רוסיה הודיעה אחר הצהריים (שלישי) כי החליטה להטיל סנקציות על נשיא ארה"ב ג'ו ביידן. בהודעת משרד החוץ במוסקבה נאמר כי סנקציות יוטלו גם על מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן, שר ההגנה האמריקני לויד אוסטין ובכירים נוספים בממשל בוושינגטון, בהם היועץ לביטחון לאומי ג'ייק סאליבן, ראש ה-CIA וויליאם ברנס וראש המטבות המשולבים, הגנרל מארק מילי. הסנקציות, הסמליות בעיקרן, יאסרו עליהם להיכנס לרוסיה. המהלך, נמסר, נעשה בתגובה ל"מדיניות הרוסו-פובית הקיצונית שבה נוקט הממשל האמריקני הנוכחי".
המלחמה באוקראינה – עוד כותרות:
• העולם מצדיע למפגינה שפרצה לשידור ברוסיה: "גיבורה, את השראה לכולנו"
• כבר 3 מיליון פליטים, הצלב האדום: "הנצורים במריופול נחנקים, המצב קיצוני"
• הרוגים מפגיעות ישירות בקייב; זלנסקי לרוסים: "תיכנעו וניתן לכם לחיות"
• יש תאריך לזום: זלנסקי צפוי לנאום ביום ראשון בפני הח"כים
• מי נגד מי במשבר באוקראינה? מדריך
מדובר באחת התגובות הראשונות של רוסיה עד כה לסנקציות האדירות שהטילו עליה ארה"ב ומדינות המערב בעקבות הפלישה שלה לאוקראינה - סנקציות שכוללות עיצומים גם על הנשיא הרוסי ולדימיר פוטין עצמו ובכירים נוספים במשטרו, ואשר הביאו לבידוד בינלאומי של כלכלת רוסיה, בידוד שלו תרמו גם עשרות חברות ותאגידים בינלאומיים שבחרו באופן עצמאי להחרים אותה. בהודעת משרד החוץ הרוסי צוין כי הסנקציות הללו "מקבילות" לסנקציות האמריקניות שתוארו על ידו כ"חסרות תקדים". עוד נמסר כי הסנקציות הרוסיות יוטלו גם על ראשי מחלקות מסוימות בוושינגטון, ו"גורמים אמריקנים ידועים מאוד".
רשימת האישים שעליהם רוסיה הטילה סנקציות כוללת גם את המועמדת לשעבר לנשיאות ארה"ב הילרי קלינטון, בנו של הנשיא האנטר ביידן (שקושר לפרשת טראמפ-אוקראינה לפני הבחירות ב-2020), דוברת הבית הלבן ג'ן סאקי, סגן היועץ לביטחון לאומי דליפ סינג, מנהלת הסוכנות האמריקנית לפיתוח בינלאומי סמנת'ה פאוור, סגן שרת האוצר של ארה"ב וולי אדיימו ונשיאת הבנק לייבוא-ייצוא, רטה ג'ו לואיס. בהמשך הודיע משרד החוץ הרוסי כי סנקציות יוטלו גם על ראש ממשלת קנדה ג'סטין טרודו ובכירים בממשלתו.
בממשל ביידן טרם הגיבו לסנקציות הרוסיות, אך תגובה מהירה והומוריסטית סיפקה הערב מזכירת המדינה לשעבר קלינטון, שפוטין לפי ההערכות במערב שומר לה טינה גדולה, טינה שהייתה אחת הסיבות לסיוע שרוסיה סיפקה לכאורה ליריבה דונלד טראמפ בבחירות לנשיאות ב-2016. "אני רוצה להודות לאקדמיה הרוסית על הפרס הזה על מפעל חיים", צייצה קלינטון בטוויטר.
במקביל, המערב ממשיך להטיל סנקציות נוספות על רוסיה ואישים בכירים בה, בהם אוליגרכים שעשו את הונם בשל קרבתם לפוטין. הערב הודיע האיחוד האירופי על חבילת סנקציות רביעית נגד רוסיה מאז החלה הפלישה, בהן כאלו על האוליגרך הרוסי-ישראלי רומן אברמוביץ'. על אברמוביץ', בעלי קבוצת הכדורגל האנגלית "צ'לסי", הוטלו כבר סנקציות על ידי בריטניה. גם ארה"ב הודיעה על סנקציות חדשות נגד שורה של גורמים ברוסיה, וכן על רודן בלארוס אלכסנדר לוקשנקו, בעל בריתו של פוטין, שאפשר לו לפלוש לאוקראינה מארצו. סנקציות הוטלו גם על רעייתו של לוקשנקו, הלינה. נכסיהם בארה"ב יוקפאו ואמריקנים לא יורשו לבצע עמם עסקאות כלשהן.
בתוך כך, נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי הצהיר אחר הצהריים כי ארצו חייבת להכיר בכך שלא תצטרף בעתיד לברית נאט"ו. כוונתה של הממשלה הפרו-מערבית בקייב להצטרף לברית הזו, נזכיר, היוותה את אחד הגורמים שעוררו את זעמה של רוסיה. אחד מיעדיו המוצהרים של פוטין בפלישה שלו לאוקראינה הוא הפיכתה למדינה ניטרלית במאבק הגיאו-פוליטי מול המערב. פוטין דורש שחוקתה של אוקראינה, שכוללת את הדרישה להצטרף לברית הצפון-אטלנטית, תשונה.
"שמענו במשך שנים על מדיניות הדלת הפתוחה לכאורה", אמר זלנסקי בשיחה עם נציגים מבריטניה, בהתייחסות למדיניות המוצהרת של הברית הצבאית על כך שכל מדינה רשאית לבקש להצטרף אליה. "אבל כבר שמענו שלא נוכל להצטרף", הוסיף. "זו האמת שאנחנו חייבים להכיר בה, ואני שמח שאנחנו מתחילים להבין את זה וסומכים על עצמנו ועל השותפים שמסייעים לנו".
זלנסקי לנאט"ו: "עניין של זמן עד שייפלו גם אצלכם טילים"
מאז תחילת המלחמה לפני 20 יום, ועוד לפני כן, נשמעו בקייב הצהרות שמעידות על ההכרה בכך שאוקראינה לא תוכל להצטרף לנאט"ו, ורק לאחרונה הצהיר שר החוץ האוקראיני דמיטרו קולבה שהצטרפות לנאט"ו לא צפויה "בעתיד הנראה לעין", אך הצהרתו כעת של זלנסקי מסתמנת כנחרצת וברורה הרבה יותר.
זלנסקי, יצוין, מתח בימים האחרונים ביקורת על מדינות נאט"ו, שמסרבות לדרישות שלו לאכוף איסור טיסה בשמי ארצו – באופן שיאלץ אותן להצטרף באופן אקטיבי למלחמה מול רוסיה – או לחלופין לשלוח לארצו מטוסי קרב. בנאום מוקלט שפרסם בלילה הקודם טען שזה רק "עניין של זמן" עד שטילים ייפלו בשטחן של מדינות נאט"ו, אחרי מתקפת הטילים המאסיבית שלשום של רוסיה נגד בסיס יבוריב במערב אוקראינה, סמוך לגבול פולין שחברה בנאט"ו, במתקפה שבה נהרגו לפחות 35 בני אדם.
בדבריו אחר הצהריים הוסיף זלנסקי כי סעיף 5 של אמנת נאט"ו, זה שקובע כי מתקפה על אחת ממדינות הברית היא מתקפה כל שאר חברותיה, "מעולם לא נראה חלש יותר". זלנסקי הוסיף כי ארצו תידרש כעת למצוא ערבויות ביטחוניות אחרות. "אם אנחנו לא יכולים להיכנס, אנחנו חייבים להיכנס לשיתופי פעולה והתקשרויות שאפשריות עבורנו, כאלו שיעזרו לנו להגן על עצמו, ויש לנו ערבויות נפרדות", אמר.
עוצר ל-35 שעות בקייב, צלם "פוקס ניוז" נהרג
את דבריו אמר זלנסקי כשברקע התחדשו בצהריים השיחות בין נציגי אוקראינה ורוסיה, בתקווה לסלול את הדרך להסכמות כלשהן. השיחות נערכות כמו אתמול בוועידת וידאו. דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב אמר הבוקר כי מוקדם לומר מה הן יניבו. פסקוב, המקורב מאוד לפוטין, אמר כי עצם העובדה שהשיחות נמשכות היא דבר חיובי. בימים האחרונים הביעו גורמים משני הצדדים אופטימיות מסוימת בנוגע לאפשרות להגיע להסכמות כלשהן במשא ומתן.
בינתיים, הלחימה בשטח נמשכת. בנאום מוקלט נוסף שפרסם אחר הצהריים הודיע זלנסקי כי מספר ההרוגים במתקפה שפגעה הבוקר במגדלי מגורים בצפון הבירה קייב עלה מארבעה לחמישה. זלנסקי הוסיף כי עד כה נהרגו במלחמה ברחבי אוקראינה 97 ילדים. בהפגזות על קייב הבוקר נגרם גם נזק לתחנת המטרו לוקייניבסקה, לא הרחק ממרכז העיר, המשמשת כמקלט מפני הפצצות. הרשויות באוקראינה דיווחו עוד כי במהלך הלילה הגבירו הכוחות הרוסיים את התקיפות באירפין, הוסטומל ובוצ'ה, כולם פרברים של הבירה. הבוקר דווח גם כי מספר ההרוגים בהפצצה אתמול של מגדל טלוויזיה ליד העיר ריבנה, ממערב לבירה, עלה מתשעה ל-19 לפחות.
רשת "פוקס ניוז" האמריקנית הודיעה אחר הצהריים כי אחד מצלמיה, פייר זאקרזווסקי בן ה-55, מת היום אחרי שנפצע ביום שני בקרבות באזור קייב. בתקרית ההיא נפצע עיתונאי נוסף של הרשת. זאקרזווסקי היה אחד הצלמים הוותיקים של "פוקס ניוז", ובין היתר תיעד את המתרחש באפגניסטן, בסוריה, בעיראק וגם בעזה, במהלך מבצע "שומר החומות" אשתקד. הוא העיתונאי הזר השני שנהרג בקרבות באוקראינה: מוקדם יותר השבוע נהרג הצלם ואיש הקולנוע ברנט רנו, שנקלע אף הוא לקרבות בפרברי קייב.
על רקע חידוש ההפגזות נגד הבירה קייב, והחשש שהכוחות הרוסיים יטילו עליה מצור, ראש העיר ויטלי קליצ'קו הודיע בצהריים כי עוצר יוטל הערב בבירה ב-20:00, והוא יימשך 35 שעות, עד יום חמישי ב-7:00 בבוקר. במהלך העוצר תותר התנועה רק לאנשים שיהיה להם אישור מיוחד או רק כדי להגיע למקלטים: "הבירה היא הלב של אוקראינה, ונגן עליה", אמר קליצ'קו. "קייב היא כעת הסמל והבסיס הקדמי של החירות והביטחון של אירופה, ולא נוותר עליה".
הלחימה נמשכת גם באזורים אחרים באוקראינה. לקראת הערב עדכנו שירותי החירום במדינה כי שבע גופות נמצאו בהריסות בית ספר שהופצץ ביום ראשון בעיר מיקולאייב, בדרום המדינה. הרשויות שם מסרו כי שלושה פצועים חולצו בחיים מהריסות. זירת מלחמה נוספת שמתפתחת בימים האחרונים היא דניפרו, העיר הרביעית בגודלה במדינה. הבוקר מסר מושל האזור כי רוסיה הפציצה את נמל התעופה האזרחי המרכזי באזור, וגרמה בו הרס כבד. לדבריו הכוחות הרוסיים הרסו מסלול המראה בנמל וגרמו נזק גם לטרמינל: "יידרש זמן רב כדי לשקם, אבל ננצח!", מסר המושל ולנטין רזניצ'נקו.
קנס למפגינה שהתפרצה לשידורי הטלוויזיה הרוסית
בנאום המוקלט שלו אחר הצהריים טען זלנסקי כי רוסיה מנסה "להשמיד" את ארצו, אך לדבריו בכך היא מזיקה גם לעצמה. "אנחנו נלחמים על חיינו, נלחמים נגד טנקים, מסוקים ופגזים שרוסיה משתמשת בהם כדי להשמיד אותנו. אבל רוסיה משמידה גם את עצמה. כל ירי נגד אוקראינה הוא צעד שרוסיה נוקטת בדרך להשמדתה העצמית, לבידודה", אמר זלנסקי.
"כולם עוזבים עכשיו את רוסיה, כל מי שיכול לחשוב", הוסיף בהתייחסות לבריחתם של המוני רוסים מארצם, בצל הבידוד הבינלאומי שלה והדיכוי הנוקשה שמטיל בה משטרו של פוטין. "מהנדסי תוכנה, אנשי עסקים, אמנים. המדינה הרוסית לא חוותה כבר עשרות שנים מכה כזו להון האנושי שלה, מכה שהיא הנחיתה על עצמה. אבל זה לא מדאיג אותנו. זו לא הבעיה שלנו. הבעיה שלנו היא לשמר את עצמנו, את העם שלנו".
במסגרת אותו דיכוי בתוך רוסיה, נזכיר, נעצרו כבר המונים שיצאו להפגין נגד המלחמה של פוטין, ונחקק חוק חדש שמאפשר להטיל 15 שנות מאסר על מי שמפיץ "פייק ניוז" לכאורה על המלחמה באוקראינה, או בכלל מכנה אותה מלחמה, שכן משטרו של פוטין מתעקש לכנותה "מבצע צבאי מיוחד".
על רקע הדיכוי הזה הדהימה אתמול את העולם כולו מרינה אובסייניקובה, עורכת בערוץ הטלוויזיה הרוסי הממלכתי "רוסיה 1", שפרצה לאולפן במהלך השידור החי של מהדורת החדשות המרכזית ומאחורי המגישה הניפה שלט שעליו נכתב: "די למלחמה! אל תאמינו לתעמולה! הם משקרים לכם כאן! רוסים נגד המלחמה". אחר כך הופץ סרטון שצילמה לפני המעשה, ושבו היא מאשימה את פוטין בפשעים המתחוללים באוקראינה ומודה כי היא חשה בושה על שעזרה להפיץ את מסרי התעמולה של הקרמלין.
אובסייניקובה נעצרה מיד לאחר המעשה האמיץ שלה, והערב גזר עליה בית משפט במוסקבה קנס של 30,000 רובל, סכום ששווה ל-280 דולר בלבד (ערך הרובל, נזכיר, צנח בעקבות הסנקציות של המערב על כלכלת רוסיה). עדיין לא ברור אם זהו העונש שבו יסתפקו השלטונות הרוסיים: מוקדם יותר היום דיווחה סוכנות הידיעות הרוסית TASS כי השלטונות שוקלים אם להאשים את אובסייניקובה על סמך אותו חוק "פייק ניוז" חדש.
למרות הדיווח הזה, בדיון הנוכחי ייחסו לה הרשויות עבירה פחותה יותר, של "ארגון אירוע ציבורי לא מאושר". מדובר בעבירה מנהלית שהעונש עליה הוא אותו קנס שנגזר כעת, או 10 ימי מאסר. אובייסניקובה, יצוין, הופיעה בבית המשפט כמה שעות לאחר שעורך דינה טען כי אף שנעצרה הוא לא יודע היכן היא נמצאת. הוא עצמו פרסם בהמשך תמונה שלו לצדה מהדיון.