זן האומיקרון של נגיף הקורונה ממשיך לזרוע הרס בתוכניותיהן של מדינות ברחבי העולם לקראת חג המולד – שיצוין בסוף השבוע הקרוב – ומאלץ אותן להחזיר הגבלות או לנקוט צעדים דרמטיים אחרים, כמעט שנתיים אחרי פרוץ המגפה. באירופה, שם מזהירים כי הזן החדש והמידבק הרבה-יותר כבר הפך לדומיננטי בשורה של מדינות, הצטרפו היום (ג') גרמניה, שבדיה ופורטוגל לרשימה ארוכה של מדינות שכבר הטילו הגבלות חדשות, שייכנסו לתוקף לקראת חג המולד או אחריו.
ארה"ב, נזכיר, מתמודדת כמו מדינות רבות בעולם עם זינוק בתחלואה, ושם הודיעו כבר אתמול רשויות הבריאות כי האומיקרון הפך לדומיננטי על פני זן הדלתא – וכי הוא כעת אחראי שם ליותר מ-70% מכלל מקרי ההדבקה. הערב דווח גם על מקרה תמותה ראשון מאומיקרון בארה"ב: גבר בשנות ה-50 לחייו מטקסס, שלא התחסן אך בעבר כבר נדבק בנגיף. נתוני התחלואה באמריקה מתקרבים כעת אט-אט לרמות שנרשמו בגל האחרון בסביבות חודש אוגוסט, ואתמול לפי ספירת העיתון "ניו יורק טיימס" דווח בארה"ב על 143 אלף נדבקים חדשים ו-1,299 מקרי מוות מהנגיף.
החשש מהאומיקרון משנה גם את התוכניות של הנשיא ביידן, שרק לפני כשבועיים קרא לאמריקנים לרכוש בעצמם ערכות בדיקה מהירות, והבטיח כי יקבלו על כך פיצוי. כעת אבל הודיע ממשלו שירכוש בעצמו 500 מיליון ערכות שכאלו, וישלח אותן בדואר, בחינם כאמור, לכל אמריקני שיבקש אותם דרך אתר מיוחד שיוקם לצורך כך, ויעלה לאוויר בחודש הבא. בנוסף לערכות הבדיקה המהירות הללו, שיש כבר מי שמזהיר כי לא יוכלו לספק באמת את צורכיהם של כלל האמריקנים, ביידן הודיע גם על הקמת מתחמי בדיקות חדשים, שיתווספו ל-20,000 שכבר עתה פועלים ברחבי ארה"ב. המתחם החדש הראשון יוקם כבר השבוע בניו יורק.
צעד נוסף שעליו הכריז הערב ביידן בנאום שנשא לאומה הינו סיוע לבתי החולים ברחבי ארה"ב, שמדווחים על עומס גובר בעקבות העלייה במספר החולים שזקוקים לאשפוז. הממשל יעמיד לרשות בתי החולים 1,000 אנשי צבא בעלי כישורים רפואיים, וישלח גם אנשי צוות רפואי אחרים לשורה של מדינות, לצד מאות אמבולנסים ופרמדיקים, שיאפשרו העברה מהירה יותר של חולים מבתי חולים צפופים לבתי חולים אחרים. הממשל צפוי לספק גם משאבים נוספים לצוותים הרפואיים, כמו מכונות הנשמה וציוד מגן.
בנאומו הערב התעקש ביידן שארה"ב "מוכנה" להתפרצות האומיקרון – אם כי הודה כי הוא מתפשט במהירות ש"אף אחד לא צפה" – ואמר כי אין צורך כעת בחזרה לסגרים. הוא הבטיח לאמריקנים שהם לא יחזרו לתקופה דומה לזו שחוו בהתפרצות הראשונה של הנגיף, במרץ 2020, והוסיף כי אם הם התחסנו ונוקטים באמצעי הזהירות הנדרשים, הם יכולים לחגוג "בנחת" את חג המולד, וכפי שתכננו. "אתם יודעים שעשיתם את הדבר הנכון, תיהנו מחופשת החג", אמר להם. ביידן כבר הזהיר החודש את האמריקנים מפני "חורף של תחלואה קשה ומוות" עבור הלא-מחוסנים, וקרא גם לאלו שכן התחסנו לקבל את זריקת הבוסטר. לפי שעה כ-40 מיליון אמריקנים טרם התחסנו כלל, ורבים אף יותר טרם קיבלו את מנת הדחף: עד עתה רק כ-18% מהאמריקנים קיבלו אותה.
ניו יורק מבטיחה: בלי סגרים נוספים
לפי הדיווחים מארה"ב התפרצות הקורונה הנוכחית ממוקדת כעת בצפון-מזרח המדינה, ואחד האזורים שמתמודדים שם עם שיאי תחלואה היא מדינת ניו יורק, ובפרט העיר ניו יורק. כמו ביידן, גם ראש העיר היוצא שלה, ביל דה בלזיו, הודיע הערב כי הוא מתנגד נחרצות להגבלות חדשות: "זה בוער בי: לא עוד סגרים. כבר עברנו אותם", אמר דה בלזיו במסיבת עיתונאים מקוונת שכינס. "הם הרסניים. אנחנו לא יכולים לעבור זאת שוב".
בניסיון לעודד התחסנות בבוסטר, דה בלזיו הודיע כי כל מי שיקבל בניו יורק את מנת הדחף, עד סוף השנה, יקבל לכיסו 100 דולר (הצעה דומה הועלתה הערב גם בישראל). דה בלזיו נקט לאחרונה יד נוקשה נגד סרבני החיסונים, והורה על חובת חיסון הן עבור עובדים במגזר הציבורי בעיר והן עבור עובדי המגזר הפרטי. במקביל, בעקבות התפרצות האומיקרון, הודיע הערב ראש העיר הנבחר של ניו יורק, אריק אדאמס, על דחיית טקס ההשבעה שלו, שאמור היה להתקיים ב-1 בינואר. "ברור כעת שהעיר שלנו מתמודדת עם אויב מעורר יראה", מסר אדאמס, שציין כי קיבל את ההחלטה בעקבות התייעצויות עם מומחי בריאות.
בעוד בארה"ב מנסים לפי שעה להימנע מהגבלות חדשות – מצדו השני של האוקיינוס, באירופה, המצב הפוך. אחרי ששורת מדינות כבר הטילו הגבלות שכאלו, ובהולנד אף הכריזו על סגר הדוק כדי להיאבק באומיקרון, הערב קראה שלוחת ארגון הבריאות העולמי ביבשת למדינות אירופה להיערך לזינוק משמעותי ול"סופה שמתקרבת". ראש השלוחה האירופית של ארגון הבריאות, האנס קלוג, אמר כי הזן הפך כבר לדומיננטי בדנמרק, בפורטוגל ובבריטניה. "בתוך שבועות האומיקרון יהפוך לדומיננטי בעוד מדינות באזור, ויעמיס עוד יותר על מערכות הבריאות שמתוחות ממילא עד הקצה", הוסיף קלוג.
שלוחת אירופה של ארגון הבריאות, יצוין, כוללת בתחומי אחריותה גם את רוסיה, רפובליקות סובייטיות לשעבר ואף את טורקיה. קלוג אמר במסיבת עיתונאים שכינס היום כי ב-89% ממקרי התחלואה באומיקרון באזור הזה התסמינים של הנדבקים היו קלים ודמויי צינון, כמו שיעול, כאב גרון וחום גבוה. עם זאת, הוא הזהיר שלפי שעה רוב הנדבקים הם צעירים, שממילא הסיכוי שלהם לחלות באופן קשה נמוך יחסית. לדבריו, למרות שמסוכנותו של הזן החדש עדיין אינה ברורה, עצם העובדה שהוא מידבק יותר עלולה להביא לאשפוזים רבים יותר ולשיבושים נרחבים במערכות בריאות מקומיות. "הממשלות והרשויות צריכות להכין את עצמן לזינוק משמעותי", אמר.
אחת המדינות האירופיות שהכריזה הערב על הגבלות חדשות היא גרמניה: שם הודיע הקנצלר החדש אולף שולץ כי החל מ-28 בדצמבר, כלומר לפני חגיגות השנה חדשה אך אחרי חג המולד, התקהלויות פרטיות עבור אנשים מחוסנים יוגבלו לעד 10 בני אדם. הוא הודיע גם כי הוא וראשי 16 מדינות המחוז בגרמניה, שהם אלו שקובעים בפועל את הגבלות הקורונה, הסכימו על איסור כניסת צופים למשחקי ספורט גדולים. בשיחה עם כתבים אמר שולץ כי למרות שלצעדים שכבר ננקטו לאחרונה – בהן הגבלות על לא-מחוסנים – יש "אפקט" מסוים, "גל חמישי מאיים על גרמניה, במיוחד בגלל זן האומיקרון". הוא הוסיף כי בתוך שבועות אחדים הזן הזה יהפוך לדומיננטי גם בארצו.
תתרגלו למציאות חדשה, גם אם אתם עייפים
גם בצרפת השכנה מתכננים הגבלות חדשות, אך לא באופן מיידי. דובר הממשלה בפריז גבריאל אטאל הודיע הערב כי הממשלה מתכננת להעביר באמצע החודש הבא חוק שיהדק את התו הירוק, שכעת נדרש עבור עובדי מקצועות מסוימים וכן עבור כניסה לברים ומתחמי בילוי כמו בתי קולנוע. לפי הצעת החוק, התו הירוק יהפוך ל"אישור התחסנות" – כלומר שאישור הכניסה לא יינתן עוד למי שמציג בדיקת קורונה עדכנית שתוצאתה שלילית, אלא רק למחוסנים ומחלימים.
לדברי אטאל, גם בצרפת האומיקרון מתפשט במהירות, ולפי שעה אחראי לכ-20% מכלל מקרי ההדבקה במדינה. הוא ציין שמוקד ההתפרצות של הזן הוא בבירה פריז. "הגל שמחכה לנו יהיה גבוה", הזהיר. אטאל הדגיש כי הממשלה לא מתכננת הגבלות נוקשות יותר – אחרי שבסוף השבוע הודיעה כי תאסור קיום מסיבות פומביות ומופעי זיקוקים בחגיגות השנה החדשה.
פורטוגל אף היא הודיעה הערב על הגבלות חדשות, שייכנסו לתוקף ביום ראשון הקרוב, אחרי חג המולד. במסגרת ההגבלות הללו מועדוני לילה וברים יידרשו לסגור את שעריהם עד 9 בינואר, וכל העובדים יידרשו לעבוד מהבית. גם שבדיה, שבשנה הראשונה של המגפה נודעה דווקא בהתנגדותה העיקשת לשיטת ההגבלות והסגרים, הודיעה הערב כי כל העובדים יידרשו לעבוד מהבית, אם הדבר מתאפשר, וכי הנחיות הריחוק הפיזי בשטחה יהודקו. בין היתר ייאסרו התקהלויות פרטיות של יותר מ-50 איש, ובאירועים גדולים של יותר מ-500 איש יהיה צורך להציג אישור התחסנות.
ההגבלות החדשות מהוות יישום של השלב השני של תוכנית הגבלות בת שלושה שלבים, שעליה הודיעה הממשלה בשטוקהולם בתחילת החודש. שבדיה מתמודדת בשבועות האחרונים עם עלייה בתחלואה, אך למרות שגם מספר החולים המתאשפזים בבתי החולים עולה אט-אט, השיעור אצלה של חולי הקורונה בטיפול נמרץ הוא הנמוך ביותר באירופה. "אנחנו חייבים כעת לקחת אחריות משותפת וחייבים להתאים את עצמנו למציאות חדשה", אמרה ראש הממשלה החדשה של שבדיה, מגדלנה אנדשון. "אני מבינה שרבים כבר עייפים מזה – גם אני – אבל יש לנו עכשיו זן חדש, וזה אומר שאנחנו נמצאים במצב חדש".
ג'ונסון: עוד הגבלות? אולי אחרי חג המולד
מנגד, בבריטניה הודיע הערב ראש הממשלה בוריס ג'ונסון כי אינו רואה כעת הצדקה להגבלות חדשות, חרף העובדה שהאומיקרון התפשט בימים האחרונים ברחבי הממלכה במהירות מסחררת, והיא דיווחה בשבוע האחרון על כמה וכמה שיאי הדבקה של יותר מ-90 אלף נדבקים. גם הערב דיווחו בה רשויות הבריאות על 90,629 נדבקים חדשים ביממה, ועל עוד 172 מקרי מוות של חולי קורונה. מספר הנדבקים הכולל בשבוע האחרון היה גבוה ב-63% ממספר הנדבקים בשבוע שקדם לו.
כאמור, למרות הזינוק הזה בתחלואה שמיוחס לאומיקרון, ג'ונסון אמר הערב כי לא יוטלו הגבלות חדשות עד חג המולד, אם כי לא שלל את האפשרות הזו לאחר מכן. ג'ונסון, נזכיר, מתמודד כעת עם ביקורת חריפה מצד חברי מפלגתו השמרנית, שמתנגדים להידוק ההנחיות, וכמעט 100 מהם מרדו בו בהצבעה בפרלמנט בשבוע שעבר, שבה אושרו ההגבלות האחרונות רק בתמיכת הלייבור שבאופוזיציה. ההגבלות הללו מצומצמות יחסית, ומחייבות בין היתר הצגת תו ירוק בכניסה למועדונים.
את ההצהרה שלו הערב סיפק ג'ונסון אחרי שבתקשורת הבריטית דווח כי אם יוטלו הגבלות חדשות הדבר יעשה כנראה רק אחרי חג המולד, וכי בין היתר נשקלת האפשרות להגביל התקהלויות בשטחים פתוחים ואת מספר האנשים מבתי אב שונים שיכולים להיפגש זה עם זה. ממשלת בריטניה יכולה להטיל הגבלות רק על תושבי אזור אנגליה, ושאר האזורים בממלכה – סקוטלנד, וויילס וצפון אירלנד – מנהלים את המשבר באופן עצמאי. בסקוטלנד לא חיכו הערב לאנגליה, וראש ממשלתה המקומית, ניקולה סטרג'ן, הודיעה כי חגיגות השנה החדשה שם ייאסרו, וכי הגבלות יחולו על התקהלויות ואירועים גדולים.
ההגבלות חדשות בבריטניה, לצד הבהלה שחולל האומיקרון, הביאו בממלכה לגל נרחב של ביטול הזמנות בענפי האירוח והפנאי. בעקבות לחץ נרחב מצד בעלי מסעדות, פאבים ובתי מלון, היום הודיעה ממשלתו של ג'ונסון על פיצוי נרחב לעסקים הללו, בהיקף של מיליארד פאונד (1.3 מיליארד דולר).
כחלק מהניסיון להימנע מהגבלות חדשות, מדינות באירופה וברחבי העולם מעודדות ולעתים אף מנסות לאלץ את תושביהן להתחסן, אך נראה שההתעקשות של חלק מסרבני החיסונים גדולה למדי: באיטליה הודיעו היום השלטונות כי חשפו מזימה לשחד אנשי רפואה על מנת לקבל מהם תעודות התחסנות מזויפות. הרשויות עצרו שלושה בני אדם, בהם אחות רפואה ומנהיג ארגון מקומי של סרבני חיסונים בשם No-Vax. המשטרה בסיציליה מסרה כי האחות תועדה במצלמת אבטחה כשהיא מרוקנת את המזרק לנייר טואלט, לפני שהחדירה אותו לזרוע של אחד הזייפנים.
לפי הרשויות בסיציליה, בשיטה הזו הונפקו עשרות תעודות מזויפות, בהן אף לשוטר אחד. התקשורת המקומית דיווחה כי מחירה של תעודה מזויפת כזו הגיע ל-400 אירו. כמו גרמניה ומדינות רבות אחרות באירופה, איטליה הטילה מוקדם יותר החודש הגבלות על לא-מחוסנים, והגבילה את הגישה שלהם לשורה של מתחמים ושירותים, בהם ברים, מסעדות, בתי קולנוע ומשחקי ספורט. 81% מהאיטלקים קיבלו לפחות חיסון אחד – מדובר באחד משיעורי ההתחסנות הגבוהים באירופה – אך רק כ-26% מהאיטלקים קיבלו את זריקת הבוסטר.
הפתעה במדינת המקור של האומיקרון
גם ניו זילנד הודיעה היום על שינוי בתוכניותיה בעקבות החשש מהאומיקרון: מדינת האי שהטילה לאורך המגפה צעדים נוקשים ביותר כדי להיאבק בנגיף, התכוונה לפתוח סוף-סוף את גבולותיה בסוף פברואר, באופן הדרגתי, אך כעת הודיעו הרשויות שם שהתוכנית הזו תידחה. מנגד, באוסטרליה הסמוכה – שבה האומיקרון מתפשט במהירות אך מספר האשפוזים נותר נמוך יחסית – הודיע ראש הממשלה סקוט מוריסון כי הוא מתנגד להגבלות וסגרים חדשים. "סיימנו עם הסגרים. אנחנו צועדים קדימה כדי לחיות עם הנגיף הזה, באחריות ולפי השכל הישר", אמר.
בינתיים, במדינה שבה התגלה לראשונה זן האומיקרון רואים כבר שביב ראשון של תקווה. הזן התגלה בדרום אפריקה ב-24 בנובמבר, ובשבועות שלאחר מכן היא דיווחה על זינוק דרמטי בתחלואה, כזה שרק תרם לבהלה הרבה בעולם מהזן. היום אבל היא דיווחה כי ביממה האחרונה אובחנו בשטחה 8,515 נדבקים – ירידה דרמטית של 40% לעומת הנתון שדווח אתמול, 13,992 נדבקים. ירידה במספר הנדבקים מדווחת גם במחוז חאוטנג, שם התפרץ לראשונה האומיקרון, אך בכלי התקשורת המקומיים צוין כי ייתכן שהסיבה לכך היא חופשות של תושבים שעוברים לאזורים אחרים ו"מסיעים" עמם את הנגיף.
"מה שאנחנו רואים כעת אצלנו, פחות או יותר, הוא שאנחנו אחרי השיא", אמרה בריאיון ל-CNN ד"ר אנג'ליק קוטזי, ראש איגוד הרופאים של דרום אפריקה – שהייתה הראשונה לזהות את האומיקרון. קוטזי הזהירה כי הזן הזה ממשיך להתפשט באזורים אחרים במדינה, אך הדגישה כי "בגדול, אם מסתכלים על המספרים שלנו, זה הולך ויורד".
היא ציינה עוד כי שיעור הבדיקות החיוביות בדרום אפריקה עומד כעת על כ-30%, אך לדבריה הסיבה לכך היא שהמונים מגיעים להיבדק. בימים האחרונים, אמרה, יש יותר נבדקים מאשר מתחסנים חדשים. "נראה שיש יותר אנשים שמגיעים להיבדק מאשר להתחסן. זו התנהגות מאוד מעניינת", אמרה. היא ציינה כי התפרצות האומיקרון בדרום אפריקה לא הביאה שם לזינוק בתמותה, וכי המחלה שנגרמה ממנו, ברוב המקרים, "הרבה" פחות חמורה מאשר המחלה שלה גורם זן הדלתא.