להזכיר את שמו - ונאמרו כעקיצה כלפי מה שהוא מכנה "מכונת הרעל" של הליכוד. במקום פוסטרים וטבלאות, החליט לפיד להזכיר את אביו, סביו ובתו, וניכר היה בנאום שהדבר ריגש אותו.
בסביבתו של לפיד האווירה אחרי הנאום הייתה לא פחות מאופורית, ואנשיו היו מרוצים מאוד מהופעתו הראשונה באו"ם ומהנאום אותו כתב בעצמו. "לפיד זה לפיד", אמרו. "הוא יודע לספר את הסיפור הישראלי".
לפחות כלפי חוץ, בשמאל התמוגגו מנאומו של ראש הממשלה. יו"ר מרצ זהבה גלאון כינתה את הנאום "היסטורי" ואמרה כי "מרצ תעמוד לשמאלו של לפיד כדי להפוך אותו מחזון למציאות". יו"ר העבודה, מרב מיכאלי, הוסיפה כי היה זה "נאום ציוני חשוב ואסטרטגי למדינת ישראל". מנגד, ברשימה המשותפת התגובות היו צוננות יותר.
בחד"ש-תע"ל אמרו כי "נאום לפיד אמנם התחיל בחרחורי מלחמה ותעמולה, אך הסתיים בקריאה לפתרון הסכסוך בשתי מדינות. אם ננהר לקלפיות נהיה בעמדה להכריח אותו לעמוד בדבריו ולפעול להקמת מדינה פלסטינית לצד ישראל". עם זאת, חברת הכנסת עאידה תומא-סלימאן מחד"ש כתבה בטוויטר: "וואלה יאיר, שכנעת אותי. מגיע לך אוסקר".
למברכים הצטרף גם נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן - שכינה את הצהרתו של לפיד "אמיצה", ציטט את דבריו על פתרון שתי המדינות והוסיף: "אני מסכים לחלוטין".
פורסם לראשונה: 22:13, 22.09.22