תת-אלוף שי טייב, שאמון על גיוס החרדים בצה"ל, חשף היום (שלישי) בדיון בוועדה לביקורת המדינה כי החל משנת 2026 יוכל הצבא לקלוט חיילים ללא מגבלה. המדינה הייתה אמורה להגיש כבר אתמול את תשובתה לקראת הדיון בבג"ץ על הדרישה לשלוח צווי גיוס לכלל הצעירים החרדים, במקום לברור מתוכם אלפים בודדים שאינם לומדים בישיבה - אך זו עדיין לא נמסרה וככל הנראה עדיין נמצאת בשלבי אישור אחרונים.
גורמים המעורים בפרטים אמרו ל-ynet כי גורמי המקצוע במשרדי הממשלה רצו להשיב כי "עד שנת 2026 צה"ל יוכל לגייס חרדים ללא הגבלה, עם תשתיות מוכנות עבורן", אך בלשכת שר הביטחון ישראל כ"ץ מתעקשים כי העמדה שתובא תנוסח באופן שצה"ל יוכל לקלוט בלבד ולא "לגייס".
גפני: בלי חוק הגיוס - אין ממשלה. נתניהו יודע

משמעות הניסוח במונחי "קליטה" במקום "גיוס" היא שהמערכת הביטחון לא מוכנה לקחת אחריות על הרחבת מעגלי הגיוס מהחברה החרדית באופן שיביא את הצעירים החרדים לגיוס אלא רק להתחייב למוכנות מבחינת תשתית לקלוט את אלה שיגיעו, אם יגיעו בכמויות גבוהות.
לצד הטענה כי עד 2026 צה"ל יוכל לקלוט חרדים ללא מגבלה, אמר היום תא"ל טייב בדיון בוועדה כי "הגיוס כולל גם התמודדות עם פערים בהגדרת מוסדות חדשים לחרדים, מה שמצריך התאמות נוספות בגיוס". לדבריו, "בשנת הגיוס 2025, אנו צופים עלייה של 20% במספר המתגייסים לכ-5,700 חרדים. בפועל, מי שמפר את החוק עשוי להיתקל בסנקציות רק אם הוא יוצא מהארץ או נעצר על ידי המשטרה. כדי להפוך את הסנקציות ליעילות יותר, יש לקשור אותן להתנהלות היומיומית של הפרט.
"בשנת הגיוס 2024 אנחנו מסוגלים לקלוט 4800 מתגייסים חרדים", הוסיף תא"ל טייב בדיון בכנסת, והדגיש כי "הצורך של צה"ל עומד על 10,000 חיילים. זה מספר דינמי ומשתנה, בעיקר בגלל סוגיות של נפגעים". טייב הוסיף כי את הפער יש להשלים בעזרת חיילים מכל הציבור, ולא רק מהמגזר החרדי, והבהיר: "המספר 4,800 לא ממלא את כל הצרכים. לכן ביקשנו חקיקה של הארכת שירות החובה, כי זה כוח אדם זמין ומהיר".
לדבריו, "קבענו 4,800 תחת הנחה שאנחנו קולטים חרדים בתנאים שמאפשרים להם לשמור על אורח חייהם, גם לפני השירות וגם במהלכו. לכן כשעשינו את הניתוח ואת לימוד החברה החרדית ועניין התנאים של היכולות לשנה מיידית מרגע שפקע החוק, קבענו 4,800".
1 צפייה בגלריה
יש מי שמפנה את האצבע המאשימה לשר כ"ץ. ממסתמן: החוק לא יוערר סערה נוספת
יש מי שמפנה את האצבע המאשימה לשר כ"ץ. ממסתמן: החוק לא יוערר סערה נוספת
יש מי שמפנה את האצבע המאשימה לשר כ"ץ. ממסתמן: החוק לא יוערר סערה נוספת
(צילום: יריב כץ, מוטי קמחי, אלכס קולומויסקי, Menahem Kahana/AFP)
הדיונים על יעדי גיוס החרדים מגיעים על רקע המתיחות בקואליציה סביב חוק הפטור מגיוס. בשבוע שעבר עבר על חודו של קול חוק "הרווחים הכלואים" החשוב לתקציב, בזכות הבטחה של הליכוד לחברי אגודת ישראל, לפיה אם ימנעו בהצבעה - ידאגו לכך שחוק הפטור מגיוס יעלה לדיונים בוועדת החוץ והביטחון.
אלא שמאז לא נראה היה כי יש התקדמות כלשהי בנושא, ובמהלך ישיבת סיעה של אגודת ישראל אתמול תהה ח"כ משה רוט, אחד משני חברי הכנסת שלבסוף נמנעו בהצבעות הקריטיות: "מה עם חוק הגיוס, הבטיחו שזה יגיע ביום רביעי לוועדת חוץ וביטחון". יו"ר מפלגתו, השר יצחק גולדקנופף עקץ: "מי שהבטיחו לו חוק גיוס ביום רביעי שיבדוק מה שהבטיחו לו".
נזכיר כי בימים האחרונים בכירים באגודת ישראל מתחו ביקורת על הליכוד בכך שבלו"ז בוועדת החוץ והביטחון אין כל איזכור לדיוני חוק פטור מגיוס ביום רביעי. בליכוד טענו מנגד: "לא הבטחנו דיון על חוק הגיוס, הבטחנו הנחת טיוטה - וכך ייעשה".
באגודת ישראל לא נותרו חייבים וטענו כי "הליכוד ממשיך לעשות צחוק מהחרדים, הצעת חוק שירות הביטחון (תיקון 26) הונחה על שולחן ועדת חו"ב כבר ב-11.6.24, כל מה שדרוש כעת הוא לקיים דיון בהתאם לתיקונים שגיבשו במשרד הביטחון ולא להיתלות בתירוצי סרק של 'הבאת טיוטה' שכאמור אינה נצרכת ואינה עונה להתחייבות שסוכמה".
אך למרות כל זאת, גם אם הדבר לא יונח - ספק אם הקואליציה תעבור טלטלה. אחת הסיבות לכך היא התנגדות של חלק מהאדמו"רים המהווים את הסמכות הרוחנית ב"אגודת ישראל" למתווה שמוצע. גורמים המעורים בפרטים אמרו כי חקיקה שכוללת יעדי גיוס הולכים וגדלים מדי שנה כלל לא תהיה מקובלת על האדמו"רים, ועל כן הם יעדיפו שלא יחוקק דבר.
דרעי לרב הבכיר: "אף אחד לא ייגע בלומדי התורה"

גם רבנים ספרדים, בהם שניים מחברי מועצת חכמי התורה ש"ס, קראו לאדמו"רי אגודת ישראל לא להסכים למתווה הגיוס המדבר על יעד גיוס שיעלה מדי שנה. "חוק הגיוס המוצע כולל יעדי גיוס מזעזעים ומחרידים של עשרות אחוזים מבני הציבור החרדי, דבר שתצלינה אוזניים משמוע, חוק שמהווה גזירת כלייה על הציבור החרדי", כתבו ראש ישיבת פורת יוסף המיתולוגית, הרב משה צדקה, ורבנים נוספים המזוהים עם ש"ס.
ולא רק באגודת ישראל חוששים מסוגיית הגיוס. יו"ר דגל התורה, ח"כ משה גפני, הצהיר אתמול בשיחה עם הרב מאיר צבי ברגמן, זקן חברי מועצת גדולי התורה של מפלגתו, כי ללא חוק הפטור מגיוס - הממשלה תיפול. "הבעיה עם הגיוס שאנחנו לא מצליחים להעביר חוק, וזה עכשיו הנושא שעל הפרק כל הזמן. הוא (נתניהו. ש"פ) יודע אבל שבלי זה אין לו ממשלה", אמר גפני לרב, שהשיב לו: "לא אכפת להם".
גפני טען כי "אכפת להם מאוד, הם לא מצליחים", הרב הוסיף "זו העבודה שלהם - צריך שילחמו". ח"כ גפני השיב: "זה מה שאנחנו עושים". גם יו"ר ש"ס אריה דרעי הגיע לרב בסוף השבוע האחרון, והצהיר: "אף אחד לא יגע בלומדי התורה", בהקשר של חוק הגיוס. הרב הבכיר השיב: "אני רוצה לדבר משהו בקשר לצבא, צריך לעשות הכול כדי להציל את בני התורה, הרי זו רק רשעות, איפה ישימו את בחורי הישיבות?".
אורי קידר, מנכ"ל ישראל חופשית, התייחס לדחייה בהגשת עמדת המדינה, והפנה אצבע מאשימה לשר הביטחון: "ישראל כ"ץ החליט להתעלם מעמדת הצבא ולהקשיב רק למי שבזכותם הוא מונה- גולדקנופף, דרעי וגפני. שר ביטחון שלא סופר מילואימניקים, סדירים ואת המשפחות שלנו הוא שר ביטחון שאיבד את הזכות לשבת בכסא ששולח אנשים לקרב".
התנועה לאיכות השלטון מסרה כי נדרשת חקירה פלילית נגד השר כ"ץ. "שר הביטחון כ"ץ פועל להסתיר מבג"ץ מידע מהותי ערב הדיון המכריע - מדובר בשיבוש הליכי משפט שעלול להגיע כדי עבירה פלילית. כ"ץ מנסה להעלים מבית המשפט את העובדה שצה"ל מסוגל לקלוט את כל החרדים החייבים בגיוס כבר ב-2026", צוין בהודעת התנועה, ש"דורשת מהיועצת המשפטית לממשלה לפתוח בחקירה מיידית בחשד לשיבוש הליכי משפט והפרת אמונים. מדובר בהתנהלות פלילית חמורה המסכנת את ביטחון המדינה, פוגעת בחיילי המילואים לטובת אינטרסים פוליטיים".
פורום המיליאימניקים הדתיים מסר: "בדיון היום בכנסת הודיע צה"ל כי הוא ערוך ומוכן לגייס את כל הצעירים החרדים בשנתיים הקרובות, והודה שבלי סנקציות אישיות וכלכליות משמעותיות לא יהיה שינוי אמיתי בגיוס חרדים. זהו, נגמרו התירוצים. זה מה שאנחנו דורשים מנציגי הציבור שלנו: סנקציות למשתמטים וגיוס כולל. צה"ל כבר מוכן, צה"ל כבר מבין מה נכון. אנחנו קוראים לנציגים הדתיים בכל מפלגות הקואליציה לאמץ את המסקנות הנדרשות ולייצר מהלך שיבטיח סנקציות אישיות משמעותיות כלפי המשתמטים ולהוריד את הנטל מהמשרתים. תפסיקו לפחד, תתחילו להוביל".
משר הביטחון כ"ץ לא נמסרה תגובה.