5 צפייה בגלריה
חיסונים נגד הווריאנט החדש של קורונה
חיסונים נגד הווריאנט החדש של קורונה
בדרך לחיסון נגד הזן החדש? ארכיון
(צילום: Shutterstock, AFP, יריב כץ)
בעקבות הדאגה הרבה מהאומיקרון - הזן החדש של נגיף הקורונה - החלו פייזר ומודרנה לקדם פיתוח של חיסון ספציפי נגד הווריאנט, שישנו חשש כבד כי הוא מידבק יותר. שתי החברות הצהירו כי הן בודקות אם הזן החדש עמיד בפני החיסון, והבהירו כי אם יתברר שכן - הן מסוגלות לעדכן את החיסון כך שיהיה יעיל נגדו תוך שבועות ספורים.
חברת ביונטק הגרמנית, מפתחת החיסון של פייזר, מסרה אמש (שישי) כי תודיע בתוך שבועיים על ממצאי הבדיקה. בזכות טכנולוגיית ה-mRNA החדשנית שעליה מבוסס החיסון ניתן בתוך שישה שבועות לעדכן את החיסון נגד כל וריאנט, אם יהיה צורך בכך.
גם חברת התרופות האמריקנית מודרנה פרסמה הצהרה בנוגע לזן החדש וציינה כי "תקדם במהירות" חיסון ספציפי נגדו. בהצהרה נכתב: "החיסון הזה הוא חלק מאסטרטגיית החברה לקדם חיסונים ספציפיים נגד זנים שמעוררים דאגה משמעותית". לדברי מודרנה, "כבר הוכחנו שיש לנו יכולת לקדם חיסונים חדשים לבדיקות קליניות תוך 60 עד 90 ימים".
במודרנה אמרו כי כבר החלו בבדיקת בוסטר במינון גבוה של 100 מיקרוגרם במטופלים בריאים. מהמחקר נראה כי המינון הגבוה הזה יוצר כמות גבוהה הרבה יותר של נוגדנים מנטרלים - ובחברה בודקים כעת אם מינון זה מספק נטרול גם נגד זן האומיקרון.
אלרעי פרייס: "אנשים שנדבקו בווריאנט ומחוסנים - המחלה שלהם היא קלה"
(צילום: לע"מ)

במקביל בוחנת מודרנה שני חיסונים נוספים נגד וריאנטים: חיסון אחד תחת השם הזמני mRNA-1273.211 כולל בתוכו גם הגנה מפני מספר מוטציות הקיימות בווריאנט אומיקרון ושהיו קיימות גם בווריאנט ביטא. החברה כבר השלימה ניסויים לבדיקת הבטיחות של החיסון הזה. בנוסף פיתחה החברה חיסון נוסף בשם mRNA-1273.213 הכולל הגנה נגד מוטציות רבות הקיימות באומיקרון, ושקיימות גם בזני ביטא ודלתא.
"כבר בתחילת המגפה אמרנו שכשאנחנו מבקשים להביס את המגפה הכרחי שנהיה אקטיבים ככל שהנגיף מתפתח", אמר מנכ"ל מודרנה סטפן בנסל. "המוטציות בווריאנט אומיקרון מדאיגות, ואנו מתקדמים במהירות האפשרית לגיבוש האסטרטגיה נגדו".
בתוך כך, ביממה האחרונה הודיעו יצרניות חיסון נוספות כי הן פועלות לבדיקת מוגנות החיסונים נגד האומיקרון - בהן החברות אסטרהזניקה, שהחיסון מתוצרתה ניתן בשבועות האחרונים גם בישראל לאלה שאינם יכולים לקבל את חיסון פייזר, חברת נובובקס ואחרות.
5 צפייה בגלריה
לוח טיסות בנמל תעופה הית'רו
לוח טיסות בנמל תעופה הית'רו
לוח טיסות בנמל התעופה הית'רו. טיסות רבת בוטלו
(צילום: AP)
בינתיים, שורת מדינות כבר הלכו בעקבות ישראל והודיעו על הגבלת הטיסות, או על עצירתן המוחלטת, ממדינות בדרום יבשת אפריקה, שבהן לפי החשד הזן החדש כבר מתפשט. בשווייץ הודיעו גם על הגבלות לנוסעים מישראל ומבלגיה, שגם בהן התגלו נשאים בודדים בזן הזה, והם יחויבו להיכנס לבידוד לעשרה ימים.
הזן החדש התגלה רק לפני ימים אחדים בדרום אפריקה, ואמש כבר קיבל שם רשמי מארגון הבריאות העולמי: אומיקרון, האות ה-15 באלפבית היווני. מומחי ארגון הבריאות שהתכנסו אמש לדון בזן החדש הגדירו אותו ככזה שמעורר דאגה, והוא הזן החמישי בלבד מאז פרוץ המגפה שמוגדר ככזה.
החשש הרב בעולם נובע מהעובדה שבניגוד לזנים קודמים, באומיקרון מופיעות כ-50 מוטציות, יותר מ-30 מהן בחלבון הספייק שקשור ליכולתו של הנגיף לחדור לתאי האדם ובכך להתפשט בגוף, ושעל בסיסו פותחו החיסונים. כבר שלשום הזהירו רשויות הבריאות הבריטיות כי מדובר בזן המדאיג ביותר שהן נתקלו בו עד עתה, וציינו כי חלבון הספייק שלו שונה "דרמטית" מזה של הזן המקורי של הנגיף, אותו זן שהתגלה בסין לפני כשנתיים.
בהודעה אמש של ארגון הבריאות העולמי צוין כי ישנן ראיות שהוא בעל יכולת הדבקה מחודשת, כלומר יכול להדביק טוב יותר מזנים אחרים אנשים שכבר החלימו מהנגיף. עוד נמסר כי נראה שחל "שינוי אפידמיולוגי מזיק בנגיף הקורונה". מדענים אחרים ציינו ביומיים האחרונים כי מדובר בזן בעל מספר המוטציות הרב ביותר שהתגלה עד כה, ואחד מהם הגדיר זאת כ"קפיצה באבולוציה".
5 צפייה בגלריה
קורונה דרום אפריקה מעבדה
קורונה דרום אפריקה מעבדה
מעבדת קורונה בדרום אפריקה. החשש: הזן מידבק יותר, ועמיד אולי בצורה מסוימת בפני החיסונים
(צילום: AP)
לדאגה הרבה תרמה גם העובדה שלזן הזה מיוחס זינוק דרמטי בתחלואה בדרום אפריקה: אחרי תקופה שבה מספר הנדבקים שם היה נמוך יחסית – כ-200 מדי יום – בשבוע האחרון מספרם זינק והגיע ליותר מ-1,200 ביום רביעי. אתמול המספר כבר טיפס ל-2,465. שר הבריאות ג'ו פאהלה אמר כי ההתפרצות הראשונה הייתה בפרטוריה ובערים הסמוכות – ככל הנראה בעקבות כינוסים של סטודנטים באוניברסיטאות באזור. מדענים החלו לבחון זאת וכך גילו את הזן החדש.
עד כה, כך לפי ארגון הבריאות העולמי, התגלו כ-100 מקרים של הזן החדש, בעיקר בדרום אפריקה, אך גם בבוטסואנה, בהונג קונג ובישראל – בקרב נוסעים שחזרו מדרום אפריקה. בישראל התגלתה נדבקת אחת, עובדת זרה שנסעה באוטובוס לאילת, ועוד שלושה חשודים כנדבקים. אמש הצטרפה לרשימה גם בלגיה, המדינה האירופית הראשונה שדיווחה על גילוי הזן, ובמקרה שלה מדובר בנוסעת לא מחוסנת שחזרה ממצרים דרך טורקיה, ודיווחה כי לא שהתה כלל בדרום אפריקה. היא חזרה לבלגיה כבר ב-11 בנובמבר, כלומר לפני יותר משבועיים, אך פיתחה תסמינים קלים דמויי צינון רק ביום שני האחרון.

רק 6% מהאוכלוסייה באפריקה מחוסנת: "אפרטהייד חיסונים"

העובדה שהזן החדש התגלה בדרום אפריקה מעוררת תשומת לב מחודשת לחוסר השוויון בעולם בכל הנוגע לגישה של מדינות עניות לחיסונים. בעוד שמדינות עשירות דאגו לאגור במהירות מצבורי ענק של מנות על מנת לחסן את אזרחיהן במהירות רבה ככל האפשר, באפריקה רק 6% מהאוכלוסייה התחסנו עד עתה בכל המנות הנדרשות. בדרום אפריקה המספר גבוה יותר מאשר בשאר מדינות היבשת, אך עדיין נמוך משמעותית: 35%, חצי מהיעד שהציבה הממשלה שם עד לסוף השנה.
5 צפייה בגלריה
מחסנים חיסון נגד קורונה בעיירה ליד יוהנסבורג ב דרום אפריקה ב-21 באוקטובר
מחסנים חיסון נגד קורונה בעיירה ליד יוהנסבורג ב דרום אפריקה ב-21 באוקטובר
חיסונים ביוהנסבורג
(צילום: AP)
חוסר השוויון הזה מעורר חשש שבאותן מדינות עניות הנגיף יוכל להתפשט במהירות רבה יותר ובלי מעצורים, וכך יהיו לו הזדמנויות רבות יותר לפתח מוטציות, חלקן אולי כאלה שישפיעו על מסוכנותו לאדם. "זו הסיבה שאנחנו מדברים על הסיכון של 'אפרטהייד החיסונים'", אמר ד"ר ריצ'רד לסלס, מומחה למחלות מידבקות מדרום אפריקה. "הווירוס הזה מתפתח בהיעדר רמות הגנה מספקות. זה מתסכל שדבר כזה צריך לקרות כדי שיבינו את הנקודה הזו", הוסיף.
גם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן התייחס לחוסר השוויון העולמי בנגישות לחיסונים, וקרא אמש לכנס בשבוע הבא את המדינות החברות בארגון הבריאות, על מנת לסכם יחדיו על ויתור זכויות הקניין הרוחני בנוגע לחיסונים. מטרת המהלך הזה, שכבר הוצע בעבר אך לא קודם, היא לאפשר לחברות נוספות לייצר את החיסונים וכך להגביר את הגישה אליהם לעולם השלישי. "החדשות על הזן החדש הזה מבהירות יותר מתמיד מדוע המגפה הזו לא תסתיים עד אשר יהיו לנו חיסונים בכל העולם", מסר ביידן.
5 צפייה בגלריה
קורונה דרום אפריקה מעבדה
קורונה דרום אפריקה מעבדה
מעבדה בדרום אפריקה
(צילום: AP)
ישראל הייתה המדינה הראשונה בעולם שהודיעה כבר שלשום על הכללת שורת מדינות ביבשת אפריקה כאדומות – אתמול הרשימה כבר הורחבה לכל היבשת מלבד מרוקו ומצרים – ואחריה גם בריטניה הודיעה על הגבלות חדשות. אתמול הצטרפו אל שתיהן בזו אחר זו מדינות ברחבי העולם, ובאיחוד האירופי קיבלו 27 המדינות שחברות בארגון החלטה משותפת לעצור באופן זמני, ומיידי, את הטיסות מדרום היבשת.
נשיאת הנציבות האירופית, אורסולה פון דר ליין, אמרה כי השהיית טיסות מדרום יבשת אפריקה תימשך עד אשר "נשיג הבנה ברורה באשר לסכנה שנשקפת מפני הזן החדש". היא קראה לנוסעים שחוזרים מדרום יבשת אפריקה "לכבד את כללי הבידוד". שווייץ, שלא חברה באיחוד, הודיעה גם היא על עצירת הטיסות מדרום יבשת אפריקה. היא הגבילה כאמור גם כניסת נוסעים מישראל, מהונג קונג ומבלגיה: הם יהיו חייבים להציג בדיקת קורונה שלילית כדי להיכנס למדינה, ויחויבו בבידוד של עשרה ימים.
גם ארה"ב וקנדה הודיעו אמש על הגבלות תעופה ממדינות באפריקה. גורם בכיר בממשל האמריקני מסר כי ארה"ב תאסור כניסה משמונה מדינות אפריקניות: בוטסואנה, זימבבואה, נמיביה, לסוטו, אסווטיני, מוזמביק ומלאווי. המהלך, לדבריו, נעשה "ליתר ביטחון", וההגבלות לא יחולו על אזרחים אמריקנים או זרים בעלי מעמד של תושב בארה"ב. ההודעה האמריקנית התקבלה שעות אחדות אחרי שהמומחה הראשי של הממשל האמריקני למחלות מידבקות, ד"ר אנתוני פאוצ'י, אמר שטרם התקבלה החלטה שכזו. הוא הצהיר כי בארה"ב לא התגלה עדיין הזן החדש, אך הודה כי נראה שהוא מתפשט "במהירות מואצת למדי".