שר הביטחון בני גנץ קיים הערב (שני) תדרוך לחוקרים מרחבי העולם ועיתונאים זרים שאורגן על ידי מכון וושינגטון למדיניות המזרח התיכון (WINEP) והתייחס לבנייה ביהודה ושומרון, כשברקע גם המשבר הפוליטי, והאולטימטום שהציב ניר אורבך לראש הממשלה נפתלי בנט להישארותו בקואליציה - קידום הבנייה בהתנחלויות. "אנחנו ממשיכים לאפשר בנייה גם ליהודים וגם לפלסטינים", אמר גנץ, "נאשר עוד בנייה בזמן הקרוב, בהתאם להערכת מצב".
גנץ הדגיש: "לא נפסיק את הבנייה, ולצד זאת נמשיך קדימה עם צעדים כלכליים ואזרחיים נוספים שהתחלנו מול הפלסטינים - אם תהיה רגיעה ויציבות". הוא פירט את ההיבטים האזרחיים שהוא מעוניין לאפשר ביהודה ושומרון ובעזה, והסביר את המדיניות אותה הוא מוביל מאז מבצע "שומר החומות" אשתקד: "בעזה יש מעל 12 אלף פועלים פלסטינים – אם השקט שם ישמר נוכל להרחיב את זה".
עם זאת הוא הבהיר ברקע המתיחות הביטחונית כי "יש גם אפשרות שנחזור אחורה". לדבריו, "טוב שהרשות הפלסטינית מגנה טרור ופועלת נגדו – אבל אני מצפה ממנה לפעול נגד בכירים ברשות הפלסטינית, במיוחד באזור ג'נין, שמעודדים הסתה ופוגעים גם בישראל וגם ברשות הפלסטינית עצמה ובתושבים הפלסטינים".
גנץ המשיך והתייחס גם להקלות אפשריות במצב של רגיעה: "אנחנו מקווים לראות רגיעה – ואם המצב יתייצב, נוכל להוריד את גיל הכניסה מאיו"ש להר הבית". הוא סייג את דבריו: "לצד העובדה שאנחנו מחפשים שיהיה טוב ורגוע, אנחנו מוכנים גם להסלמה בכל הזירות - כולל בעזה ובלבנון. הסלמה, זה דבר שיכול להזין את עצמו".
הסקירה המדינית-ביטחונית שקיים נגעה גם ביחסים עם ארה"ב, המצב באוקראינה, הסכם הגרעין עם איראן והתוקפנות האיראנית. "איראן ממשיכה בהעשרת אורניום כמו שאנחנו יודעים והם קרובים ליכולת העשרה של 90% אם ירצו בכך", הזהיר גנץ ברקע השיחות העקיפות של האמריקנים בווינה עם טהרן. "זה טוב שדוחפים להסכם – אבל אם אין אפשרות להגיע להסכם טוב, הגיע הזמן גם לדחוף את האיראנים בחזרה", אמר, "צריך להפעיל את 'פלאן בי' באופן מיידי".
"אנחנו שואפים להרחיב את שיתוף הפעולה המודיעיני עם ארה"ב ואולי אפילו לבנות קואליציה שתפעל נגד הפרות של איראן, אם יהיה הסכם - ושתוכל לחפות על חורים בפיקוח. אני גם יכול לראות אפשרות של שיתופי פעולה מול התוקפנות בהיבטים של הגנה אווירית".
בשבוע שעבר נחשף ב-ynet וב"ידיעות אחרונות" כי על שולחנו של גנץ ממתינות תוכניות בנייה של כ-4,000 יחידות דיור. מדובר במספר יחסית גבוה ביחס למספר יחידות הדיור שנדונו בעבר בוועדות הבנייה, אולם במועצת יש"ע טענו כי זו תוצאה של הקפאת בנייה ארוכה. תוכניות הבנייה אינן מיועדות רק לגושי ההתיישבות, אלא גם ליישובים שנחשבים יחסית מבודדים, ובהם היישובים רבבה ותפוח. נוסף על כך, בתוכנית כלולות כאלף יחידות דיור ביישובים חרדיים, מה שמעיד על ביקוש הולך וגדל של האוכלוסייה החרדית למגורים בהתנחלויות.