לקראת דרמה ברמאללה? יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן עומד בפני מלכוד - וייאלץ להכריע היום (חמישי) האם לחתום על צו נשיאותי שיוציא לדרך את הוועדה לניהול עזה - או בשמה - "הוועדה לתמיכה קהילתית ברצועת עזה". למעשה, מדובר בוועדה שעשויה לקחת את המושכות ביום שאחרי המלחמה ולמעשה לנהל ולפקח על הנעשה ברצועה.
אבו מאזן, מצידו, רצה להימנע מחתימה על הצו - אך הדילמה שלו היא כפולה. אותה ועדה תפעל תחת סמכות הממשלה של הרשות הפלסטינית בראשות מוחמד מוסטפא, שמחזיק גם באזרחות אמריקנית - ובכך יאבד יו"ר הרשות את אחיזתו בנעשה שם, וגם ייאלץ לוותר על רצונו לשקם את הרצועה בעצמו. מהצד השני, ספק אם יש לו ברירה.
אם יחליט אבו מאזן שלא לחתום על הקמת הוועדה המשמעות תהיה אחת: בידוד בינלאומי. ברקע נשמעים איומים מצד האיחוד האירופי, שמשמשת כבלון החמצן הכלכלי של הרשות, להפסיק את המימון לרמאללה - אם זו לא תאשר את הקמת הוועדה.
"אבו מאזן נמצא בסיטואציה שמזכירה את ימי המצור על יאסר ערפאת", תיאר אחד הבכירים ברשות בשיחה עם ynet. "אבו עמאר (כינויו של ערפאת - ע"ח) בתקופת המצור היה בבידוד. האמריקנים תמכו באבו מאזן, שהיה אז ראש הממשלה הפלסטיני, והזמינו אותו לפסגת עקבה. אבו מאזן מבין שכעת האמריקנים מוותרים עליו למעשה, דרך הוועדה הזו. הוא קיווה לשלוט ברצועת עזה דרך מוסדות הרשות הפלסטינית ולא דרך ועדה חיצונית".
לדברי אותו גורם, הוא היה מעוניין לחזק את שלטונו, למרות גילו - 89. נציין כי הפופולריות של אבו מאזן זינקה בחודשים האחרונים ברצועה, לאחר שהצהיר בביקור בטורקיה כי בכוונתו לבקר בעזה כדי "לראות מקרוב את הסבל", כלשונו. כעת, אם אבו מאזן יחתום על הצו הוא אומנם יזכה לתמיכה מצד ארה"ב ומצרים, אך הוא ידע כי הוא איבד כל סמכות שלטונית לשלוט ברצועה דרך הרשות הפלסטינית באופן מוחלט.
אבו מאזן, יחד עם ראש המודיעין הפלסטיני, מתחילת המלחמה ועד היום מכניס סיוע הומניטרי לעקורים - במיוחד אלו שתומכים בהנהגת פתח ברצועה.
חמאס התייחס היום למגעים שמתנהלים סביב הקמת הוועדה, ובהודעה רשמית שפרסם נכתב: "משלחת הנהגת חמאס סיימה את פגישותיה בקהיר, שם קיימה המשלחת דיאלוג מעמיק עם תנועת הפתח על הקמת ועדה לניהול רצועת עזה בדרך ליישום ההסכמים הכוללים, שסוכמו באופן לאומי כדי להשיג אחדות לאומית ולסיים לחלוטין את הפילוג והשפעותיו המרובות.
"המשלחת הודיעה לתנועה על אישורה להצעה שהגישו המצרים בדבר הקמת ועדת תמיכה בקהילה באמצעות מנגנונים לאומיים מקיפים. המשלחת קיימה גם פגישה עם הנהגת החזית העממית לשחרור פלסטין, שם דנו בהתפתחויות הפוליטיות הכוללות ברצועת עזה ובגדה המערבית. המשלחת קיימה גם פגישות עם מספר אישים פלסטינים לאומיים ומשפטיים שנכחו בקהיר, שם עודכנו על הפגישות שהתקיימו עם תנועת הפתח ועל עמדת התנועה כלפי ההצעה המצרית במסגרת הלאומית".
תפעל כממשלה בעזה: מה תעשה הוועדה?
בשלב הראשון תעסוק אותה ועדה בטיפול רפואי בחולים ובפצועים בעקבות המלחמה, מציאת פתרונות דיור לעקורים הרבים ולדאוג להכנסת מזון וחלוקתו לאזרחים, אחרי שחמאס הצליח להציג משילות סביב אותה חלוקת מזון בחודשי המלחמה.
בשלב השני, כך לפי התוכניות, היא תבנה בתי ספר, תייצר מסגרות חינוכיות ותשקם תשתיות כמו כבישים שהוחרבו.
סמכויות הוועדה נידונו בתחילת השבוע בקהיר, שם נועדו אנשי פתח וחמאס. עם זאת, הוועדה לא תהיה כפופה לשום פלג פלסטיני - ותשמור על עצמאות וכפיפות לארה"ב, מצרים ומדינות אירופיות אחרות שייתנו את המימון. גם איחוד האמירויות צפויה לסייע לאותה ועדה.
עבדאללה עבדאללה, חבר במועצה המייעצת של תנועת הפתח, חשף אתמול את השתתפותן של מדינות ערב עם מצרים בהצעה להקים ולתמוך ב"וועדת התמיכה הקהילתית לרצועת עזה". לדבריו, "סעודיה וירדן תומכות בוועדה זו. ישנם מאמצים פלסטיניים לכלול גם את אלג'יריה בין המדינות התומכות בה".
הוא הסביר שמדינות אלה משתתפות עם מצרים במאמצים להקמת ועדה זו. חבר הוועדה המרכזית של פתח, ג'יבריל רג'וב, הגיב על תוכניות הוועדה וטען כי "לא נדון בזה, אנחנו רוצים שחמאס יברך על הגעת הרשות לעזה".
ל-ynet נודע כי ראש הוועדה יהיה איש הגדה המערבית, בעל ידע כלכלי עם גישה למערב. הוא ינהל אותה יחד עם עוד כ-14 חברים, רובם יגיעו גם הם מהגדה - עם אג'נדה פוליטית שמתנגדת לשלטון של פלגים חמושים כמו חמאס והג'יהאד האיסלאמי.