עשרות אלפי בני אדם השתתפו אחר הצהריים (יום א') בצעדה נגד האנטישמיות שנערכה בפריז, על רקע העלייה הדרמטית באירועים האלימים נגד יהודים בצרפת מאז תחילת המלחמה בין ישראל לחמאס. הצעדה נערכה אחרי שבימים האחרונים התעוררה בצרפת סערה סביב עצם השאלה מי ראוי להשתתף בה, משום שמנהיגת הימין מרין לה פן, שרבים רואים במפלגתה מפלגה בעלת שורשים אנטישמיים, הודיעה כי תתייצב לאירוע לאות תמיכה ביהודים.
את הצעדה ארגנו יו"ר הסנאט הצרפתי ז'ראר לרשר ונשיאת האספה הלאומית, הבית התחתון של הפרלמנט, יעל בראון-פיבה. השתתפו בה גם ראש ממשלת צרפת אליזבת בורן, שאביה היה פליט יהודי ניצול אושוויץ, ונשיאי צרפת לשעבר פרנסואה הולנד וניקולא סרקוזי. "צו השעה הוא מלחמה מוחלטת נגד האנטישמיות, המנוגדת לחלוטין לערכי הרפובליקה", אמר לרשר לפני שיצאה לדרך.
יותר מ-3,000 שוטרים נפרסו בפריז כדי לשמור על ביטחון הצועדים בעקבות גל האנטישמיות העכור ששוטף את צרפת. מאז מתקפת הטרור של חמאס ב-7 באוקטובר דווחו במדינה יותר מ-1,250 אירועי אנטישמיות, והם כללו ריסוס מגיני דוד על בתי יהודים בפריז ודקירת אישה בביתה בליון, שם צויר צלב קרס על דלתה. הקהילה היהודית בצרפת, נזכיר, היא הגדולה באירופה, ומונה כ-500 אלף יהודים.
להפגנה בפריז באה בין השאר יוהאנה, מזכירה רפואית בת 46 מהפרבר הפריזאי סן דני. "מעולם לא חשבתי שיום יבוא ואצטרך להפגין נגד אנטישמיות", הודתה. "הגעתי לכאן כדי לוודא שלא אצטרך לפחד להיות יהודייה". מלבד הצעדה בפריז נערכו היום הפגנות נגד האנטישמיות בעוד שורה של ערים, בהן ליון, ניס ושטרסבורג, כולן תחת אותה כותרת: "למען הרפובליקה, נגד האנטישמיות". הרב הראשי של צרפת, חיים קורסיה, אמר לרדיו הצרפתי כי כולם צריכים להרגיש שהמלחמה באנטישמיות היא עניין שלהם.
ערב ההפגנה פרסם נשיא צרפת עמנואל מקרון מכתב פומבי בעיתון "לה פריזיין", ובו גינה את "העלייה הבלתי נסבלת באנטישמיות חסרת המעצורים במדינה". מקרון הודיע כי לא ישתתף בצעדה פיזית, אך יהיה בה "בלבו וברוחו": "צרפת שבה אזרחינו היהודים פוחדים – איננה צרפת", הכריז.
תומכי "זכויות האדם" לא מכנים את חמאס "טרוריסטים"
את הצעדה בפריז אפפה סערה פוליטית: מפלגת השמאל הרדיקלי "צרפת בלתי-כנועה" (LFI) בהנהגתו של ז'אן-לוק מלנשון החליטה להחרים את האירוע, אחרי שמפלגת "האיחוד הלאומי" של לה פן, שרבים רואים בה מפלגת ימין קיצוני, הודיעה כי תשתתף בה. מלנשון, שבבחירות לנשיאות בשנה שעברה הפתיע כשכמעט העפיל לסיבוב המכריע, טען כי הצעדה היא כינוס של "ידידי התמיכה הבלתי-מסויגת בטבח שמתבצע בפלסטינים בעזה". בשמאל הצרפתי קוראים לממשלת צרפת כבר ימים ארוכים לדרוש מישראל להכריז על הפסקת אש מיידית.
גם מנהיג המפלגה הקומוניסטית הצרפתית פביאן רוסל סירב להשתתף, והסביר כי לא יסכים לצעוד לצד לה פן ואנשיה. נציגי מפלגות שמאל אחרות ונציגים של ארגוני נוער וזכויות אדם החליטו כן להגיע, וצעדו מאחורי כרזה משותפת שחצצה בינם לבין נציגי הימין שבו הם רואים קיצוני.
מפלגתה של לה פן, נזכיר, הוקמה על-ידי אביה ז'אן מרי לה פן, שהוא מכחיש שואה מורשע, אך בעשור שעבר, אחרי שמרין לה פן השתלטה על המפלגה, היא שינתה את שמה וסילקה אותו משורותיה. מאז היא מרבה להתבטא בעד ישראל ולהציג עצמה כמי שמתנגדת לכל גילוי של אנטישמיות. לקראת ההפגנה היום אמרה לה פן כי היא צריכה לשמש מפגן כוח נגד הפונדמנטליזם האיסלאמי, ועם הגיעה לצעדה אמרה: "אנחנו נמצאים בדיוק היכן שאנחנו צריכים להיות".
המצב שבו דווקא מנהיגת הימין הקיצוני לכאורה של צרפת משתתפת בהפגנה נגד האנטישמיות ואילו ראשי מפלגות שמאל גדולות מחרימים אותה מסמן את היפוך הכוחות והעקרונות שיש הטוענים כי התחולל בפוליטיקה הצרפתית: דווקא לימין הנחשב קיצוני יש כעת מכנה משותף עם יהודי צרפת, ובראשו המאבק באיסלאם הפונדמנטליסטי, ואילו השמאל הקיצוני מסתמך במידה רבה על קולות המהגרים, ומבקש להילחם את מלחמתם של המדוכאים-לכאורה.
במאמר שפרסם היום ב-BBC תמצת זאת יו שפילד כך: "הגענו למצב שבו המפלגה שהמייסד שלה כינה פעם את השואה 'עוד פרט בהיסטוריה' מאמצת בגלוי את יהודי צרפת ומצוקתם, ובצד השני של הקשת הפוליטית מפלגה שנבנתה על יסוד זכויות האדם והשוויון מואשמת באנטישמיות משום שהיא אינה מוכנה לכנות את חמאס 'טרוריסטים'".