האופטימיות שהייתה כמעט חסרת תקדים לעסקה קרובה התחלפה בחשש לגורל החטופים: גם בצל המו"מ האינטנסיבי - הפער המרכזי היה ונותר מספר החטופים שחמאס יהיה מוכן לשחרר. מאז שב-ynet פורסם מוקדם יותר החודש כי הדרישה הישראלית עומדת על כפי שניים ממספר החטופים שארגון הטרור רוצה לשחרר - הדבר לא השתנה.
חמאס מסרב וטוען שישראל דורשת שחרור של חיילים וגברים פצועים, על אף שאינם עונים על הקטגוריה שאמורה הייתה להשתחרר בשלב הראשון של העסקה - שלא ברור אם ומתי תצא לפועל. עם זאת, הם מוכנים לתת גופות חללים במקום - וההערכה בישראל היא שאם תהיה עסקה - גם חלק מהחללים ישוחררו כבר בהתחלה. במקביל, יש ויכוח על שאלת סיום המלחמה, שעדיין במחלוקת.
(צילום: ליאור שרון)

2 צפייה בגלריה
עצרת להשבת השבויים
עצרת להשבת השבויים
100 עדיין בעזה. עצרת למען השבת החטופים, ארכיון
(צילום: רויטרס / Clodagh Kilcoyne)
ביום חמישי, אולי כאיתות לחמאס, ייערך דיון של שרים, בראשות שר הביטחון ישראל כ"ץ ובהיעדרות צפויה של ראש הממשלה בנימין נתניהו - שיעסוק בין היתר גם ביום שאחרי וביצירת חלופה שלטונית לחמאס. הכותרת הרשמית של הדיון היא "סוגיית הסיוע ההומניטרי", אך בישראל מעריכים כי הוא יעסוק בחלופה שלטונית ברצועת עזה ביום שאחרי, אולי כדי לקדם עסקה.
אתמול פורסם ב-ynet וב"ידיעות אחרונות" כי בכירים בצה"ל סיפקו אזהרה לראש הממשלה נתניהו וטענו כי ללא רגל מדינית מסיימת, חמאס לבסוף ישתקם, ימשיך לשלוט בעזה - ונחזור ל-6 באוקטובר.
שעות לאחר מכן גורם מדיני הגיב על אותה אזהרה - שלפיה "ללא חלופה לחמאס לפני עסקת חטופים נחזור ל-6 באוקטובר" - ומסר כי לפי ראש הממשלה בנימין נתניהו, "גם אם ישראל תיכנס לעסקה, היא תחזור ללחימה לאחריה כדי להשלים את מטרות המלחמה שהציבה". בכך למעשה מודה הגורם שהכיוון של ישראל הוא לעסקה חלקית, שלא תכלול את סיום המלחמה ואת נסיגת צה"ל מרצועת עזה, מה שנחשב לתנאי מצד חמאס לעסקה כוללת.
2 צפייה בגלריה
בנימין נתניהו, ישראל כ"ץ, מפקד חיל האוויר והרצי הלוי בבור חיל האוויר במהלך התקיפה בתימן
בנימין נתניהו, ישראל כ"ץ, מפקד חיל האוויר והרצי הלוי בבור חיל האוויר במהלך התקיפה בתימן
יתקיים דיון בראשות כ"ץ, כנראה ללא נתניהו
(צילום: אלעד מלכה, משרד הביטחון)
"ראש הממשלה גורס שאי-אפשר לממש תוכניות ל'יום שאחרי' בעזה - עד שחמאס לא יחוסל על כל יכולותיו", מסר הגורם המדיני. עוד טען הגורם המדיני כי "נושא 'היום שאחרי' בעזה נידון באופן מתמשך ומקודם בפורומים מתאימים, ולא בתדרוכים מגמתיים מצד אלה שכשלו לחלוטין בהערכותיהם. ראש הממשלה לא מוכן לקבל מציאות שבה לחמאס יש נוכחות כלשהי בעזה. ולכן, על מנת להתעסק ב'יום שאחרי' חמאס, צריך קודם כל לדאוג שאין חמאס וכמובן להחזיר את חטופינו, ובכך ישראל מתמקדת".
הגורם אמר גם כי "המדיניות שראש הממשלה מתווה בעזה היא שבכל מקרה לא חמאס ולא הרשות הפלסטינית ישלטו אזרחית בעזה, לרבות בחלוקת הסיוע ההומניטרי. לכן, מערכת הביטחון בוחנת חלופות שונות בהמשך לכך. ניתוק חמאס מחלוקת הסיוע ההומניטרי נועד לשלול מארגון הטרור את השליטה באוכלוסייה העזתית ולהביא לקידום עסקה לשחרור חטופים".