בקזבלנקה ובלונדון, בדוחא ובשאנז אליזה: עשרות אלפי מרוקנים ובני קהילות ערביות, מוסלמיות ואפריקניות אחרות יצאו אמש (שבת) לחגוג את ההעפלה ההיסטורית של נבחרת מרוקו לחצי גמר המונדיאל. הניצחון המרוקני 0:1 על נבחרת פורטוגל של כריסטיאנו רונאלדו ברבע הגמר הוא רגע מכונן עבור ערבים, מוסלמים ואפריקנים רבים, שרואים בו ניפוץ של תקרת זכוכית, והוכחה שגם הם יכולים להצליח בספורט שנשלט במשך כמעט 100 שנה על-ידי נבחרות מאירופה ודרום אמריקה.
מרוקו, נזכיר, הפכה להפתעת הטורניר כבר בשלב הראשון של המונדיאל, אז סיימה במקום הראשון בבית שכלל את הנבחרות החזקות של קרואטיה ובלגיה, וכשהעפילה לרבע הגמר אחרי ניצחון בפנדלים על מעצמת הכדורגל של ספרד; אולם הניצחון על פורטוגל אתמול קבע היסטוריה ממשית, כשהפך אותה לנבחרת הראשונה אי-פעם מאפריקה ומהעולם הערבי שמגיעה לחצי גמר המונדיאל. הדרך שלה לשם הייתה מרשימה במיוחד: בחמשת משחקיה בטורניר היא ספגה רק שער אחד – וגם הוא שער עצמי.
חגיגות ענק החלו אמש ברבאט מיד עם שריקת הסיום, והמונים רקדו שם לצלילי זמבורות, בכו מאושר ונופפו בדגל הלאום. "השחקנים הביאו לנו שמחה וגאווה והוכיחו שהם יכולים להגיע עד לגמר, למה לא?", אמרה סיהאם, צעירה תושבת העיר, "אנחנו כל כך גאים בקבוצה הזו, שזוכה לתמיכה מאפריקה והערבים". יסמין בן-מהרדג', שהגיעה גם היא למרכז העיר, הודתה שהיא חושבת רחוק עוד יותר: "אנחנו יכולים לזכות בגביע!". מואד חיירת בן ה-29, עובד בשירות לקוחות טלפוני, סיפר: "נראה לי שאני חולם. תצבטו אותי. איזו גאווה עצומה. אני מודה לאריות מעומק לבי".
סולימאן מתוניס: "החלום של כולנו הפך לאפשרי"
אבל שאגות שמחה נשמעו אמש לא רק במרוקו עצמה, אלא בכל רחבי העולם הערבי, ואוהדים חמושים בדגל המרוקני ובחזיזים יצאו לחגוג בין השאר בלוב, תוניסיה, סעודיה ואיחוד האמירויות: רבים מהם מאמינים שבהישג הספורטיבי העצום שלה שברה מרוקו מחסום פסיכולוגי לא רק לה עצמה – אלא לערבים כולם.
"מרוקו הביאה כבוד לאפריקנים ולערבים, והפכה את החלום של כולנו לאפשרי", אמר האוהד אמיר סולימאן בתוניס. סאלח א-רייס, אוהד סעודי בן 27, חגג באותה העת עם האוהדים המרוקנים בקטאר: "זו גאווה ערבית. כל מדינות ערב היו כאן באצטדיון ותמכו במרוקו".
חגיגות נרשמו גם ברשות הפלסטינית ובעזה, שם רבים זוכרים לשחקנים המרוקנים את העובדה שלאחר ניצחונותיהם הקודמים בטורניר הניפו את דגל פלסטין: "לראות את הדגל הפלסטיני מונף על-ידי השחקנים של מרוקו גרם לנו להרגיש כאילו אנחנו ניצחנו", אמר עימאד ג'וודאת, תושב עזה. נשיא הרשות הפלסטינית אבו מאזן ותנועות פתח וחמאס פרסמו כולם הודעות ברכה למרוקנים. מסיבות ניצחון נצפו גם ביישובים ערביים בישראל.
אפילו באלג'יריה, מדינה שיש לה יריבות היסטורית עם מרוקו, בין השאר סביב השליטה בטריטוריית סהרה המערבית והיחסים עם ישראל, היו מי שהניחו לרגע בצד את המתיחות הגדולה בין השתיים וחלקו למרוקנים כבוד. "הרואי, סנסציוני. מברוק, מברוק", כתב לעוקביו אתר הכדורגל DZfoot בטוויטר. אלג'יריה הרשמית נמנעה כמובן מהודעת ברכה.
הפעם אפריקה: "אינשאללה אלופי העולם!"
הניצחון של מרוקו הוא כאמור ציון דרך גם עבור יבשת אפריקה: שלוש פעמים הגיעו בעבר נבחרות אפריקניות לרבע גמר המונדיאל – קמרון ב-1990, סנגל ב-2002 וגאנה ב-2010 – אבל שום נבחרת אפריקנית לא צלחה את השלב הזה והגיעה לחצי הגמר עד אמש.
נשיא האיחוד האפריקני מאקי סאל כתב בטוויטר מיד אחרי המשחק: "היסטוריה! נפלא! אריות האטלס עלו לחצי גמר המונדיאל! בראבו, מרוקו!". "אריות האטלס" הוא כינויה של הנבחרת המרוקנית. כוכב נבחרת חוף השנהב לשעבר דידיה דרוגבה כתב: "הם עשו את זה!!! כל הכבוד, מרוקו! תחי אפריקה!". נשיא צ'אד, מחמט אידריס דבי, הכריז: "העלייה של אריות האטלס לחצי הגמר היא עלייה של כל אפריקה! תמיכה מלאה לנציגי אפריקה בדרך לגמר הגדול. אפריקה אלופת העולם, כן, זה אפשרי, אינשאללה!".
בבית קפה באביג'ן שבחוף השנהב העיד אמש ז'ול, אחד החוגגים, שהוא גאה בניצחון המרוקני: "דרך מרוקו אפריקה הראתה שהיא יכולה להתמודד בכדורגל כשווה בין שוות עם יבשות אחרות". ביאונדה בירת קמרון צפרו נהגים במכוניות, ואחד מהם, אגווה ג'פרסון בן ה-28, קרא מהחלון בשמה של מרוקו: "איזה אושר! אפריקה זורחת! קדימה אפריקה!".
מראות מרהיבים הגיעו גם משלל ערים ברחבי אירופה שבהן יש ריכוזים גדולים של קהילות ערביות ומוסלמיות. באדג'וור רואוד שבלונדון נרשמו אמש פקקי תנועה גדולים, נהגים צפרו ודגלי מרוקו הונפו ברחובות, ובפריז מילאו אוהדים מרוקנים את השאנז אליזה, חגגו בשירה רמה והיו אף מי שטיפסו על עמודי תאורה והניפו את הדגל האדום של הממלכה. על העובדה שהחוגגים רואים בניצחון הישג לא רק של מרוקו עצמה, אלא של הערבים והמוסלמים בכלל, מעידים הדגלים השונים שהונפו בחגיגות הללו, בהם דגלי תוניסיה, אלג'יריה וטורקיה והדגל הפלסטיני.
חגיגות היו אמש גם בבריסל בירת בלגיה ובכמה ערים בהולנד, בהן רוטרדם ואמסטרדם. בשתיהן נפרסו מבעוד מועד כוחות גדולים של משטרה כדי למנוע מהומות כמו אלה שנרשמו בהן אחרי הניצחון של מרוקו על בלגיה בשלב הבתים.
למברכים את אפריקה על ההישג של מרוקו הצטרפו אמש גם מוזיקאים. הזמרת הקולומביאנית שקירה, בעלת שורשים לבנוניים, צייצה בטוויטר שורה אחת: "This time for Africa!" – שם השיר שלה שליווה את המונדיאל שאירחה דרום אפריקה ב-2010, המונדיאל הראשון שנערך ביבשת אפריקה.
פורסם לראשונה: 23:23, 10.12.22