הודאה ראשונה של רוסיה ביכולות האוקראיניות? פיצוצים גדולים אירעו הבוקר (יום ג') במתקן צבאי רוסי ליד העיירה דז'נקוי שבצפון חצי האי קרים, שאותו כבשה רוסיה מאוקראינה בשנת 2014, ואחרי שהכריזה כי הם נגרמו משריפה הודתה בצהריים מוסקבה כי הגורם לאירוע הוא "פעולת חבלה". כל זה בא שבוע אחרי הפיצוצים המסתוריים שאירעו בבסיס חיל האוויר סאקי בקרים, פיצוצים שיש חשד כי נגרמו ממעשה חבלה מכוון שביצעה אוקראינה נגד הכוחות הרוסיים.
שעות אחדות אחרי הפיצוצים ליד דז'נקוי היום דווח על אירוע חריג נוסף בחצי האי קרים: ענני עשן המיתמרים מבסיס של חיל האוויר הרוסי בעיירה גברדייסקויה, במרכזו של חצי האי. עדיין אין פרטים על מה שאירע שם. בהמשך דווח על פיצוצים גם בסימופרופול שבדרום קרים, אך גם במקרה זה טרם נמסרו פרטים.
שעה קלה אחרי הופעת הדיווחים על הפיצוצים הבוקר במחסן תחמושת בקרים אישר משרד ההגנה במוסקבה כי האירוע התרחש, אבל הוא מיהר לטעון כי שריפה שפרצה בשנאי במתקן היא שגרמה לפיצוצים, וכי רק שני בני אדם נפצעו, אף אחד מהם לא באורח קשה. בתיעוד שהופץ מהמקום נראה ענן עשן מיתמר לשמיים ונשמעו קולות נפץ חזקים. דווח שכ-2,000 איש פונו מכפר סמוך.
אוקראינה לא נטלה אחריות לפיצוצים היום, אבל אנטון גרשצ'נקו, יועצו הבכיר של הנשיא האוקראיני וולודימיר זלנסקי, מיהר לשתף תיעוד שלהם בטוויטר. יועץ בכיר אחר של זלנסקי, מיכאילו פודוליאק, הזהיר זמן קצר אחרי הפיצוצים בדז'נקוי כי לחייהם של "הפולשים והגנבים" בקרים נשקפת סכנה גדולה: "הבוקר בדז'נקוי החל בפיצוצים", כתב פודוליאק בציוץ שהוגדר בתקשורת המערבית "מסתורי". "תזכורת: במדינה נורמלית קרים היא מקום של ים שחור, הרים, בידור ותיירות, אבל קרים תחת כיבוש רוסי היא מקום של פיצוצים במחסני תחמושת וסכנת מוות גדולה לפולשים ולגנבים. הפירוז מתנהל".
ראש הסגל של זלנסקי, אנדריי ירמאק, הוסיף אחר כך: "מבצע הפירוז, בסגנון ממוקד, שמבצעים הכוחות המזוינים, יימשך עד להשלמת השחרור של אדמות אוקראינה מהכובשים". דבריו של ירמאק מוצגים בעיתוני בעולם כמה שנראה כרמיזה למעורבות אוקראינית בפיצוצים.
גורמים רוסיים בקרים דיווחו הבוקר כי הפיצוצים במחסן התחמושת בדזנ'קוי גרמו לשיבושים בתנועת הרכבות בין חצי האי למקומות אחרים בדרום אוקראינה וברוסיה. עובדה זו עשויה להפריע למבצע הרוסי באוקראינה, משום שרוסיה השתמשה בחצי האי קרים להזרמת כוחות נוספים אל קו החזית בדרום המדינה שאליה פלשה.
האירוע הבוקר בא כאמור שבוע אחרי הפיצוצים האדירים שפקדו את בסיס חיל האוויר סאקי, אחד הבסיסים הצבאיים הגדולים ביותר של רוסיה בחצי האי קרים. בפיצוצים ההם נהרג אדם אחד ועוד ארבעה נפצעו, ותמונות לוויין שפורסמו יומיים לאחר מכן חשפו נזק כבד שנגרם לכלי טיס ולתשתיות במקום. לפחות שמונה מטוסים רוסיים נהרסו או ניזוקו קשות, ולפחות שלושה מכתשים, אולי כתוצאה של פגיעות מדויקות, נראו על הקרקע.
שעות אחדות אחרי הפיצוצים בבסיס סאקי טען גורם אוקראיני רשמי בשיחה עם "ניו יורק טיימס" כי הצבא האוקראיני הוא שאחראי לפיצוצים שם, וכי הוא גרם להם באמצעות מטען חבלה. אותו גורם טען כי הכוחות האוקראיניים הסתייעו ב"כוחות פרטיזניים", כמו אלה שלדבריהם עוזרים להם לתקוף את הכוחות הרוסיים באזורים שונים שאותם כבשו באוקראינה. עם זאת ממשלת אוקראינה נמנעה מלאשר את הטענה שהיא עומדת מאחורי המתקפה. רוסיה מצדה טענה גם אז כי מדובר בתאונה, וכי תחמושת התפוצצה בבסיס משום שחיילים "לא הקפידו על תקנות הבטיחות".
המודיעין הבריטי: רוסיה נתקלת בקשיים גדולים בים השחור
הפיצוצים בבסיס סאקי עוררו עניין רב בעולם, משום שאם מדובר בהתקפה אוקראינית – הרי שזהו מהלך ראשון מסוגו שנוקטים כוחותיה של קייב. עד כה התנהלה הלחימה בין אוקראינה לרוסיה בשלל אזורים בשטח האוקראיני, אבל לא בחצי האי קרים.
חצי האי, נזכיר, נכבש על ידי צבא רוסיה מידי אוקראינה ב-2014, בעקבות ההתקוממות העממית שבה הודח מהשלטון האוקראיני הנשיא הפרו-רוסי ויקטור ינוקוביץ'. מיד לאחר מכן קיימה בו רוסיה משאל עם שבו לדבריה ניצח המחנה התומך בהצטרפות לרוסיה – וחצי האי סופח אליה. מאז דרשה קייב ממוסקבה להשיב לה את חצי האי, ובמקביל נלחמה במורדים פרו-רוסים שכבשו בסיוע רוסיה עוד ועוד שטחים בחבל דונבאס שבמזרח אוקראינה.
רוסיה מצדה טוענת כי החלטתה לספח לעצמה את חצי האי קרים לפני שמונה שנים עשתה צדק היסטורי: חצי האי נכלל בשטח אוקראינה החל משנות ה-50, בזמן שהייתה חלק מברית המועצות, והוא הושאר בידיה כשיצאה לעצמאות בתחילת שנות ה-90. במוסקבה טענו כי השארת האזור בידי האוקראינים עם הפיכת ארצם למדינה עצמאית הייתה חטא קדמון שיש לתקן.
הבוקר דיווח המודיעין הבריטי, העוקב באדיקות אחרי התנהלות המלחמה באוקראינה, כי בים השחור, שלחופיו נמצא חצי האי קרים, נתקל הצי הרוסי בקשיים משמעותיים בניסיונו לבסס לעצמו שליטה יעילה. לפי המידע שאספה בריטניה, צי הים השחור של הרוסים נאלץ להגביל את סיוריו הימיים לאזורים הסמוכים לקו החוף של חצי האי קרים, והקושי שבו נתקל הצי שם פוגע באסטרטגיה הכללית של המבצע הרוסי באוקראינה. זאת בין השאר משום שהאיום האמפיבי שנשקף מהרוסים לחופי העיר האוקראינית אודסה נוטרל בעיקרו.
פורסם לראשונה: 09:56, 16.08.22