שר הביטחון לשעבר יואב גלנט תקף היום (רביעי) את כוונת הממשלה לדון ב"חלוקת המזון לתושבי עזה בידי חברות פרטיות באבטחת צה"ל", כלשונו. לדבריו, מדובר ב"מכבסת מילים לתחילתו של ממשל צבאי בעזה".
הצהרתו של גלנט אחרי פיטוריו
(צילום: ליאור שרון)

הוא התייחס למעשה לדיון שיקיימו השרים בנוגע לתוכנית חלוקת סיוע הומניטרי באמצעות חברות אמריקניות פרטיות, באבטחת לוחמי צה"ל. "את מחיר הדמים ישלמו החיילים ותשלם מדינת ישראל לאור סדר עדיפויות לקוי שיביא להזנחת משימות ביטחוניות חשובות יותר".
"הכל תלוי בהכנה מבעוד מועד של גורם אלטרנטיבי שיחליף את צה"ל בתפיסת השטח - ללא זאת אנחנו בדרך לממשל צבאי", אמר, "את הסיוע יחלקו החברות הפרטיות, על החברות ישמור צה"ל ואת המחיר נשלם כולנו". גלנט, מי שהיה חלק מהדיונים הרגישים ביותר, גם בסוגייה הזו, במשך 13 חודשיה הראשונים של המלחמה, הבהיר כי "ממשל צבאי בעזה הוא לא חלק ממטרות המלחמה, אלא מעשה פוליטי מסוכן וחסר אחריות".
2 צפייה בגלריה
יואב גלנט
יואב גלנט
יואב גלנט
(צילום: אלכס קולומויסקי)
גלנט פוטר בתחילת החודש על-ידי ראש הממשלה בנימין נתניהו - שטען כי ההדחה נובעת ממשבר אמון בינו לבין גלנט. אף שמשבר שכזה אכן היה קיים בין השניים לאורך המלחמה וגם לפניה, הפיטורים היוו למעשה חלק מדיל פוליטי שבמסגרתו מונה ישראל כ"ץ לשר הביטחון וגדעון סער לשר החוץ.
הפיטורים - שהוכרזו במקביל לבחירות בארה"ב ושעות אחרי שהותרה לפרסום פרשה נוספת בלשכת רה"מ - נתפסו גם כחלק ממהלך שאמור לקדם חוק פטור מגיוס שיהיה נוח עבור המפלגות החרדיות, שזעמו על דרישת גלנט לחוק שיזכה ל"הסכמה רחבה".
חבר הקבינט, השר בצלאל סמוטריץ', הגיב על דברי גלנט ואמר כי "במשך שנה שלמה הוא דמיין 'גורם אלטרנטיבי' לא קיים שיעשה עבורנו את העבודה ומנע בפועל את נטילת האחריות שלנו על חלוקת הסיוע ההומניטרי. משהגורם הלא קיים הזה לא בא, גלנט איפשר לחמאס להשתלט על הסיוע ההומניטרי ולשמר את שלטונו ברצועה ובכך הביא להתמשכות המלחמה, הגדלת מחירה ולסבל החטופים ובני משפחותיהם. לא ניהול הסיוע ההומניטרי יוביל לחללים, וגם לא ממשל צבאי אם נידרש לו, אלא דווקא הפחד מניצחון מלא ומתפיסת שטח שהיא הכרחית לביטחון".
2 צפייה בגלריה
(צילום: יואב דודקביץ')
הוא הוסיף כי "זו המחלוקת היסודית שהתגלעה בין התפיסה שגלנט ובכירי הצבא הובילו בקבינט לבין התפיסה אליה אני דחפתי לכל אורך הדרך. גלנט התנגד עקרונית לתפוס שטח לאוייב, הוא הוביל קו שביקש להכניס את הרשות הפלסטינית לעזה והתנגד בעקשנות לכיבוש שטח והחזקה בו. התפיסה השגוייה הזו שימרה את חמאס בשלטון, הביאה להתארכות המלחמה, שחקה את הכוחות הלוחמים, והרחיקה אותנו ממיגור חמאס והחזרת החטופים".
"על כך נאבקתי בדיוני הקבינט בשנה האחרונה ביחס להתנהלות ברצועת עזה ואני מברך על תחילתו של שינוי מדיניות בהתאם לכך. אסור שעתיד בטחון מדינת ישראל יושתת על המשך הקונספציה בה היתה שרויה המערכת הצבאית בעשורים האחרונים".
גם יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ הגיב על הדברים ואמר כי "שליטה ביטחונית ישראלית בעזה - הכרחית. שלטון ישראלי כשחיילינו מטפלים בביוב ובאשפה - אסון".