הרודן ברוסיה, המורדים משתלטים על עוד ועוד מוסדות שלטוניים - וגם הפליטים מתחילים לחזור. הפלתו של בשאר אסד אתמול (ראשון) הפיחה תקוות גדולות בחלק ממיליוני הפליטים הסורים שמפוזרים ברחבי העולם מאז מלחמת האזרחים שטלטלה את סוריה מאז 2011. במדינות אירופיות רבות יצאו המונים לחגוג עם דגלי האופוזיציה הסורית, מלבנון כבר החלו לחזור - ובאיראן משוכנעים שזה עדיין לא סוף הידידות. במקביל, בכלא סיידנאיא שמצפון לדמשק, ממשיכים הסורים לנסות לשחרר אסירים שעדיין מוחזקים בחלק שהגישה אליו קשה מאוד.
כלא סיידנאיא שמצפון לדמשק נחשב בעיני רבים לאחד מסמלי הדיכוי האכזריות של משטרו של אסד, והמוני אסירים שוחררו ממנו אתמול. אבל המורדים בכלא נכנסו אתמול לחדר מצלמות האבטחה - וגילו שם שלא הצליחו לשחרר את כל האסירים, ושבכלא קיימים תאים נסתרים.
ברשת "אל-ערביה" הסעודית הסביר אחד הסורים כי הכלא מחולק למעשה לשניים: חלק "לבן", שמיועד לאסירים שביצעו פשעים רגילים, וחלק "אדום", שבו אסירים שביצעו "פשעים" חמורים יותר. הדלתות בו סגורות באמצעות קידוד וצופן שרק קציני הכלא יודעים עליהם - וכך נותרו אותם אסירים בתאים. במשך שעות ארוכות מנסים המוני סורים בבית הסוהר לחפש מוצא לאותם אסירים. חלק כבר שוחררו על ידי המורדים - ואילו אחרים עדיין לא - כשהסורים מנסים גם לשבור קירות.
בכלא הוחזקו אסירים במשך שנים ארוכות - חלקם אפילו עשרות, מבלי שבני משפחותיהם ידעו דבר עליהם. באחד הסרטונים שהופצו מפשיטת המורדים על הכלא, מרגע שחרור נשים, ניתן היה לראות גם ילד קטן, שלפי הדיווחים המקומיים ככל הנראה נולד שם - ומאז הוחזק בכלא יחד עם אימו. אחד האסירים ששוחררו מהכלא סיפר כי למעשה לא ידע כיצד הוא נראה מאז שנכלא - וגילה להפתעתו ששיערו האפיר. האסירים ששוחררו התקבלו בצהלות שמחה. בחלק מהתיעודים נראה כי האסירים ישנו על הרצפה, לעיתים על שמיכה - והוחזקו בתנאים קשים מאוד.
חופש לסוריה, גם בברלין
בשורת ערים אירופיות יצאו אלפי פליטים סורים לחגוג את הפלתו של הרודן אסד. "סוף סוף אנחנו חופשיים", צהל בסאם אל-חמאדה, בן 39, שמתגורר בברלין. אליו הצטרפו עוד כ-5,000 פליטים סורים שנופפו בדגלי האופוזיציה הסורית וקראו "חופש לסוריה".
בגרמניה חיים כמיליון סורים. רובם הגיעו אחרי פרוץ מלחמת האזרחים, ובעיקר ב"משבר המהגרים" ב-2015. "כמו הרבה סורים, ארצה לחזור לארצי ולעזור לבנות אותה", אמר אל-חמאדה, עובד סוציאלי שברח מא-רקה שהייתה לימים בירת דאעש. סברין, גם היא סורית שחיה בברלין, מתכננת כרגע "לעזור מגרמניה": "אנחנו לא נתרום להם יותר מדי. יש להם מהנדסים, רופאים ועובדים מקצועיים", אמרה האדריכלית שהגיעה מטרטוס.
חגיגות נרשמו גם ביוון, שהייתה השער לאיחוד האירופי עבור מאות אלפי סורים במלחמת האזרחים, בשבדיה שבה אוכלוסיית הפליטים הסורית השנייה בגודלה באיחוד אחרי גרמניה, וגם בלונדון. באתונה אף דווח כי המפגינים פרצו אל מתחם השגרירות וקרעו את תמונותיו של אסד. גם במדריד הפגינו פליטים סורים. אחד מהם הסיר את דגל משטר אסד ותלה במקומו את דגל האופוזיציה. "זה יום שכל העם הסורי יזכור. נקים מדינה חופשית לכל העם הסורי", אמר בילאל קוטאיני, שעובד כרופא שיניים בבירה הספרדית.
גם מלבנון, כאמור, החלו לשוב פליטים. "אין לי מילים לתאר את התחושה עכשיו. שמחה, שמחה, שמחה", אמרה חיתאם (23), שהמתינה במעבר בדרך חזרה מלבנון לסוריה. היא הגיעה מסוריה בגיל 11, כשחצתה את מעבר אל-מסנע, ולדבריה, אתמול הייתה הפעם הראשונה שבה הסתכלה אל ארצה וחשה תקווה. לאחר הפלת אסד, משפחתה החליטה לחזור לביתה בדמשק, חיים שהיא כמעט לא מכירה. "ההורים שלי נהגו לספר שהיא יפה, כמו גן עדן. אני רוצה לראות הכול בדמשק - הכול", אמרה.
סלאם (35), שחיכתה גם היא במעבר לסוריה, אמרה שביתה בדמשק אמנם נהרס במלחמת האזרחים - אבל סיפרה שהיא מצפה לחזור. "נחיה אפילו באוהל - אבל הכי חשוב, נחזור לאדמתנו", אמרה. היא העבירה עשור שלם באל-בקאע בלבנון, שם ילדה את בנה בן ה-7 - שמעולם לא היה בסוריה, ורק ראה אותה בטלוויזיה. "זה כמו חלום. אני חולמת. חשבתי שזה לעולם לא יקרה", היא אמרה.
המסרים מארה"ב: בלי דאעש
אחרי שנשיא ארה"ב ג'ו ביידן עקץ את רוסיה, חיזבאללה ואיראן שלא נחלצו לעזרתו של אסד, שר החוץ האיראני עבאס עראקצ'י טען אמש כי אסד "מעולם לא ביקש" סיוע נגד המורדים. הוא הטיל את האחריות על חייליו של הנשיא המודח, שלא הציבו מכשולים למורדים הסורים: "מה שהיה מפתיע היה אוזלת היד של צבא סוריה ומהירות ההתפתחויות. נראה שלא היה ניתוח ראוי בסוריה לגבי מצבו של צבא סוריה", אמר. עראקצ'י גם ציין שהוא לא משוכנע שאיראן "איבדה" לחלוטין את סוריה, והדגיש כי טהרן מצפה לקיים קשרים גם עם ההנהגה העתידית של סוריה. מי שצפוי להתייחס לנפילת אסד השבוע הוא המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, שידבר על סוריה ביום רביעי הקרוב.
בינתיים, גורם בכיר בבית הלבן הכחיש דיווחים שונים שהתפרסמו בימים האחרונים, לפיהם אסד פנה לארה"ב שתסייע לו. "הדיווחים הללו לא נכונים", אמר הבכיר. "אנחנו נפעל להגן על שכנותיה של סוריה, כולל ישראל, מכל איום שמגיע מסוריה במהלך התקופה החשובה הזו של מעבר". ב"ניו יורק טיימס" דווח כי האמריקנים העבירו מסרים לא-ישירים למורדים דרך טורקיה. גורמים אמריקנים אמרו כי המסר הראשון עבר בשבוע שעבר, וכלל "מה עליהם לא לעשות", כלשון אחד הגורמים. האמריקנים ביקשו למעשה מהמורדים לא לאפשר לפעילי דאעש להשתתף במתקפה נגד משטר אסד. המורדים השיבו באמצעות הטורקים שאין בכוונתם לאפשר לדאעש להיות חלק.
ארה"ב הבהירה גם אתמול כי אין בכוונתה לאפשר לדאעש להרים ראש אחרי נפילת משטרו אסד, דבר שממנו הזהיר בסוף השבוע בעל בריתם הכורדי מזלום עבדי, שעומד בראש הכוחות הסוריים הדמוקרטים. האמריקנים תקפו אתמול 75 מטרות של דאעש - בהן בכירים, פעילים ומחנות של ארגון הטרור, באמצעות מפציצי B-52 ומטוסי קרב. "המטרה הייתה לוודא שדאעש לא מנסה להשיג יתרונות במצב הנוכחי בסוריה, ולהתבסס מחדש", אמר גורם אמריקני.
ההקלה של העלווים: "הדאיגו אותנו - ושגו"
את בני המיעוט העלווי, שאיתו נמנה הנשיא המודח של סוריה, בשאר אסד, הציפו בלבול ופחד לאחר נפילתו. העלווים, כת שיעית שהתפלגה מהזרם המרכזי בשיעה במאה ה-10, עמדו בשלטון בסוריה מאז 1970, אז עלה לשלטון חאפז אל-אסד, אביו של בשאר - וצפו בבן בורח לרוסיה אחרי מסע כיבושים של 11 ימים שהנהיגו המורדים נגדו.
במשך שנים סברו חוקרים רבים שהעלווים הם כופרים באיסלאם או עובדי אלילים - אך כתבי הדת שלהם שנחשפו בעשורים האחרונים מלמד כי מדובר למעשה בכת שיעית שנדחקה לשוליים בשל תפיסותיה המיסטיות ואותה התפלגות. לפי ההערכות, הם מהווים כ-10% מאוכלוסיית סוריה - שבה רוב מוסלמי-סוני שמהווה כ-70% מהאוכלוסייה. מלבד זאת, אוכלוסיית סוריה כוללת נוצרים, כורדים, דרוזים ומיעוטים אתניים נוספים.
העלווים ברובם נמצאים באזור החוף, בין הערים טרטוס ולטקייה. בסביבה, שוכנים גם בסיסי הצבא הרוסי. אחד מאותם עלווים, מוחסן, סיפר אתמול כי הוא חש נבוך מהאופן שבו צבא סוריה ויתר, מבלי לזמן את נאמניו העלווים של אסד. "אני יודע בוודאות שיש הרבה גברים שהיו מוכנים להילחם אם היו נקראים על ידי הנשיא. אבל זה לא קרה. במקום זה, ראינו נסיגה מכל מקום", תיאר מוחסן. "זה מוזר".
הוא סיפר שהעלווים שמתגוררים בכפרים הקימו כעת מחסומים כדי לפקח על הנכנסים והיוצאים, מחשש לפגיעה בהם. הפגנות נגד אסד פרצו גם בערים לטקייה וטרטוס. חלק מהתושבים הפילו פסלים של חאפז אל-אסד, וקראו נגד הנשיא בשאר. אבל לדברי אחד התושבים - מדובר היה בהפגנות שלוות ושקטות. "אם זה ימשיך ככה, יש מעט מאוד סיבות לדאגה. זה אומר שאנחנו לא הולכים למודל לוב. כל מי שאמר לנו שאנחנו צריכים לפחד שגה".
אבו מוחמד אל-ג'ולאני, מנהיג המורדים שעומד בראש הארגון "הייאת תחריר א-שאם", נזכיר, ביקש להרגיע את הדאגות שהשמיעו המיעוטים בסוריה בימים האחרונים בריאיון לרשת CNN. "לאף אחד אין זכות למחוק קבוצה אחרת. הפלגים האלה חיו בדו-קיום באזור הזה מאות שנים - ולאף אחד אין זכות לחסל אותם", אמר אל-ג'ולאני.
לאורך שנות מלחמת האזרחים בסוריה, שארכה 13 שנים בהתקוממות עממית במרץ 2011, כחלק ממהפכות "האביב הערבי", תמכו בו בני המיעוט העלווי - חרף מעשי טבח קשים והרג של יותר מחצי מיליון בני אדם. מי שעמדו מאחורי רוב מעשי הטבח הקשים היו אנשי מיליציות ה"שביחה", המיליציות החמושות של אסד שלא נמנו עם צבאו הסדיר - ועשו בסוריה ככל העולה על רוחן, תחת הגנת המשטר ובאופן נסתר מעינו.
כך או כך, אחד העלווים סיפר ששאב עידוד מהאופן שבו התנהגו המורדים, ואמר שהוקל לו החשש שהמיעוט העלווי יעמוד בפני טבח גדול. "אני חושב שיהיו בעיות רק אם יתקפו את הקהילה. יש לוחמים זרים, או כאלה עם דעות מפחידות. אבל אם הם ימשיכו ככה - ואם הם אחראים - אפשר למנוע שפיכות דמים".
קץ ל-54 שנות שלטון
הפלתו של משטר אסד הושלמה אתמול לפנות בוקר, אחרי שהמורדים בהובלת ארגון הג'יהאד "הייאת תחריר א-שאם" השיגו שליטה מלאה על חומס, העיר השלישית בגודלה במדינה, ולאחר מכן נכנסו לבירה דמשק וכבשו גם אותה.
שעות אחר כך ציינו המורדים עוד רגע היסטורי, כשאבו מוחמד אל-ג'ולאני, מנהיג ארגון הג'יהאד "הייאת תחריר א-שאם" שהוביל את מסע הכיבושים המדהים שבו הודח אסד, הגיע לבירה דמשק ונשק לאדמתה. זמן לא רב לפני כן שודרה הצהרה ראשונה שלו בטלוויזיה הסורית הממלכתית, זו שעד הבוקר עוד הייתה שופרו של אסד, ובה הכריז: "אין שום מקום לפנות לאחור – אנחנו נחושים להמשיך בדרך שהתחלנו ב-2011 (השנה שבה החלה ההתקוממות נגד אסד). העתיד הוא שלנו".
הפלתו של משטר אסד היא סיום מדהים ל-13 שנות מלחמת אזרחים שרק לפני פחות משבועיים הכול סברו כי אסד ניצח בה: ההתקוממות העממית נגדו החלה במרץ 2011, במסגרת מהפכות "האביב הערבי" ששטפו את הדיקטטורות במזרח התיכון, ועד 2015 הוא איבד את השליטה ברוב שטחי ארצו, אך אחר כך, בסיוע רוסיה, איראן וחיזבאללה, השיב לעצמו את מרבית אזורי המדינה ודחק את המורדים לאזור אידליב שבצפון-מערב סוריה.
מאז 2020 הייתה תמונת החזית קפואה בעיקרה, ועוד ועוד מדינות בעולם הערבי והאיסלאמי שהחרימו את אסד בעקבות דיכוי ההתקוממות חידשו את הקשרים איתו, מתוך הבנה שעשה את הבלתי-ייאמן ושרד כמנצח. אלא שלפני שבוע וחצי התחוללה תפנית שנראה כי איש לא צפה, גם לא ארגוני המודיעין בישראל ובארה"ב: שעות אחרי שנכנסה לתוקף הפסקת האש בין ישראל לחיזבאללה המוחלש הסתערו המורדים הסורים מאידליב על מחוז חלב הסמוך, ומאז בתוך תשעה ימים כבשו את כל שלוש הערים הגדולות במדינה – חלב, חמה וחומס – עד שהגיעו לדמשק והפילו את המשטר, אחרי 54 שנות שלטון של משפחת אסד.
פורסם לראשונה: 23:42, 08.12.24