35 ארגוני סטודנטים באוניברסיטת הרווארד היוקרתית בארצות הברית חתמו היום (שני) על הצהרה משותפת שמאשימה את ישראל במתקפת הטרור של חמאס. "משטר האפרטהייד הוא האשם היחיד", כתבו הארגונים, בהם איגוד יהודי פרוגרסיבי ושלוחת ארגון זכויות האדם אמנסטי במוסד החינוכי. "אנחנו תולים במשטר הישראלי את האחריות המלאה לכל האלימות המתרחשת כעת".
הארגונים החתומים, ברובם ארגוני סטודנטים מוסלמים, צפון אפריקאים ומזרח-אסייתים, כתבו בהצהרה כי "האלימות הישראלית התוותה כל היבט של הקיום הפלסטיני במשך 75 שנים. הפלסטינים נאלצו לחיות במצב של מוות, איטי ופיתאומי כאחד". לטענתם, "גם אירועי היום לא התרחשו בחלל ריק. במשך שני העשורים האחרונים, מיליוני פלסטינים בעזה נאלצו לחיות בכלא באוויר הפתוח".
בהצהרה התייחסו הארגונים גם לתקיפות הישראליות ברצועת עזה, וכתבו כי "מעשי הטבח בעזה כבר החלו. לפלסטינים בעזה אין מקלטים למחסה ואין לאן לברוח. בימים הקרובים ייאלצו הפלסטינים לשאת במלוא נטל האלימות של ישראל. הם אף קראו "לקהילת הרווארד לפעול כדי לעצור את ההשמדה המתמשכת של הפלסטינים. הימים הקרובים ידרשו עמדה נחרצת נגד תגמול קולוניאלי".
חברת הכנסת אורית פרקש-הכהן (המחנה הממלכתי), בעצמה בוגרת תואר שני במינהל ציבורי באוניברסיטת הרווארד, פנתה במכתב רשמי לדיקני האוניברסיטה. במכתב דרשה הח"כית שלא להסתפק בגינוי רפה של ההצהרה וכותביה, אלא לנקוט בהליכים נגד הכותבים. לדברי פרקש-הכהן, על הארוורד לא לאפשר הסתה לרצח בחסות חופש הביטוי - כדי להיות בצד הנכון של ההיסטוריה בימים אלו.
הצהרת ארגוני הסטודנטים מצטרפת להתבטאות של פרופסור לורנס טרייב מהפקולטה למשפטים של הרווארד, ששעות ספורות לאחר תחילת מתקפת הפתע של חמאס על ישראל, צייץ ברשת החברתית X (לשעבר טוויטר) כי מדובר בניסיון של ראש הממשלה בנימין נתניהו להסיח את הדעת מפרשיות השחיתות שלו. טרייב חזר בו ונאלץ להתנצל לאחר שספג ביקורת מעמיתיו באקדמיה שמחו על הטענות ה"לא מושכלות".
למרות החריפות החריגה של הצהרת הסטודנטים בהרווארד, גם במוסדות אקדמיים מובילים אחרים ברחבי ארצות הברית נשמעו בימים האחרונים קריאות תמיכה בחמאס. באוניברסיטת ייל שבקונטיקט, אגודת הסטודנטים הפרו-פלסטינית ערכה היום מול בניין העירייה של ניו הייבן עצרת סולידריות "עם ההתנגדות הפלסטינית נגד דיכוי קולוניאלי אלים של מתנחלים".
מטעם אגודת הסטודנטים בייל נמסר כי "אנחנו מתאבלים על האובדן הטרגי של חיי אזרחים, ועל כך אנו מעמידים את המשטר הציוני באחריות". עצרת סולידריות סטודנטיאלית נערכה אתמול גם באוניברסיטת פנסילבניה היוקרתית.
בנוסף, סטודנטים באוניברסיטת העיר ניו יורק (CUNY) לקחו חלק מרכזי בארגון עצרת התמיכה אמש בטיימס סקוור שמשכה מאות בני אדם, ובאוניברסיטת מישיגן מופצים פליירים ברחבי הקמפוס שמאשימים את ישראל בפתיחת מלחמה נגד הפלסטינים אחרי שנים של דיכוי ו"טיהור אתני".
באוניברסיטת קולומביה התארגנו מקהילת הסטודנטים היהודים והישראלים בניו יורק להדליק 900 נרות נשמה לזכר הנרצחים. רבים מהסטודנטים עלו אמש על טיסה לישראל. מאות הנוכחים, סטודנטים מכל העולם, התפללו ושרו "עם ישראל חי" ואת "התקווה". בטקס נכחו מאות אנשים ביניהם נשיאת אוניברסיטת קולומביה מינוש שפיק ודיקני הפקולטות.
ארגוני הסטודנטים באוניברסיטאות בארצות הברית, נציין, זוכים לחופש אקדמי ללא התערבות ההנהלות של המוסדות החינוכיים - שחלקן השמיעו קולות הפוכים. למשל, נשיאת אוניברסיטת ניו יורק (NYU) פרופסור לינדה מילס הפיצה מייל רחב לכלל הסטודנטים עם הצהרה על "מתקפת הטרור הרב-מערכתית והקטלנית על ישראל, שכללה אלימות נרחבת, פציעות ואובדן חיים, וגם לקיחת בני ערובה ישראלים על ידי חמאס".
מילס הזהירה כי "האלימות המשתוללת עכשיו תגביר את רגשותיהם של אלה בקמפוס שלנו המחזיקים בדעות נחרצות על הסכסוך". לדבריה, "גם כאשר אנחנו מתמודדים עם האירועים המחרידים המתרחשים כעת, עלינו לשמור על תקווה לעתיד אחר. כקהילה אוניברסיטאית, אנחנו נשארים מחויבים לדיאלוג ולשיח שלו".
בימים האחרונים, אנשי הרווחה של אוניברסיטת ניו יורק גם פונים לסטודנטים ישראלים ויהודים ומציעים סיוע נפשי. באגודת הסטודנטים היהודים "הלל" בקמפוס בירכו על המהלך, אולם חלק טענו כי מדובר במס שפתיים. לדברי המבקרים, האוניברסיטה "מפללת לדיאלוג בזמן מתקפה חד-צדדית ברוטלית שנועדה להרוג כמה שיותר יהודים חפים מפשע שרק אפשר".