שגריר ישראל במקסיקו, צבי טל, חשף פרטים חדשים על ההפגנה נגד שגרירות ישראל במקסיקו סיטי לפני שלושה שבועות, שבמהלכה הושחת המבנה על ידי קרובי משפחה של 43 סטודנטים מקסיקנים שנעלמו ב-2014, והפנה אצבע מאשימה כלפי הרשויות - ובהן משרד החוץ המקומי - על הפקרת הצוות הישראלי.
המפגינים, שריססו כתובות על השגרירות, דרשו מישראל את הסגרתו של תומס סרון דה לוסיו, לשעבר ראש הסוכנות הפדרלית במקסיקו המקבילה ל-FBI, שמסתתר בישראל כמעט שלוש שנים בעקבות חקירה שמתנהלת נגדו בארצו בחשד לשיבוש ראיות, מעילה בכספי ציבור, חטיפה ועינויים.
המפגינים הסתערו על השגרירות, ריססו בגרפיטי את קירות השגרירות בסיסמאות אנטישמיות ופגעו במצלמות האבטחה. במשרד החוץ בירושלים אמרו אז כי הם רואים בחומרה את התקרית, וכי הם מצפים מממשלת מקסיקו לעמוד בהתחייבויותיה הבינלאומיות. שגריר מקסיקו בישראל אף הוזמן לשיחת נזיפה במשרד החוץ.
שלושה שבועות לאחר התקרית, התראיין השגריר הישראלי לאתר החדשות היהודי Enlacejudio, והציג פרטים חדשים מאותו יום דרמטי בשגרירות. אנשי הנציגות, שידעו על ההפגנה מראש, ביקשו מהשלטונות שירותי הגנה - אך לא נענו. לדבריו, השוטרים שנמצאים סמוך לשגרירות קיבלו הוראה לעזוב אותה - ובשל כך הורה לצוות לפנות את השגרירות.
עוד אמר השגריר כי ההחלטה על פינוי השגרירות בעקבות היעדר האבטחה לא הייתה פשוטה. "כששגריר, כל שגריר, מקבל החלטה לפנות בניין שצריך להיות מוגן על פי החוק הבינלאומי, אמנת וינה במקרה הזה, זו החלטה קשה מאוד. עד היום אני לא משוכנע שכולם מבינים את חומרת העובדה הזו".
השגריר אמר כי הוא ביקש להיפגש עם שר החוץ המקסיקני, מרסלו אברד, אך זה לא נענה לבקשה עד היום. "אלה היו זמנים קשים מאוד", אמר השגריר טל. "אבל אני מציע להעמיק את הקשר בינינו ולהגיב ביחד לאנרכיסטים, ששוללים את זכותה של ישראל להתקיים".
לגבי תביעת ההסגרה של סרון אמר טל כי "אנו מחויבים לבחון את כל החומר שאנו מקבלים. הרשויות במקסיקו יודעות זאת. בסופו של כל התהליך הזה, שופט ישראלי הולך לקבל החלטה לגבי הבקשה".
הוא הגדיר את המפגינים כ"אנרכיסטים אנטי-ישראלים או אנטי-מערביים שבאו במטרה להשחית ולהשאיר את הגרפיטי הנורא הזה", וקרא להעמידם לדין.
טל סיפר כי הצליח להיפגש עם ראש העיר מקסיקו סיטי, קלאודיה שיינבאום, וזו התנצלה בפניו על התקרית. "דיפלומטים ישראלים רגילים למצבים האלה", אמר השגריר. "אנחנו זוכרים את מה שקרה בקהיר או בברלין עם המפגינים הכורדים. אבל לא רק דיפלומטים ישראלים עובדים בשגרירות, ולא כולם רגילים לביטויי זעם מהסוג זה או למשברים ביטחוניים. זו הסיבה שאספתי את כל העובדים המקסיקנים כדי לתמוך בהם, כי חוויה כזו יכולה להיות טראומטית".
טל התייחס בריאיון גם לפשיטה על כת לב טהור במקסיקו ואמר: "מדובר בכת שאינה קשורה לדת, ולכן לא מדובר ברדיפה דתית. להיפך, הם פושעים, והעניין כאן היה יישום החלטות מוסמכות של בית משפט בישראל, באמצעות שיתוף פעולה משפטי בין שתי המדינות. הרשויות במקסיקו תמכו בנו". השגריר הצטער על כך שהרשויות במקסיקו "הצליחו להציל רק אחד מששת הילדים. אני מקווה שבקרוב מאוד נוכל לשלוח אותם למשפחותיהם בישראל".
פורסם לראשונה: 21:38, 13.10.22