אייל אשל, אביה של התצפיתנית רוני, שנהרגה בבסיס נחל עוז ב-7 באוקטובר, יחנוך היום (חמישי) פארק חדש להנצחת בתו ביישוב הקהילתי צור יצחק, שבו מתגוררת המשפחה. אל טקס החנוכה, שפתוח לציבור הרחב, יגיע בין היתר גם נשיא המדינה יצחק הרצוג. "זה יום מרגש", סיפר אשל ל-ynet, "התקווה היא שילדים מבתי ספר מכל הארץ יגיעו לכאן להתנסות וללמוד על תפקידן החשוב של התצפיתניות בצה"ל".
"זה יום מיוחד ומרגש", שיתף אשל, שבשנה מאז איבד את בתו בעיקר נאבק על הקמת ועדת חקירה ממלכתית שתחקור את המחדל. "אנחנו בתוך חלום שהתגשם תוך פחות מחודש, עם הרבה מאוד מאמץ משותף של מנכ"ל משרד הביטחון, אייל זמיר, היזם של כל הפרויקט שבו אנחנו גרים כאן ביישוב הזה והרבה מאוד אנשים טובים מהמחלקה הטכנית של משרד הביטחון. הפארק הזה הוקם ועומד, והיום נחנוך ונסיר את הלוט מעליו".
בפארק מוצבות גם עמדות תצפיתניות, שבהן יוכלו המבקרים להתנסות. אשל הסביר כי אלו "עמדות אמיתיות לחלוטין מהשנים שעברו. הן שופצו וחודשו, המסכים שלהן יופעלו, ובתכנון ארוך הטווח שלנו, ילדים מבתי ספר מכל הארץ יוכלו להגיע לכאן ולהתנסות בהן".
הוא הוסיף כי ניתן להשתמש במסך באמצעות סריקת ברקוד, והסביר כי "כך ניתן יהיה ללמוד על עבודת התצפיתניות. המבקרים יוכלו לשמוע את הבנות עצמן, לראות מה הם מבינים ולשמוע ולהבין את העבודה הכל-כך קדושה וטהורה של תצפיתנית בצה"ל". לדבריו, "הלכנו עם קו החשיבה הזה רחוק מאוד, בשביל שילדים יבינו שהיו פה תצפיתניות שנתנו את כולן, וגם את קולן, ושבסוף לא נשמע".
אשל הסביר כי הרעיון להקמת הפארק היה שלו ושל רעייתו, שרון. "רצינו להנציח אותה בתוך היישוב. הייתה לנו איזושהי מחשבה, וזה פשוט התגשם. בפארק יש המון עצי פרי, רוני אהבה פירות. יש בו גם דשא אמיתי. זה מקום קסום, שבו יוכלו הילדים, מלבד לצפות במסכים, לקטוף את הפירות מהעצים עצמם".
אשל ציין כי "המטרה היא להפוך את הפארק לכיתת חוץ של בתי ספר, שבה יוכלו התלמידים לא רק לעסוק בשיעורים הרגילים שלהם, אלא גם ללמוד משהו מעבר, עם תובנה שיש פה חיילים, יש פה תפקידים בצה"ל שלא את כולם מכירים. נעשה הכול כדי שיכירו".
הטקס, שיתקיים היום אחר הצהריים, פתוח לקהל הרחב. ינכחו בו כאמור נשיא המדינה ורעייתו מיכל, לצד חברי כנסת שהזמינה משפחת אשל, בהם אביגדור ליברמן והרמטכ"לים לשעבר בני גנץ וגדי איזנקוט. "חברי קואליציה", ציין אשל, "לא אישרו הגעתם". "בסוף נגיד תודה לכל מי שיגיע, ונבין אם האחרים לא יגיעו", אמר.
אשל ידוע כאחד ממובילי המאבק להשבת החטופים ולהקמת ועדת חקירה ממלכתית זה 390 ימים. "לקחנו לעצמנו פסק זמן היום מכל העשייה מסביב", שיתף. "בתום הטקס נמשיך במלוא הכוח במאבק, השאלות הנוקבות יישאלו והאנשים האחראים למחדל, להפקרה ולזלזול יישאו בדין". לדבריו, "הדאגה היא עבור החטופים שעדיין שם. אנחנו נמשיך, בעזרת הרוח הגבית שאנחנו מקבלים מאומה שלמה".
"הסקרים אומרים את שלהם", המשיך אשל, "יותר מ-80% רוצים שתוקם ועדת חקירה. אם לא נדע מה היו הכשלים - לא נדע איך אפשר לתקן. זה לא מתוך מסע נקמה, אלא בעיקר כדי שנדע איך לתקן למען עתיד טוב יותר. לאותם ילדים, שמחר גם על ציר הזמן יהיו חיילים בצה"ל.
"חרתנו על דגלנו לא להוריד את הנושא הזה מהשיח הציבורי. הציבור יחד איתנו, עם מעטפת וחיבוק גדול", סיכם אשל.