המפלגה השמרנית בבריטניה בחרה בסוף השבוע בקמי ביידנוק, אשת ימין אנטי-woke, ליושבת הראש החדשה שלה, והיא תהיה האדם השחור הראשון אי פעם שיעמוד בראש אחת המפלגות הגדולות בממלכה. היא מחליפה בתפקיד את ראש הממשלה לשעבר רישי סונאק, שהוביל ביולי האחרון את השמרנים לתבוסה היסטורית בבחירות ולאובדן השלטון אחרי 14 שנה.
8 צפייה בגלריה
בריטניה קמי ביידנוק נבחרה ל יושבת ראש המפלגה השמרנית שמרנים
בריטניה קמי ביידנוק נבחרה ל יושבת ראש המפלגה השמרנית שמרנים
ביידנוק אחרי ההכרזה על ניצחונה, אתמול. רוב קודמיה האחרונים הודחו במרידות
(צילום: AP Photo/Alberto Pezzali)
8 צפייה בגלריה
בריטניה קמי ביידנוק נבחרה ל יושבת ראש המפלגה השמרנית שמרנים עם יריבה במרוץ רוברט ג'רניק
בריטניה קמי ביידנוק נבחרה ל יושבת ראש המפלגה השמרנית שמרנים עם יריבה במרוץ רוברט ג'רניק
עם רוברט ג'נריק, שעליו גברה. השיגה 57%
(צילום: REUTERS/Mina Kim)
בפני ביידנוק בת ה-44 ניצבת כעת המשימה הלא פשוטה לאחד את המחנה השמרני המפולג, אחרי שנים של שערוריות ומבוכות, החל מהכישלונות החוזרים ונשנים להשלים את הברקזיט (פרישתה של בריטניה מהאיחוד האירופי), דרך פרשת "מסיבות הקורונה" של בוריס ג'ונסון ועד לכהונה הקצרצרה והמביכה של ליז טראס כראש הממשלה, שהסתיימה בתוך פחות מחודשיים בעקבות תוכניתה הכלכלית שהובילה לטלטלה קשה בשווקים. למעשה, ביידנוק תהיה האדם החמישי שעומד בראש המפלגה השמרנית מאז אמצע 2016, אחרי שרוב קודמיה הודחו במרידות פנימיות.
ביידנוק ניצחה בפריימריז שנמשכו שלושה חודשים ושבהם התמודדו שישה מועמדים. בשלב האחרון, שבו נותרו שניים ושתוצאותיו הוכרזו אתמול, גברה על שר ההגירה לשעבר רוברט ג'נריק, עם 57% מהקולות. היא אמרה כי היא חשה "כבוד אדיר" לקבל את התפקיד, אך הודתה שהמשימה הניצבת בפניה קשה: "עלינו להיות כנים ולהודות שעשינו טעויות ואפשרנו לסטנדרטים להתרופף. הגיע הזמן לגשת לטפל בעניינים, הגיע הזמן להתחדש".
ראש ממשלת בריטניה, מנהיג הלייבור קיר סטרמר, בירך את ביידנוק על היבחרה, ובחשבונו ברשת X כתב כי בחירתה של מנהיגה שחורה ליו"ר מפלגה בפרלמנט היא "רגע של גאווה לארצנו". יצוין כי ביידנוק היא האישה הרביעית בראשות המפלגה השמרנית אחרי מרגרט תאצ'ר, תרזה מיי וליז טראס, שכולן גם זכו לכהן כראש ממשלה, ודווקא מפלגת הלייבור מהמרכז-שמאל הונהגה תמיד רק על-ידי גברים לבנים. ראש הממשלה לשעבר סונאק מסר מצדו כי ביידנוק תהיה "מנהיגה נהדרת", וראש הממשלה לשעבר ג'ונסון הוסיף שהיא "מביאה את הניצוץ והמרץ הדרושים כל כך למפלגתנו".
8 צפייה בגלריה
קיר סטרמר ראש ממשלת בריטניה
קיר סטרמר ראש ממשלת בריטניה
ראש ההמשלה סטרמר. ביידנוק: "הלייבור תמיד תיכנע לאספסוף"
(צילום: REUTERS/Toby Melville)
8 צפייה בגלריה
לונדון פרו פלסטינים הפגנות בעד עזה נגד ישראל
לונדון פרו פלסטינים הפגנות בעד עזה נגד ישראל
המפגינים הפרו-פלסטינים ברחובות לונדון. ביידנוק: "מוצאת בישראל בהירות מוסרית"
(צילום: Thilo Schmuelgen, רויטרס )
בעקבות היבחרה תהפוך כעת ביידנוק למנהיגה הרשמית של האופוזיציה ותתעמת עם מנהיג הלייבור סטרמר מדי יום רביעי בבית הנבחרים, במסגרת הנוהל הקבוע של הפניית שאלות לראש הממשלה. עם זאת היא תעמוד בראש סיעה שמרנית קטנה בהרבה מברוב שנות קיומה של המפלגה, בעקבות הבחירות הקטסטרופליות שזו חוותה ביולי: בבחירות הללו התרסקו השמרנים מ-365 המושבים שהשיגו בפרלמנט (שבו 650 מושבים בסך הכול) ב-2019 ל-121 מושבים כעת, התוצאה הגרועה ביותר שלהם בבחירות מאז שנת 1832.
ביידנוק תצטרך לגבש אסטרטגיה שתוביל להשבת האמון של הציבור במפלגה השמרנית, ובמקביל לעצור את הנהירה של רבים מתומכי הימין למפלגת הרפורמה הבריטית, מפלגתו האנטי-ממסדית של נייג'ל פרג' שרבים רואים בו איש ימין קיצוני. בהינתן העובדה שנבחרה על בסיס מצע ימני למדי עשויה ביידנוק להיתקל בקשיים גם מול חלק מאנשי מפלגתה, שרבים מהם מדגישים את היותם אנשי מרכז.

קמי והסגנון הישיר: "אני לא פרח קיר"

ביידנוק נולדה בלונדון להורים מניגריה אך העבירה את רוב שנות ילדותה בעיר הניגרית לאגוס. היא מהנדסת תוכנה לשעבר שעבדה גם במגזר הבנקאי, ולפוליטיקה נכנסה לפני כעשור. לתפקיד הראשון בה נבחרה ב-2015, כשזכתה במושב באספה של לונדון, ושנתיים אחר כך נבחרה לפרלמנט. בשנים הבאות זכתה לתמיכה ממייקל גוב, אחד הפוליטיקאים המשפיעים במפלגה השמרנית, והחזיקה בכמה תפקידי שרה בממשלות השמרניות. כעת היא משלימה את הטיפוס תוך שנים אחדות מאלמוניות מוחלטת לתפקיד המנהיגה של המפלגה השנייה בגודלה בבריטניה.
8 צפייה בגלריה
בריטניה קמי ביידנוק נבחרה ל יושבת ראש המפלגה השמרנית שמרנים עם בעלה האמיש ביידנוק
בריטניה קמי ביידנוק נבחרה ל יושבת ראש המפלגה השמרנית שמרנים עם בעלה האמיש ביידנוק
"איך ארגיש להיות המנהיגה השחורה הראשונה? צבע עור לא צריך לשנות יותר מצבע השיער והעיניים". ביידנוק אתמול
(צילום: REUTERS/Mina Kim)
לאורך הקריירה הפוליטית שלה הציגה ביידנוק עמדות ימניות למדי, מתחה ביקורת על הרב-תרבותיות שיש המנסים להשריש בבריטניה, וקראה לצמצם את ההגירה אליה. במהלך הפריימריז קראה לחזור לערכים השמרניים והאשימה שהמפלגה השמרנית נעשתה בשנים האחרונות יותר ויותר ליברלית בעניינים חברתיים כמו זהות מגדרית. היא מציגה עצמה כמגינת עקרונות כמו חופש הביטוי, כלכלת חופשית ושווקים חופשיים.
ככלל, ביידנוק מצהירה על עצמה כאויבת של ה-wokes, הכינוי הלעגני שאנשי ימין מדביקים לאנשי שמאל קיצוני פרוגרסיביים, החותרים לתקינות פוליטית מופרזת ובעיניהם חסרת היגיון. בין השאר היא מתנגדת לקידום הרעיון של תאי שירותים ניטרליים מבחינה מגדרית, וכן לפוליטיקת הזהויות בכללה. לפי הספר הביוגרפי Blue Ambition שחיבר עליה מייקל אשרופט היא נעשתה "ימנית רדיקלית" בימיה באוניברסיטה, והוא מתאר אותה בו כמי שראתה את הסטודנטים הפעילים שם כילדים מפונקים ופריבילגים. ביידנוק עצמה מעדיפה שלא יתמקדו בהשתייכותה הגזעית, וכשנשאלה השנה כיצד תרגיש אם תהפוך לאישה השחורה הראשונה בראש מפלגה בריטית השיבה: "אני אדם שרוצה שצבע העור לא יהיה עוד משמעותי יותר מצבע השיער או העיניים שלנו".
ביידנוק מתארת את עצמה כאדם מרדני וישיר למדי, ואופייה זה עורר לא פעם סערות סביבה. בימיה כשרה, בין השאר שרת המסחר, היא הרבתה להתעמת עם התקשורת, עם סלבריטאים ואפילו עם אנשיה שלה, אבל לצד הביקורת עליה גישתה הישירה הביאה לה תומכים רבים.
8 צפייה בגלריה
בריטניה קמי ביידנוק נבחרה ל יושבת ראש המפלגה השמרנית שמרנים
בריטניה קמי ביידנוק נבחרה ל יושבת ראש המפלגה השמרנית שמרנים
"10% גרועים כל כך שהם צריכים ללכת לכלא". גם בפריימריז, הבוטות עוררה בעיות
(צילום: REUTERS/Mina Kim)
במהלך הפריימריז ספגה ביידנוק ביקורת חריפה על כך שאמרה כי גובהם של דמי חופשת הלידה הנכפים על מעסיקים קטנים הוא "מוגזם", ועל שאמרה בבדיחות הדעת כי עד 10% מעובדי המגזר הציבורי בבריטניה גרועים כל כך ש"הם צריכים להיות בכלא". באשר להגירה אמרה כי "לא כל התרבויות שוות ערך" כשמחליטים למי יש לאפשר לחיות בבריטניה ולמי לא. את הביקורת על הסגנון הבוטה-לעתים שלה דחתה לאחרונה בריאיון ל"סקיי ניוז": "אני לא פרח קיר. לעתים קרובות אנשים לוקחים את החוזקות שלך ומציגים אותן כחולשה".
החודשים הראשונים לכהונת ממשלת הלייבור לא היו פשוטים למפלגת המרכז-שמאל, המתמודדת עם כותרות שליליות, מצב כלכלי לא מעודד וצניחה בשיעורי התמיכה הציבורית, ולכן יש במחנה השמרני מי שמגלים אופטימיות הולכת וגוברת בנוגע לאפשרות שמפלגתם תחזיר לעצמה את השלטון בבחירות הבאות, שייערכו במועד כלשהו עד 2029.
אנשי מרכז במפלגה חוששים לעומת זאת שביידנוק תרחיק לא רק מצביעים מתונים מהמפלגה, אלא גם בוחרים שעברו בבחירות האחרונות להצביע למפלגה הליברל-דמוקרטית. "המשימה שניצבת בפנינו קשה אבל פשוטה", אמרה אתמול ביידנוק לחברי המפלגה. "האחריות הראשונה שלנו כאופוזיציה נאמנה של הוד מעלתו היא לגרום לממשלת הלייבור לתת דין וחשבון. משימתנו השנייה, והחשובה לא פחות, היא להיערך בשנים הקרובות לחזרה לשלטון".

על עזה וחמאס: "הלייבור נכנעת לאספסוף, יש שרידי קורביניזם"

ביידנוק, כמו רבים במפלגה השמרנית, נחשבת לתומכת ישראל מובהקת, ובמהלך מלחמת "חרבות ברזל" הגנה עליה מפני ביקורת בבריטניה. בריאיון שהעניקה בספטמבר ל"סקיי ניוז" אמרה בין השאר: "ישראל מפגינה בהירות מוסרית במלחמה שלה נגד אויביה".
8 צפייה בגלריה
קורבין מגיע למרכז ספירת הקולון בצפון לונדון
קורבין מגיע למרכז ספירת הקולון בצפון לונדון
יו"ר הלייבור לשעבר קורבין. "זו לייבור ישנה"
(צילום: AFP)
8 צפייה בגלריה
בריטניה קמי ביידנוק נבחרה ל יושבת ראש המפלגה השמרנית שמרנים
בריטניה קמי ביידנוק נבחרה ל יושבת ראש המפלגה השמרנית שמרנים
"ישראל מיוחדת, ולכן תמיד תמכתי בה". ביידנוק
(צילום: REUTERS/Mina Kim)
בחודש שעבר, בכינוס של תא ידידי ישראל במפלגה השמרנית, תקפה ביידנוק את מדיניותה של ממשלת הלייבור במהלך המלחמה, ועל רקע ההפגנות הפרו-פלסטיניות ברחובות לונדון וערים אחרות אמרה שהלייבור "תמיד תיכנע לאספסוף". היא הוסיפה: "אתם מביטים בהחלטות שהם קיבלו לא רק בנוגע לרישיונות נשק, אלא גם בנוגע לאונר"א ולבית הדין הבינלאומי בהאג. זו ממשלת לייבור אידאולוגית מאוד, לא ממשלת הלייבור של טוני בלייר. זו 'לייבור ישנה' עם שרידים של קורביניזם שרעים מאוד למדינה הזו". בדבריה התכוונה ליו"ר הלייבור לשעבר ג'רמי קורבין, איש שמאל קיצוני שידוע כיריב מר של ישראל וכינה בעבר את אנשי חמאס וחיזבאללה "ידידיי". ב-2019 הוביל את הלייבור לתבוסה מוחצת בבחירות הכלליות.
לפי העיתון "ג'ואיש כרוניקל", באותו כינוס בחודש שעבר אמרה ביידנוק כי מתקפת הטרור של חמאס ב-7 באוקטובר הייתה "כתם על העולם", והדגישה: "לא רק ישראל נלחמת. זה העולם שנלחם. זו מלחמה של הטוב נגד הרוע. זה לא רק פוליטיקה. אני מוצאת בישראל בהירות מוסרית שחסרה בחלקים רבים כל כך של העולם. אני רואה אומץ מוסרי שרבים מאתנו צריכים לחקות. אני מביטה בהישגים של יהודים מבריקים רבים כל כך במדינות רבות כל כך ברחבי העולם, והם השראה לאנשים באזורים אחרים. לא משנה כמה התקשורת ופרשנים באגפים מסוימים רוצים לחלוק על זה. אני חושבת שישראל מיוחדת, ולכן תמיד תמכתי בה, לפחות 20 שנה, ממש משנות ה-20 לחיי".