שר הביטחון ישראל כ"ץ אמר בצהריים (יום שני) בדיון סגור בוועדת החוץ והביטחון כי להבנתו ישראל "קרובה מאי פעם" לעסקת חטופים נוספת, וכי "עדיף לדבר כמה שפחות בנושא".
כשנשאל על-ידי ח"כ גדי איזנקוט מהמחנה הממלכתי האם זו תהיה עסקה כוללת או בשלבים, השיב כ"ץ כי העסקה תהיה בשלבים - ובכך אישר זאת לראשונה. לדבריו, "ציר פילדלפי וטריטוריית נצרים לא יהוו מכשול לביצוע העסקה, יש התגמשות אצל חמאס בעניין הזה. יהיה רוב גורף בקבינט ובממשלה להסכם". במקביל, נדחה יום העדות הרביעי של ראש הממשלה בנימין נתניהו במשפטו הפלילי שתוכנן למחר, אחרי דיון בדלתיים סגורות - בשל עניינים ביטחוניים.
במהלך הישיבה, היו"ר יולי אדלשטיין החליט לקטוע את השיח על עסקת חטופים - מאחר שחברי הוועדה החלו להפנות שאלות לשר הביטחון כ"ץ, והוא שיתף פעולה והשיב להם. זה נמשך עד שח"כ אדלדטיין עצר הכול ואמר להם: "תפסיקו לדבר על הנושא הזה. זה רק גורם נזק".
בעבר, דרישתו של רה"מ נתניהו לשמור על נוכחות צה"ל בציר פילדלפי ובטריטוריית נצרים עיכבה את ההתקדמות לעסקה, לצד הצהרות חוזרות ונשנות על כך שישראל לא תסכים לסיום כולל של המלחמה. חמאס, לדברי הגורמים המעורבים, הבין כי המתווה שהוצע בחודש מאי לא יוביל לשלב ב' של העסקה, וסירב להתחיל בשלב א'. בציר פילדלפי, המטרה של צה"ל הייתה למנוע הברחות, יעד שגורמי ביטחון טוענים שניתן להשיג גם ללא נוכחות בשטח הרצועה. בטריטוריית נצרים, שהולכת ומתרחבת, המטרה הייתה למנוע חזרת מחבלים לצפון הרצועה.
מוקדם יותר היום, בכיר בחמאס אמר לערוץ הסעודי "א-שרק" בעילום שם כי "אנחנו קרובים מתמיד להגיע לעסקת חילופי שבויים ולהפסקת אש, אם ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו לא ישבש את ההסכם". לדבריו, תנועת חמאס וסיעות נוספות גילו "גמישות רבה" בהסכמה להפסקה הדרגתית של המלחמה ולנסיגה על פי לוח זמנים מוסכם. הוא קרא לממשל האמריקני להפעיל לחץ על נתניהו כדי להשלים את המהלך.
הבכיר הדגיש כי הפלגים לא יוותרו על הדרישות המרכזיות: "ההסכם חייב להוביל להפסקת המלחמה לצמיתות, לנסיגה מוחלטת מרצועת עזה, להחזרת העקורים ולסיום עסקת חילופי שבויים מכובדת". לדבריו, מתווכים בינלאומיים פועלים להגברת המגעים כדי להגיע להסכם, אך המליצו להימנע מחשיפת פרטי העסקה בשלב זה כדי "לא לתת לנתניהו תירוצים להתחמק".
במקביל, באל-אחבאר הלבנוני דווח כי המגעים שהתקיימו בימים האחרונים התמקדו בהרחבת העסקה, כך שתכלול את המספר הגדול ביותר של חטופים - וגם של מחבלים פלסטינים - שישתחררו בעסקה. בהתאם, העסקה גם אמור להימשך ימים רבים יותר, אך הדבר עדיין לא הוכרע באופן סופי.
מקורות מצרים מסרו לעיתון כי הלחץ שמפעיל נשיא ארה"ב הנבחר, דונלד טראמפ, כדי להאיץ את השלמת העסקה, הוא המניע העיקרי ל"הסלמת התוקפנות הישראלית ברצועת עזה" - שמטרתה "להשיג ויתורים מהפלגים הפלסטיניים". ויתורים אלה כוללים בין השאר את "חופש התנועה" ברצועת עזה בזמן קיום העסקה, כשככל הנראה מדובר בעיקר על המעבר חזרה לצפון הרצועה דרך טריטוריית נצרים.
סוגיית מעבר רפיח, המקורות המצרים ציינו כי ישראל עדיין מתנגדת לדרישות של קהיר בנוגע לניהול המעבר והפעלתו באמצעות הוועדה שתקים הרשות הפלסטינית בתמיכת חמאס. הגורמים ציינו כי ישראל מעוניינת לשלוט במנגנוני היציאה של הפלסטינים מהרצועה במהלך תקופת ההפוגה.
בינתיים, חבר הלשכה המדינית של חמאס, מוחמד נזאל, אישר הבוקר כי המשא ומתן להפסקת האש בעזה חודש לאחרונה, ותיאר את מאמצי התנועה כ"ניסיון להתגבר על המכשולים ולהביא להפסקת הלחימה ברצועה". עם זאת, הוא הדגיש כי מוקדם להסיק מסקנות סופיות לגבי תוצאות המגעים.
נזאל לעג לאיומי הנשיא הנבחר דונלד טראמפ להפוך את המזרח התיכון ל"גיהינום" אם החטופים לא ישוחררו עד להשבעתו ב-20 בינואר. לדבריו, "האם יש משהו יותר מהגיהינום שעזה עדה לו כבר יותר משנה? ישראל לא הצליחה להחזיר את החטופים שלה מלבד גופות לאחר שהרגו אותם בכוונה". הוא טען כי הן הממשל הנוכחי של ביידן והן הממשל הנכנס של טראמפ ייאלצו להיענות לדרישות העם הפלסטיני ול"התנגדות האמיצה".
אתמול סיירה קבוצת רבנים בכירים מהציונות הדתית, בהם הרבנים אליקים לבנון, יעקב אריאל, איתן איזמן, מיכאל הרשקוביץ, חיים גנץ ויהושע שפירא, בקיבוצי עוטף עזה ובמתחם נובה. במהלך הסיור, שבו שמעו את עדויות תושבי האזור על הזוועות ב-7 באוקטובר, הביעו הרבנים הזדהות עמוקה עם האזרחים ששרדו את הטרור. הרב אליקים לבנון התייחס לתחושת המתח והכאוס: "כולנו עם משפחות החטופים, עם קיבוץ ניר עוז, מייחלים שייבנה במהרה בימינו, וכמובן יש ויכוח על הדרך ועל השיטה איך יחזרו החטופים".