שר הביטחון יואב גלנט הכריז היום (רביעי) על הפרויקטים הזוכים בפרס ביטחון ישראל לשנת 2024: מערכת "קלע דוד", נגמ"ש הנמר, פרויקט "מפעל המטרות" ופרויקטים פורצי דרך נוספים. "המלחמה הנוכחית והאתגרים שלפנינו מדגישים את חשיבות שימור יתרונה האיכותי של מדינת ישראל באזור", אמר גלנט, "עלינו להבטיח כי טובי המוחות הישראלים עסוקים מדי יום בפיתוח של טכנולוגיות עשור קדימה. כל אחד מהפרויקטים הזוכים מהווה פריצת דרך בתחומו והוכח הלכה למעשה במהלך המלחמה האחרונה".
כאמור, גלנט החליט, בהמלצת מנכ"ל משרד הביטחון אלוף (מיל') אייל זמיר, כי פרס ביטחון ישראל יוענק השנה לפרויקטים שתרמו באופן מהותי לעליונותה האיכותית והטכנולוגית של מדינת ישראל במלחמת "חרבות ברזל". בראש ועדת הפרס עמד אלוף (מיל') עמיקם נורקין ולצידו אלוף (מיל') יעקב בנג'ו, פרופ' שחל אילני ממכון ויצמן ומזכיר הוועדה אשר וגנר.
לציון 76 שנות עצמאות המדינה וברקע המלחמה, המליצה הוועדה להעניק את הפרס השנה לחמישה פרויקטים בולטים במיוחד, שבאו לידי ביטוי ב"חרבות ברזל". בנוסף, המליצה הוועדה על הענקת פרס מפעל חיים.
הפרס יוענק למנהלת המרכבה והרכב קרבי משוריין (רק"מ), מנהלת מיזם טנק המרכבה (מנת"ק) במשרד הביטחון, למחלקת אמצעי לחימה ולחטיבה הטכנולוגית ליבשה (חט"ל) בזרוע היבשה, לחטיבות גולני וגבעתי ולפורום יצרני המרכבה בהתאחדות התעשיינים, על פיתוח וייצור נגמ"ש הנמר שהותאם לצרכנים המבצעיים הייחודים של צה"ל - ושינה את האופן שבו תמרנו הכוחות במלחמה.
בנימוקים לבחירתו נכתב כי הנגמ"ש אפשר הגעה להישגים מבצעיים משמעותיים, שמר על חייהם של חיילי צה"ל ומפקדיו והשפיע באופן ישיר על הלחימה. הנמר משלב טכנולוגיה מתקדמת ופורצת דרך והוא תוצאה של עבודה ושיתוף פעולה ארוך שנים בפיתוח, ייצור והטמעה של משרד הביטחון, צה"ל והתעשיות הביטחוניות.
הפרס יוענק למנהלת "חומה" במנהל למחקר ולפיתוח אמצעי לחימה ותשתית טכנולוגית (מפא"ת) שבמשרד הביטחון, לחיל האוויר, לחברת רפאל, לחברת אלביט מערכות והתעשייה האווירית, באמצעות חטיבת "אלתא", על פיתוח, ייצור והפעלה של מערכת הנשק "קלע דוד".
בנימוקים לבחירתה נכתב כי המערכת מספקת הגנה ארצית מפני טילים ורקטות לטווח בינוני וטילי שיוט. המערכת מאפשרת יירוט כשכבת הגנה מפני רקטות תלולות מסלול, טילי קרקע-קרקע משפרי דיוק וטילים מדויקים. פיתוח המערכת מתבצע כבר יותר מעשור בהובלת מנהלת "חומה" במפא"ת, בשיתוף עם הסוכנות האמריקנית להגנה מטילים MDA. במהלך המלחמה הופעלה המערכת על ידי לוחמי ההגנה האווירית של חיל האוויר, יירטה עשרות רקטות, הגנה והצילה חיי רבים.
הפרס יוענק לחיל האוויר, לאגף המודיעין ולאגף התקשוב על פרויקט מיכון "מפעל המטרות" של צה"ל. במסגרת הפרויקט פותחו יכולות הצגת מידע משותפות בין זרועות צה"ל ופותחה אלגוריתמיקה ובינה מלאכותית, לטובת תכנון והכנת מטרות לתקיפה. במהלך המלחמה אפשר הפרויקט שיפור משמעותי באפקטיביות התקיפה והסיוע הצמוד של חיל האוויר לכוחות היבשה המתמרנים.
הפרס יוענק גם למוסד, לחברת רפאל ולחיל האוויר על פרויקט המגלם בתוכו חדשנות טכנולוגית ותעוזה מבצעית פורצת דרך ויוצאת דופן, בעל תרומה אסטרטגית משמעותית וייחודית לביטחון המדינה.
פרס יוענק ליחידת המחקר ופיתוח במפא"ת שבמשרד הביטחון, לאגף המודיעין וזרוע האוויר בצה"ל, לשב"כ ולחברת "אלביט מערכות", על פיתוח יכולת פורצת דרך וייחודית מבחינה טכנולוגית, שיצרה תחום חדש במודיעין. השימוש המבצעי במערכת מביא להישגים ערכיים בתרומתם להתמודדות צה"ל עם אתגרי שדה הקרב ולהשגת עליונות מודיעינית, בדגש על המלחמה.
ועדת פרס ביטחון ישראל החליטה גם להעניק פרס מפעל חיים לי', איש המוסד, על פעילותו במהלך שלושה עשורים בארגון הביון. במסגרת עבודתו, י' חתום על פיתוח מערכות טכנולוגיות ייחודיות וחדשניות פורצת דרך, שתרמו באופן משמעותי ליכולת המבצעית של מדינת ישראל.