בכפרים ובעיירות סביב אגם קומו שבאיטליה ממשיכים היום (ד') לאמוד את הנזק שגרמו מפולות הבוץ והשיטפונות שהיכו בהם אתמול – עוד אירוע מזג אוויר חריג בשורה של אירועים שבענף החקלאות האיטלקי אומרים כי נעשו תכופים יותר בשנים האחרונות.
תמונות ההרס והסחף מאיטליה מגיעות כשבזיכרון העולמי עדיין צרובים מראות החורבן מגרמניה, בלגיה וסין שבהן היכו בשבועות האחרונים הצפות כבדות, והדיווחים שלפיהם מאות בני אדם מתו בגלי חום קיצוניים בקנדה ובארה"ב. מדענים קושרים את האירועים האלה להתחממות הגלובלית, שלדבריהם עתידה להפוך את תופעות מזג האוויר הקיצוניות לשכיחות יותר ויותר.
הכבאים באיטליה נדרשו לצאת אתמול ליותר מ-60 משימות חילוץ, אחרי שסערות גרמו הרס סביב האגם הציורי המוקף הרים. בין השאר חילצו אישה זקנה שנלכדה בביתה ואיש עם מוגבלות והמטפל שלו שהגישה אליהם נחסמה בגלל מפולת. לא דווח על הרוגים או פצועים. העיירה שנפגעה קשה מכול היא בריאנו, השוכנת לחופו המערבי של אגם קומו. 50 תושבים נלכדו שם בבתיהם אחרי שמפולת גרמה לדליפת גז. דרומה משם, בצ'רנוביו, פינו כבאים דיירי בניין לפני שיוצף.
"אנחנו באיטליה מתמודדים עם השלכות שינויי האקלים, עם מגמה של התרבות האירועים של מזג אוויר קיצוני", אמר איש הרשויות המקומיות מסימו קולדירטי. להערכתו בעשור האחרון גרמו אירועים כאלה נזק של כ-14 מיליון אירו (16.5 מיליון דולר) לתוצרת חקלאית, למבנים ולתשתיות. האירועים האלה כללו הצפות ומפולות.
הסערות באזור אגם קומו באו יום אחד בלבד אחרי שגושי ברד בגודל כדורי טניס ירדו באזור בולוניה, גרמו נזק לכ-100 מכוניות ושיתקו את התנועה בכביש מהיר סמוך לעיר. בסרטון וידאו מהאירוע נראו מכוניות שכדורי הברד ניפצו את שמשותיהן חונות בצד הדרך, והנהגים ההמומים נראו סוקרים את הנזק.
סופות ברד הן אמנם דבר שכיח באזור עמק הפו באיטליה, אבל המטאורולוג לוקה לומברוזו אמר לעיתון בבולוניה כי עוצמת הסופות האלה השנה ותדירותן הפכו את התופעה ל"לא שגרתית". לדברי קולדירטי, לא רק שסופות הברד התרבו מאוד בשנים האחרונות – גם גודלם של כדורי הברד גדל משמעותית.
סופות ברד יכולות להחריב שדות ופרדסים שלמים של יבולים. לדברי קולדירטי, הירידה של 40% שחלה ביבול האפרסקים והמשמשים והירידה של 50% ביבול הנקטרינות נובעות מ"מזג האוויר המשוגע הזה", כדבריו.
בתוך כך, הרחק מאיטליה, בסין, תועדה השבוע סופת חול אדירה בגובה מאות מטרים מכסה את העיר דונהואנג. החול הגיע ממדבר גובי ביום ראשון בצהריים, ותושבים תיעדו את המראה האפוקליפטי. בעקבות הגעת הסופה נאלצה המשטרה לסגור כבישים ראשיים ולבקש מנהגים להמתין עד שתחלוף. בשיאה של הסופה הצטמצם טווח הראייה עד לפחות משישה מטרים. דונהואנג ידועה במזג האוויר הקשה שפוקד אותה לעתים.