"בדרך כלל אני לא משתמשת בטלפון בשבת, אבל פתחתי את הטלפון והיו שתי הודעות מהירש ב-8:10. הראשונה 'אני אוהב אותך', והשנייה 'אני מצטער'. הבנתי שמשהו נורא קרה. מאז ניסיתי להתקשר ולא הייתה תשובה. לא שמעתי ממנו מאז". כך סיפרה היום (ג') רייצ'ל, אמו של הרש גולדברג-פולין בן ה-23, שישנו חשש כבד שנחטף לעזה. הרש, כמו עוד כמה וכמה שנעדרים מאז מתקפת הטרור של חמאס, הוא בעל אזרחות אמריקנית, ואמו ובני משפחה נוספים של נעדרים אזרחי ארה"ב התכנסו אחר הצהריים במלון קרלטון בתל אביב וקראו במסיבת עיתונאים לסיוע מוושינגטון במציאת ובהשבת יקיריהם.
הרש, שנולד בקליפורניה והשלים השנה את שירותו בצה"ל, השתתף לפי דיווחים במסיבת הטבע ברעים כשמתקפת הפתע של חמאס יצאה לדרך בשבת בבוקר. "ראינו תמונה שבה הוא נראה במיגונית וראינו שהוא נפצע מירי. טרוריסטים נכנסו למיגונית ירו, ופוצצו רימונים. אנחנו יודעים שהוא נפצע ביד. הטרוריסטים אמרו שכל מי שיכול ללכת יקום. הוא הלך עם חמישה צעירים נוספים, והם עלו על הטנדר של חמאס. הסימן האחרון של הטלפון שלו היה בגבול עזה", סיפרה האם.
ג'ונתן, אביו של הירש, אמר כי לפי עדי ראייה "הבן שלנו הציל חיים כי כשרימונים נזרקו הוא עזר והרגיע אנשים". בני המשפחה ציינו כי צעירה שראתה במו עיניה את המתרחש העידה שהרש השליך ממש את הרימונים של המחבלים אל מחוץ למיגונית וכי פיצוץ כלשהו גרם לקטיעת ידו, מהמרפק ומטה. לדברי עדת הראייה הרש ביצע לעצמו חוסם עורקים עם החולצה, אבל בשל הפציעה הקשה כנראה שלא הבין לחלוטין מה מתרחש סביבו. כאשר המחבלים דרשו מכל מי שיכול לקום לעשות זאת, כך סיפרה אמו, "הוא קם, לא איבד הכרה – הוא היה מאוד רגוע, לא צעק – והלך עם היד החבושה".
במסיבת העיתונאים השתתף גם נהר, בנה הבכור של הנעדרת אדריאן נטע (66) מבארי, עמה נותק הקשר בשבת בסביבות השעה 9:45: "דיברנו עם אמא שלי בטלפון וניסינו להרגיע אותה. אחיי ואחותי היו בשיחה איתה כשהטרוריסטים פרצו לביתה. שמענו צעקה וזה היה הקשר האחרון איתה. לא היה ירי. אמא שלי היא אחות בסורוקה 20 שנה, היא ידעה קצת ערבית ואנחנו מקווים שזה אומר שהיא הרגיעה אותם. אנחנו מקווים שהיא בריאה ושלמה".
נהר ציין כי אמו "הקדישה את חייה לסייע ולעזור לאנשים" והדגיש כי לצד האחריות שמוטלת על ישראל גם ארה"ב נדרשת לסייע למשפחות: "אני רוצה לדבר על האחריות של ממשלת ישראל להחזיר את כל בני הערובה ששבויים על ידי טרוריסטים של חמאס – אבל גם לממשלת ארה"ב וביידן יש אחריות לאזרחי ארה"ב, ואנחנו לא מצפים פחות מביידן ובלינקן. אני מדבר בשמי ובשם משפחתי. ואני מקווה לפיתרון מהיר למצב הנורא הזה. כרגע יש לנו אפס תקשורת עם הממשלה בישראל".
רובי, אבא של איתי חן (19), סיפר: "אני פה עם משפחתי, גדלנו בניו יורק. הבן הצעיר שלי חוגג השבוע בר מצווה. איתי רצה להיות השבוע בבית כדי לחגוג איתו, אז הוא בחר להישאר בשבת בבסיס. אנחנו עדיין מקווים שהחגיגה הזו תקרה בעתיד הקרוב. איתי התגייס לפני שנה. והוא משרת בגבול עזה. בשבת בבוקר שמענו ממנו פעם אחרונה כשהוא אמר שהם במתקפה – ומאז דממה. אנחנו רוצים לחזור להיות משפחה בהקדם האפשרי. אנחנו מבקשים מממשלת ארה"ב לא לשבת במושב באחורי. לארה"ב יש הרבה משאבים והם יכולים לעשות דברים שממשלת ישראל לא יכולה לעשות".
נעדר נוסף בעל אזרחות אמריקנית הוא שגיא דקל חן (35) מקיבוץ ניר עוז, אב לשתי בנות שנשוי לאישה בהריון. "הוא ועוד אדם נעדרים אחרי שניסו להדוף את החמאס שנכנס לקיבוץ", סיפר אביו ג'ונתן. "שגיא גדל בקיבוץ, הוא מנהיג, חבר ואדם אהוב", אמר האב, "הקיבוץ נהרס בברבריות וחברים שלי נהרגו, רבים שבויים או נעדרים". על הדרישה לסיוע מארה"ב הוא אמר: "אני מאמין שארה"ב תמיד צריכה להיות בצד הטוב – וחמאס הוא הרשע. מה שהיינו עדים אליו היה לא אנושי, וחייבים לעצור את זה. אנחנו מחכים לשגיא שיחזור הביתה".
ארה"ב, יצוין, כבר הודיעה שבכוונתה לסייע לישראל בהחזרת השבויים והנעדרים. בהודעה שפרסם אמש מסר הנשיא ג'ו ביידן כי לפחות 11 אמריקנים נרצחו במתקפת הטרור של חמאס. הוא אמנם לא הודיע על חטופים אמריקנים, אבל הדגיש כי ההערכה היא שחלק מאלו שנלקחו בשבי הם בעלי אזרחות אמריקנית. ביידן הבטיח לפעול יחד עם ישראל "בכל היבט" של משבר החטופים ובני הערובה, בכלל זאת באמצעות שיתוף מידע מודיעיני וסיוע במומחים.
ביידן, נזכיר, הבטיח גיבוי אמריקני לישראל במלחמה, ואף קירב לחופיה נושאת מטוסים עם 5,000 חיילים. בעוד עדות לגיבוי האמריקני היום הגיעה לביקור הזדהות עם ישראל משלחת של ארבעה חברי קונגרס אמריקנים, רבפובליקנים ודמוקרטים, בראשות הסנאטורית ג'וני ארנסט. הביקור נערך בחשאיות וחברי המשלחת עזבו את ישראל בתוך כמה שעות, מחשש לביטחונם.
המחוקקים נפגשו בין היתר עם בני משפחה מקיבוץ ניר עוז, במפגש שארגן שר החוץ אלי כהן, ושמעו מהם עדות מצמררת על חטיפתו של חיים פרי בן ה-80. בתו נועם פרי סיפרה: "המחבלים ניסו לפרוץ לבית של ההורים שלי. אבא שלי הדף בידיו את אחד המחבלים, מה שאפשר לאמא שלי לרוץ ולהתחבא בממ"ד במשך שעות ולהינצל. את אבא המחבלים חטפו מהבית". ליאור, בנו של חיים, הוסיף כי אחיו למחצה, אזרח זר ששהה בביקור בארץ, נרצח בטבח.
הסיפור המשפחתי הכואב של משפחת פרי לא הותיר עין יבשה בקרב המחוקקים האמריקנים, אשר הביעו תמיכה בלתי מסויגת בישראל ובזכותה להגן על אזרחיה. אחת מחברות הקונגרס, דבי ווסרמן שולץ, אמרה בדמעות כי היא מביעה סולידריות בהתרגשות עצומה והערכה רבה לאזרחי ישראל על רקע האירועים המזוויעים. היא הגדירה עצמה כ"יהודייה וציונית".
המחוקקים נפגשו הבוקר גם עם יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד, ואמרו לו: "חשוב לנו להיות במדינת ישראל ברגעים האלו. חשוב לנו שתבינו עד כמה עמוקה התמיכה שלנו במדינת ישראל".
שר החוץ כהן מסר: "חמאס הוא ארגון טרור ג'יהאדיסטי רצחני שלא נראה כדוגמתו מאז דאעש. חשוב שכל העולם ידע זאת. אני מודה לידידינו הטובים בארה"ב ובמיוחד לגיבוי הדו-מפלגתי בבית המחוקקים האמריקני ועל תמיכתה של ארה"ב הבלתי מסויגת בזכותה של ישראל להגן על עצמה במלחמה מול אויב אכזר זה. ישראל וארה"ב חולקות קשר ערכי עמוק ואנחנו מודים לסנטורים שהביעו סולידריות ותמיכה בישראל בשעה קשה זו".